2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minél hűvösebb van, annál nagyobbak az emberek

A Homo sapiens faj mintegy 300 ezer éve alakult ki az emberi nemen, a Homón belül. Alfaja a Homo sapiens sapiens, vagyis a mai modern ember, amely jóval nagyobb termettel és háromszor nagyobb aggyal rendelkezik, mint az egymillió éve élt emberek. Egy új evolúciós kutatás szerint a változó éghajlat befolyásolta az ember testének és agyának méretbeli változását.

A Cambridge-i Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai 300 kövületet vizsgáltak meg – amelyek kora mintegy egymillió évre nyúlik vissza –, és meghatározták, milyen hőmérséklet, mennyi csapadék és milyen egyéb éghajlati viszonyok jellemezték az adott egyed életkörülményeit.

Arra jutottak, hogy szoros kapcsolat van a hőmérséklet és a test mérete között, bizonyítva, hogy a klímának fontos szerepe volt ebben az időszakban a testméret alakulásában.

„Minél hűvösebb van, annál nagyobbak az emberek. Ha nagyobb vagy, nagyobb a tested, akkor több hőt termelsz, de viszonylag kevesebbet veszítesz el, mivel a tested felszíne nem tágul ugyanolyan mértékben”

– mondta Manuel Will, a Tübingeni Egyetem szakértője, a tanulmány vezető szerzője.

A klíma és a testtömeg közti kapcsolat egybevág a Bergmann-féle biogeográfiai szabállyal, mely szerint hidegebb környezetben nagyobb a testtömeg. Ez megfigyelhető például a medvéknél: a Déli-sarkvidéken élő jegesmedvék jóval nagyobb tömegűek, mint a melegebb éghajlaton élő barna medvék.

Egyesek szerint ez nem teljesen meglepő eredmény, de érdekes látni, hogy ebből a szempontból evolúciónk nem is annyira tér el más emlősökétől.

Néhány darab a 300 vizsgált kövületből Fotó: Manuel Will

A tanulmány összefüggést talált az agy mérete és a klíma között is, de az eredmények szerint a környezeti tényezőknek jóval kisebb hatása van az agy méretére, mint a testére.

Ez azt bizonyítja, hogy az agy és a test mérete különböző evolúciós nyomás alatt áll, és különböző okok miatt növekszik.

A tudósok arra jutottak, hogy a hőmérséklet nem befolyásolja az agy méretét, inkább a stabilitás a döntő tényező: a stabilabb klíma nagyobb agyat eredményez. Egy nagy agy működtetéséhez sok energiára van szükség. Stabil környezetben több élelem található állandó jelleggel, így valószínűleg elég tápanyag áll rendelkezésre az energiaszükséglet kielégítésére.

Neked ajánljuk
Nőtt az asztmás emberek száma 2000 és 2019 között (infografika) Környezetszennyezés = elhízás? William von Hippel: A nagy társas ugrás Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam