2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amit az egészséges méhpempőről tudni kell

Szabályozza a hormonháztartást, jelentős immun-, és memóriaerősítő hatása van, támogatja a káros szabad gyökök megkötését, hogy csak néhány jótéteményét említsük. A méhpempőt kozmetikumokban és gyógyászati termékekben használják fel.

Az anyapempő a méhanyák nevelését szolgáló, a méhek garatmirigyében keletkező „tej”. Megfelelő összetétele elősegíti, hogy egy méhlárvából anya fejlődjék. Bár még nem teljesen világos, hogy miért pont anya lesz az anyapempővel tartott lárvából, de valószínűsíthető, hogy a méhpempő tisztasága dönti el, vagyis a virágportól való mentessége vagy azzal való „szennyezettsége”, hogy méhanya vagy dolgozó fejlődik egy lárvából – olvasható Hevesi Mihály cikkében a magyarmezogazdasag.hu honlapon.

A méhpempő hatóanyagai

Kétharmada víz, és jelentős a fehérje- és szénhidráttartalma is.

A méhpempő 150-nél is több biológiailag aktív anyagot tartalmaz: vitaminokat, zsírsavakat, cukrokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket, prohormonokat.
Az összetétele régiónként és évszakonként változhat, illetve a tárolás során bizonyos összetevői lebomolhatnak.

A méhpempő növelheti az energiaszintet, vagyis segítségével fokozhatjuk teljesítőképességünket, vagy leküzdhetjük a krónikus fáradtságot.

Bár a méhpempő számos hormont (tesztoszteront, progeszteront, prolaktint stb.) is tartalmaz, azt feltételezik, hogy hatására a szervezetünk saját hormonokat képes előállítani: ha szükséges, progeszteront, inzulint, kortizolt vagy éppen melatonint. (Utóbbi az alvászavarban szenvedőknek segíthet.)

Jótékony hatással van a termelékenységre és a különböző menstruációs panaszokra is. Kínzó ízületi gyulladások, artritisz vagy porckopás esetén képes a mellékvese kortizoltermelését serkenteni.

Pempős anyabölcsők Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Hevesi Mihály

A méhpempő jótékony hatással lehet az inzulintermelésre, fogyasztása tehát diabéteszeseknek és inzulinrezisztenciában szenvedőknek is ajánlott, de mindenképp kérdezzék meg erről háziorvosukat.

A méhpempő fontos forrása lehet egy antibakteriális, vírus- és gombaölő hatóanyagnak, a 10-hidroxi-2-decenoic savnak.

Egy másik fontos hatóanya az acetilkolin, amely segít a koncentrációképesség és a memória javításában. Ezenkívül Alzheimer-kóros betegek degeneratív folyamatainak megállításában is segítség lehet a méhpempő.

Érdemes kúraszerűen, tehát nem állandó étrend-kiegészítőként, hanem néhány napig, hétig rendszeresen fogyasztani. Olyan méhpempőt ajánlatos választanunk, amelyet hűtőben tároltak, és mi magunk is hűtve tároljuk.

Bár nagyon ritkán, de a méhpempő használatának komoly mellékhatásai is lehetnek: asztma, anafilaxiás sokk, bőrgyulladás.

Ha valóban helyesen szeretnénk alkalmazni a bennünket érintő panaszok esetén, feltétlenül forduljunk apiterapeutához vagy képzett természetgyógyászhoz.

Neked ajánljuk
8 immunerősítő módszer (videó) Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Gyógynövények iskolakezdésre, avagy milyen gyógytea javallott a gyerekeknek Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam