2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gyermekláncfű, avagy a pitypang is segít a koronavírus ellen

Gyökerétől a leveléig gyógyhatású növény a gyermekláncfű, avagy pongyola pitypang, amelyet sokan gyomnövénynek tartanak. Német kutatók szerint a SARS-CoV-2 mesterséges tüskés fehérjéit ezzel a „közönséges gyomnövénnyel” meg lehet állítani.

A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) évszázadok óta jól ismert gyógynövény.

Elsősorban a vesének, a gyomornak és a májnak tesz jót, ráadásul tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, például A-, B-, C- és D-vitaminokkal, cinkkel, vassal, kalciummal, magnéziummal és káliummal.

Minden része fogyasztható. A kesernyés leveleit keverhetjük salátákba, szárított gyökere vízhajtó, vese- és májtisztító teák alapja.

  • Segít megelőzni a veseköveket, a vese, a húgyhólyag vagy a húgyutak gyulladását, fertőzését.
  • Vízhajtó és vizeletürítést serkentő hatása a vérnyomásunkat is optimalizálja.
  • Támogatja a máj méregtelenítő funkcióit, az alkohol és a gyógyszerek káros hatásaival szemben is védi a májat.
  • Serkenti az epehólyag működését.
  • Magas antioxidáns-tartalma által segít megelőzni bizonyos krónikus problémákat, daganatos betegségeket.
  • Gyökerének kivonata képes ún. programozott sejthalált előidézni a hasnyálmirigy daganatos sejtjein, anélkül, hogy az egészséges sejteket károsítaná.
  • Segíti kiegyensúlyozni a vércukorszintet is.
Fotó: egeszsegkalauz.hu

A koronavírus megelőzésében is hatásos

Egy német egyetemi tanulmány megállapította, hogy a pongyola pitypang képes megállítani a SARS-CoV-2 mesterséges tüskés fehérjéit.

Kimutatták, hogy a növény szárított leveleiből nyert vizes alapú pitypangkivonat blokkolja a SARS CoV-2 tüskés fehérjéket és azok változatait, mutáns törzseit.

A pitypangkivonat megakadályozta, hogy a SARS-CoV-2 tüskés pszeudotípusú lentivírus-részecskék a tüdősejtekhez tapadjanak, és leállította az interleukin-6 szekréciónak nevezett gyulladásos folyamatot. További klinikai vizsgálatokon kutatják, hogy a pitypangkivonat hogyan szívódik fel és hasznosul az emberi szervezet biológiai rendszereiben.

A természetes gyógynövények valódi megelőzést, jelentősebb immunitást ígérnek

– hangoztatják a német kutatók.

Az Európai Fitoterápiás Tudományos Szövetkezet (ESCOP) szerint a pitypanglevél ajánlott adagja 4–10 gramm szárított levél. Leforrázás után 5 percig hagyjuk állni, s naponta háromszor fogyasztható.

Neked ajánljuk
Barátod, a pitypang – Levél az emberekhez Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: egeszsegkalauz.hu/biorxiv.org
Vissza
Hírfolyam