2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kutatás céljából keresik Magyarország összes ikerpárját

Az ikerregiszter fejlesztésével olyan egypetéjű ikreket is megismerhetnek a kutatók, akiknek az egyik tagja valamilyen betegségben szenved, a testvére pedig egészséges. Így a betegséget megvizsgálva kiderülhet, mi az a környezeti tényező, ami az eltérést okozhatja.

A Semmelweis Egyetem Magyar Ikerregisztere tudományos kutatások céljából építene minél nagyobb adatbázist. A meghívókat most küldik ki.

Eddig ezer egy- és kétpetéjű, azonos vagy különnemű ikerpár csatlakozott a Semmelweis Egyetemen létrehozott Magyar Ikerregiszterhez, amely most célul tűzte ki, hogy felveszi a kapcsolatot Magyarország összes ikerpárjával.

A populációalapú hazai ikerregiszter kialakításával

a tudomány számos területén nyílik lehetőség új megfigyelések, eddig feltáratlan összefüggések felderítésére, melyek az egészség megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez és hatásosabb gyógymódok kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá.

A program keretében körülbelül 160 ezer személy kapja meg a csatlakozásról szóló tájékoztatót a következő hetekben – írja honlapján az egyetem.

Fotó: ikrek.semmelweis.hu / Benkő Imre

Az ikerregiszter fejlesztésével olyan egypetéjű ikreket is megismerhetnek a kutatók, akiknek az egyik tagja valamilyen betegségben szenved, a testvére pedig egészséges. Így a csaknem teljesen azonos genetikai hátterű egypetéjű ikerpárok adott betegségét megvizsgálva kiderülhet, hogy mi az a környezeti tényező, ami az eltérést okozhatja.

A közel azonos genetikai háttér miatt elvileg ugyanolyan betegségben kellene szenvedniük, és ha ez nem így van, akkor az csak a környezeti tényezők miatt lehet

– mondta el Tárnoki Dávid László egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem kutatója, aki ikertestvérével, Ádámmal együtt 2006 óta foglalkozik ikervizsgálatokkal, a regiszterre vonatkozó kezdeményezésüket pedig 2007-ben indították.

A magyarországi ikerkutatás már az 1930-as években elkezdődött, majd Czeizel Endre genetikus kezdeményezésére 1970. január 1-től vezették be az ikerszületések budapesti nyilvántartását.

A regisztráció és további információk a Semmelweis Egyetem Magyar Ikerregiszter honlapján keresztül érhetők el.

Neked ajánljuk
Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást Az indiai–pakisztáni háborúskodás az állatok életére is kihat (videóval) Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt Műanyaghulladékból mennyei desszertek?!
Tovább a forrásra: ikrek.semmelweis.hu
Vissza
Hírfolyam