2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással!

Vészharangot kongatnak a szakemberek: ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket, és nem avatkozunk be, akkor a koronavírus-világjárványt a mentális pandémia követi majd Magyarországon is.

Már most láthatók az előjelek: egyértelműen megnőtt az erőszak, mind a családokon belül, mind az utcákon a közlekedésben, és többen fordították ezeket az indulatokat önmaguk ellen – mondta el az InfoRádiónak Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF) elnöke. A szervezet úgy gondolja, hogy a pandémia olyan csapást mért az emberiségre, ezen belül Magyarországra, ahol szintén nagyon sok – közvetlenül és közvetve – az érintett csoport, ami lelkileg hatalmas érzékenységet váltott ki, főleg az ismeretlenség és a váratlanság miatt.

102 éve nem volt ilyen, most viszont azonnal fel kellene készülni arra, hogy mihelyst a járvány lecseng, „lelkeket ápoljunk”, máskülönben a következő pandémiát mentális pandémiának fogják hívni.

Fotó: pexels.com

Vegyük észre családunkban vagy barátaink között a figyelmeztető jelzéseket: elsősorban a viselkedés jelentős változását, ám különbséget téve a klinikai értelemben vett depresszió és a rosszkedv között. A szakértő elmondása szerint

sok esetben a probléma az, hogy a családok nem kommunikálnak,
pedig egy jó kapcsolatban az ember elmondja, hogy mi zavarja, mi bántja. Vagyis az emberek közötti beszélgetés kulcsfontosságú, aminek egy normális kapcsolatban eleve működnie kellene.

Radó Iván szerint tisztázni kell, hogy melyek azok a sarokpontok, amelyek nehézséget okoznak, és biztatni kell a másikat, hogy őszintének kell lennie, de nem „fehérköpenyes” stílusban. A koronavírus-járvány okozta utóhatások kezelésére pedig fel kell készülni.

Neked ajánljuk
Bill Gates egy pandémiás készenléti egység létrehozásáról beszélt (videóval) Ikerkutatási eredmény a nem iker emberek koszorúér-betegségeiről William von Hippel: A nagy társas ugrás Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam