2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokan halnak meg az emberi tevékenység miatti felmelegedéstől

Egy új tanulmány szerint az ember okozta klímaváltozás a felelős a globális felmelegedés miatti halálozások 37 százalékáért.

A tudósok szerint ráadásul ez csak egy része a klímaváltozás okozta halálozásoknak, mivel a felmelegedés miatti extrém időjárási körülmények, a viharok, áradások, aszályok következtében a hőmérséklet növekedésével együtt exponenciálisan nő a halálos áldozatok száma is.

Kutatók tucatjai, akik az 1991 és 2018 közötti időszakban vizsgálták világszerte 732 városban a hőség miatti halálozásokat, kiszámolták, hogy ezek 37 százalékát az emberi tevékenység miatti felmelegedés okozta.

A tanulmány vezető szerzője, Ana Vicedo-Cabrera járványügyi szakember, a Berni Egyetem Társadalmi és Prevenciós Orvostudományi Intézetének kutatója szerint az említett városokban évente mintegy 9700 halálozás kapcsolható a klímaváltozás okozta felmelegedéshez, de ez az adat globálisan jóval magasabb.

Ahogy a kutató kiemelte: ezeket a halálozásokat meg lehetne előzni, mert „Ez olyasmi, amit mi okozunk” – mondta.

A klímaváltozás okozta felmelegedés miatti halálozások aránya Dél-Amerika városaiban a legnagyobb, de Európában és Ázsia déli részén is kiugróak a számok.  

„A klímaváltozás árt az egészségnek”
Forrás: WHO

A kutatás szerint a brazíliai Sao Paulóban következik be a legtöbb, hőség miatti haláleset, évente átlagosan 239.

Az Egyesült Államokban a hőség okozta halálozások 35 százalékáért felelős a klímaváltozás a tanulmány szerint. 200 amerikai városban évi mintegy 1100 ilyen haláleset történik, ebből a legtöbb, 141 New Yorkban. Honoluluban volt a legmagasabb, 82 százalék az éghajlatváltozásnak tulajdonítható hőség okozta halálesetek aránya.

A tudósok a 732 város több évtizedes halálozási adatainak felhasználásával grafikonokkal ábrázolták, hogy az egyes városok halálozási aránya hogyan változik a hőmérsékletet növekedése miatt. 

Jonathan Patz, a Wisconsini Egyetem Globális Egészség Intézetének igazgatója szerint

ez a tanulmány választ ad arra a sokszor feltett kérdésre, hogy a klímaváltozás hogyan hat az egészségünkre.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam