2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdőtüzek füstjének belélegzése koraszüléshez vezethet

A Stanford Egyetem tanulmányának becslése szerint az erdőtüzek füstjének hatása 2007 és 2012 között akár 7000 plusz koraszülést is okozhatott Kaliforniában.

Az amerikai kutatás során, amelyet a kaliforniai erdőtüzek miatt végeztek amerikai tudósok, a kutatók több mint hárommillió születési adatot vetettek össze a műholdas és földi adatokkal, amelyek azt mutatták, hogy Kalifornia egyes részein mennyire voltak kitéve az erdőtüzek füstjének a kismamák. Megállapításuk szerint minél több napig volt egy anya a terhesség alatt az erdőtűz füstjében, annál nagyobb volt a koraszülés valószínűsége.

„Azt találtuk, hogy egyheti füstterhelés 5 százalékkal növelte a koraszülés kockázatát, egyhavi füstterhelés pedig 20 százalékkal” – nyilatkozta Sam Heft-Neal, a tanulmány vezető szerzője. Az eredmények további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a füst és az égésből származó apró, 2,5 pm nagyságú légszennyező részecskék súlyosan károsíthatják az emberi szervezetet, szívrohamot, stroke-ot, asztmát és mentális betegségeket is okozhatnak.

A szálló por bejut a szervezetbe, gyulladást okoz, és egy sor káros egészségügyi hatással jár. A stanfordi tanulmány kétezer koraszülést tulajdonított a füstnek Kaliforniában 2008-ban, a vizsgálati időszak legrosszabb évében.

Helikopterből oltják a tüzet a kaliforniai Valencia közelében pusztító erdőtűz helyszínén 2021. április 28-án
Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

A szerzők szerint azonban sajnálatos módon az erdőtüzek füstje a vizsgálati időszak vége, 2012 óta sokkal rosszabb lett. 2012 után drámaian megnőtt az erdőtüzek okozta füst mennyisége. Az elmúlt öt évből négyben több volt a füst, mint a mintánkban szereplő bármelyik évben.

Heft-Neal az eredmények alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy

az állapotos nőknek különösen ügyelniük kell az erdőtüzek füstje elleni védekezésre: lehetőleg zárt térben kell tartózkodniuk, amelynek levegőjét légszűrő rendszer biztosítja, és jó minőségű maszkot kell használniuk a szabadban.

Az erdőtüzek füstje okozta légszennyezés miatt az állami és szövetségi kormányzatnak lépéseket kell tennie a nagy kiterjedésű erdőtüzek megelőzése érdekében. Mint aláhúzta, minden egyes koraszülés átlagosan 70 ezer dollárba (20 millió forintba) kerül a társadalomnak, így már önmagában az ilyen koraszülések számának csökkentése „óriási társadalmi haszonnal” járhat.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam