2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mint a vérebek, úgy szagolják ki a méhek a koronavírus-fertőzést

Nemcsak a beporzást segítik a méhek, hanem természetes keresőként is használhatók. Egy új kutatás azt tárta fel, hogy a koronavírus-fertőzés gyors kiszűrésére is alkalmasak.

Magyarországon megközelítőleg 1,2 millió méhcsalád él mintegy 20 ezer méhésznél. A négyzetkilométerenként átlagos 13 méhcsalád európai viszonylatban igen magas méhsűrűséget jelent – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Hazánkban körülbelül 700 vadméhfaj ismert, amivel fajgazdag országnak számítunk. A házi és a vadméhek egyaránt hatékony beporzók.

A Wageningeni Egyetem a Toulousi Paul Sabatier Egyetemmel együttműködve új kutatásba kezdett, és arra jutottak, hogy a koronavírus-fertőzés gyors kiszűrésére is képesek a méhek, szinte minimális a tévedési arányuk. 

A méhek, mint a vérebek, a fertőzött nyércekről vett szagminták alapján másodpercek alatt felfedezték a fertőzött állatokat. A sikeres azonosítás esetében jutalmul cukrozott vizet kaptak

– olvasható wur.nl hírportálon.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Később a méhek már jutalom nélkül is elvégezték a fertőzött állatok keresését. A Covid ugyanis – mint minden betegség – metabolikus változást idéz elő a fertőzött élőlények szervezetében, amelynek illatát a kiváló szaglással rendelkező méhek – néhány perces, pavlovi módszerrel történő betanítás után – megérzik.

Erre alapozva, illetve a kutatás részeként az egyetem kutatói olyan műszert is kifejlesztettek, amely a méhek betanítását automatikusan elvégzi.

Neked ajánljuk
A gyermekláncfű, avagy a pitypang is segít a koronavírus ellen A gyermekláncfű, avagy a pitypang is segít a koronavírus ellen Biodiverzitás-szigetekkel próbálkoznak magyar tudósok – máris van eredménye Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam