2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fontos tudnivalók a pandémia alatt elhagyhatatlan D-vitaminról

Már tudható, hogy a D-vitamin pótlása az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, különösen a pandémia idején. Az sem titok, hogy a várandósság során a D-vitamin nemcsak az anya, hanem a baba számára is nélkülözhetetlen. Sokan mégsem szedik a D-vitamin-készítményeket. De miért nem?

A D-vitamin-készítmények nagyon különbözők, de egy dologban rendszerint megegyeznek, ez pedig a szójababolaj-tartalom. Szinte kivétel nélkül alkalmazzák ezt az anyagot, amely azonban egy allergén, melyre meglepően sokan érzékenyek, számukra pedig a D-vitamin pótlása így erősen körülményes – írja az Infostart.

Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi specialista honlapján az olvasható, hogy a szójababolaj mellett a tabletták bevonó anyaga és a színezékek is allergizálhatnak.

A vitaminkészítmények esetében maga az anyag és a segédanyagok is fontosak. A D-vitamin esetében a felszívódást nagyban segíti a kalcium és a magnézium, de minden anyagnak megvannak a maga „segédanyagai”. A szervezet számára a biológiailag aktív anyagok hasznosítása a lényegesen könnyebb.

A D-vitamin esetében a D3-variációt érdemes keresni, hiszen ennek a legjobb a hasznosulása (más anyagok esetében jellemzően a citrát- és a glükonátverziókat érdemes keresni).

Fotó: Shutterstock

Elég a Nap?

A D-vitamin egy hormonszerű anyag, melyet a szervezet önmaga is képes előállítani napsütés hatására. Az a mennyiség, amit így hoz létre a szervezet, elegendő, de csak akkor, ha létrehozza. Ha ugyanis hosszú ruhában vagyunk, vagy éppen a felhők takarják a napot, esetleg épp tél van, akkor a D-vitamin előállítása nehézkes, ilyenkor a raktárakból építkezik a szervezet.

A téli időszak végére azonban a D-vitamin-raktárak is kiürülnek, és fontossá válik a pótlása

– a kismamáknak is, hisz megnő a D-vitamin-igényük, a napsütéssel járó meleget nehezebben viselik, továbbá azért is, mert sokszor a pocak napoztatása sem jó ötlet. A kismamák általános tápanyagigény-növekedésére általában várandósvitamin szedését javasolják a szakemberek, s ilyenkor olyat kell keresni, mely komplex, D3-formában tartalmazza a D-vitamint, nem allergizál – vagy legalább minimális annak esélye –, és megfelelően szolgálja ki a három trimeszter eltérő igényeit.

Neked ajánljuk
Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Bringabérletet kaptak a mentők ajándékba A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket Nem elég megvenni, használni is tudni kell az energiatakarékos gépeket
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam