2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jó hatással van a halolaj a magzatra várandósság alatt

A terhességük alatt halolajat fogyasztó anyák gyermekei 10 éves korukban gyorsabb problémamegoldó képességgel és jobb figyelemkoncentrációval rendelkeznek – derül ki egy uniós finanszírozású tanulmány eredményeiből.

Ez az első olyan tanulmány, amely az iskoláskorú gyermekeknél vizsgálta a halolajfogyasztás hosszú távú hatását a nyugalmi állapotbeli működésre, azaz amikor az illető nem végez kognitív vagy aktív feladatot – olvasható a magyarmezogazdasag.hu-n.

Az eredmények azt mutatják, hogy az anyai tápanyagellátás minősége a terhesség alatti gyors korai agyfejlődés időszakában tartósan befolyásolja a későbbi, iskoláskori agyműködést.

A nőket ezért a terhesség előtt és alatt támogatni kell a jó minőségű táplálkozásban, és tanácsot kell adni a halolaj-kiegészítők használatáról.

Fotó: pexels.com

A Müncheni Egyetem Orvosi Központ és a Granadai Egyetem Euristikos Gyermekgyógyászati Kutatóközpontjának közös kutatása szerint az eredményeik azt bizonyítják, hogy a terhesség második felében halolajat szedő anyák gyermekeinek később javult a memóriája.

A vizsgálatban egy korábbi kutatási programban részt vevő anyák 57 gyermekét követték nyomon, akik terhességük második felében napi 500 mg dokozahexaénsavat (DHA) és 150 mg eikozapentaénsavat (EPA) tartalmazó halolajat kaptak, vagy 400 µg 5-MTHF-t (folsav), vagy csak folsavat, vagy placebót.

A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a terhesség korai szakasza alatti táplálkozás jelentős hatással lehet a gyermekek agyának fejlődésére, és javíthatja a kognitív teljesítményt.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam