2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szemünk állapotára is veszélyes a légszennyezettség

Egy a British Medical Journalban megjelent tanulmány szerint magas légszennyezettségű területeken élőknél nagyobb eséllyel alakul ki az AMD, vagyis a korhoz kötött makuladegeneráció, amely a fejlett országokban a vakság egyik leggyakoribb oka. A probléma húsz év múlva akár 300 millió embert is érinthet.

A légszennyezést számos egészségügyi probléma kialakulásával hozták már összefüggésbe, a szívbetegségektől a stroke-on át a tüdőrákig. Egy új kutatás szerint a látásunkra is kedvezőtlen hatással bírhat a rossz minőségű levegő. 

A kutatók brit önkéntesek retinájáról készített képeket, egy önbevallásos kérdőívet és a brit UK Biobank kutatásának adatait használták fel a projekthez, eredményeik pedig azt mutatták, hogy azoknál, akik szennyezettebb területeken élnek, 8 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki AMD, mint a tisztább levegőjű helyeken élőknél. 

A korhoz kötött makuladegeneráció, amely főleg az 50 év felettieket támadja, egyike a leggyakoribb látási zavaroknak: egy sor szemészeti megbetegedést foglal magában, amelyek egyik közös jellemzője, hogy a központi látást, pontosan a kép közepén levő pontot érintik, miközben a periférikus látás érintetlen marad.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay
Neked ajánljuk
Ismeretlen vírusokra bukkantak egy tibeti gleccser jégmintáiban Indonéziában 2050-től csak elektromos autókat és motorokat lehet értékesíteni Műanyag: áldás és átok (videó) A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam