2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kutatás céljából keresik Magyarország összes ikerpárját

Az ikerregiszter fejlesztésével olyan egypetéjű ikreket is megismerhetnek a kutatók, akiknek az egyik tagja valamilyen betegségben szenved, a testvére pedig egészséges. Így a betegséget megvizsgálva kiderülhet, mi az a környezeti tényező, ami az eltérést okozhatja.

A Semmelweis Egyetem Magyar Ikerregisztere tudományos kutatások céljából építene minél nagyobb adatbázist. A meghívókat most küldik ki.

Eddig ezer egy- és kétpetéjű, azonos vagy különnemű ikerpár csatlakozott a Semmelweis Egyetemen létrehozott Magyar Ikerregiszterhez, amely most célul tűzte ki, hogy felveszi a kapcsolatot Magyarország összes ikerpárjával.

A populációalapú hazai ikerregiszter kialakításával

a tudomány számos területén nyílik lehetőség új megfigyelések, eddig feltáratlan összefüggések felderítésére, melyek az egészség megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez és hatásosabb gyógymódok kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá.

A program keretében körülbelül 160 ezer személy kapja meg a csatlakozásról szóló tájékoztatót a következő hetekben – írja honlapján az egyetem.

Fotó: ikrek.semmelweis.hu / Benkő Imre

Az ikerregiszter fejlesztésével olyan egypetéjű ikreket is megismerhetnek a kutatók, akiknek az egyik tagja valamilyen betegségben szenved, a testvére pedig egészséges. Így a csaknem teljesen azonos genetikai hátterű egypetéjű ikerpárok adott betegségét megvizsgálva kiderülhet, hogy mi az a környezeti tényező, ami az eltérést okozhatja.

A közel azonos genetikai háttér miatt elvileg ugyanolyan betegségben kellene szenvedniük, és ha ez nem így van, akkor az csak a környezeti tényezők miatt lehet

– mondta el Tárnoki Dávid László egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem kutatója, aki ikertestvérével, Ádámmal együtt 2006 óta foglalkozik ikervizsgálatokkal, a regiszterre vonatkozó kezdeményezésüket pedig 2007-ben indították.

A magyarországi ikerkutatás már az 1930-as években elkezdődött, majd Czeizel Endre genetikus kezdeményezésére 1970. január 1-től vezették be az ikerszületések budapesti nyilvántartását.

A regisztráció és további információk a Semmelweis Egyetem Magyar Ikerregiszter honlapján keresztül érhetők el.

Neked ajánljuk
Jeruzsálem Elixírje: A templomos lovagok „gyógyító varázsszere” (videó) A székely gyógyító asszony jótanácsai (videókkal) Több mint 70 ezren vettek részt a környezetvédelmi konzultációban Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Tovább a forrásra: ikrek.semmelweis.hu
Vissza
Hírfolyam