2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismeretlen vírusokra bukkantak egy tibeti gleccser jégmintáiban

Az amerikai Ohiói Állami Egyetem tudósai egy tibeti gleccserből vett mintában összesen 33 vírus genetikai kódját találták meg, de csak négy volt olyan, amivel már találkozott az emberiség – ugyanakkor egyik sem jelent veszélyt ránk.

A klímaváltozás kapcsán gyakran hangoztatják a tudósok azon aggodalmukat, hogy a felmelegedés esetleg olyan baktériumokat és vírusokat szabadíthat ki az örök jég fogságából, amivel még nem volt dolga az emberiségnek. Most pontosan ilyen vírusokra bukkantak, méghozzá egy 15 ezer éves tibeti gleccserből vett mintát vizsgálva – írta meg az IFLScience alapján a hvg.hu.

Zhi-Ping Zhong, az amerikai Ohiói Állami Egyetem kutatója szerint a gleccserek lassan alakultak ki, és a porral és gázokkal együtt rengeteg vírust is magukba zárhattak. A Microbiome című szaklapban közölt publikáció szerint a mintát Tibet északnyugati részéről, nagyjából 6200 méteres magasságból vették. 

A négy ismert vírus a bakteriofágok közé tartozik, vagyis olyan vírusok, amelyek baktériumokat képesek megfertőzni, emberre nem veszélyesek.

A bakteriofágok régóta ismertek, a gyógyászatban is használják őket. A kutatók szerint a másik 29 kórokozó sem jelent veszélyt az emberre, ezek ugyanis minden bizonnyal a talajban és a növényekben élő mikroorganizmusok. A tudósok szerint ezek a vírusok képesek az extrém hidegben is szaporodni és fertőzni, vagyis túl tudják élni az ilyen környezetet. 

A tudósok több mint egy évszázada is találtak már jégbe zárt mikrobákat, vagyis azóta tudni, hogy az olvadó jéggel ezek is előkerülhetnek majd. Hogy ezek között lesz-e az emberre nézve veszélyes, azt egyelőre nagyon nehéz megmondani.

Neked ajánljuk
Ikerkutatási eredmény a nem iker emberek koszorúér-betegségeiről A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam