2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyógyteák, koffeintartalmú italok helyett

A gyógyteák kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy több folyadékot fogyasszunk, mégpedig anélkül, hogy növelnénk a koffeinbevitelünket, amelyet például egy fekete vagy zöld tea elfogyasztásával tennénk.

Kamilla (Orvosi székfű)

Már az ókori egyiptomiak is előszeretettel fogyasztottak kamillateát különböző betegségek kezelésére, például megfázás esetén. Manapság ezt a teát előszeretettel isszák a menstruációs görcsök enyhítésére is. A kamillának valamelyest van fájdalomcsökkentő hatása, és az álmatlanság leküzdésében is tapasztalható a jótékony hatása.

Borsmenta

A borsmentaolaj segíthet a puffadás, a görcsök és a szélrohamok leküzdésében, a teafogyasztás pedig az egyik legegyszerűbb módja a borsmentabevitel növelésének. Ha úgy érezzük, hogy majdnem elalszunk a fáradtságtól, a borsmentatea intenzív illata segíthet új lendületet nyerni. A borsmenta – akárcsak a fahéj – növelheti az éberséget, csökkentheti a járművezetők frusztrációját is, és még a leheletünket is felfrissíthetjük vele.

Rooibos

A vörös színű, dél-afrikai tea kissé édes, fás ízű. Magas antioxidáns-tartalmú, segíthet az izomgörcsök és a hasmenés csillapításában is. Ezek a főzetek kevesebb tannint tartalmaznak, mint egy csésze zöld vagy fekete tea, amely lehetővé teszi a szerveztünk számára, hogy több vasat raktározzon el.

Kasvirág

A kasvirág teának jellegzetes, önmagában elég erős, csípős ízvilága van, emiatt gyakran lágyabb ízű növényekkel főzik együtt, például málnával vagy bodzával. A kasvirágnak is magas antioxidáns-tartalma van, a benne található flavonoidok pedig elősegíthetik testünk hatékonyabb működését. A kasvirágból készült teát gyakran alkalmazták megfázásos panaszokra.

Gyömbér

Karakteres, tüzes ízű növény, amiért nem mindenki rajong, de ha sikerül megkedvelnünk, számtalan előnyét élvezhetjük a teájának. Többek között segíthet enyhíteni az émelygést, csökkenti a magas vérnyomás kockázatát, erősíti az immunrendszerünket, vírusos és megfázásos betegségeket kerülhetünk el vele. Kellemesebbé tehetjük az ízét, ha citromot és mézet adunk a főzethez, vagy választhatjuk a filteres kiszerelését is, amelyhez más növényeket is hozzáadtak, elnyomva a gyömbér jellegzetes ízét.

Fotók: wikipedia.org, Shutterstock

Neked ajánljuk
Mi fán terem a méltányos kereskedelem? Tovább folyik az utántöltő automata tesztelése a dm-ben A magyarok felének fontos a fenntartható otthon megteremtése Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam