2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet

A hőstressz okozta krónikus vesebetegség dolgozók millióit érintő járványt idézhet elő a következő évtizedekben, a globális felmelegedés előrehaladtával – figyelmeztetnek amerikai és El Salvador-i orvoskutatók.

A krónikus vesebetegség hagyományos formája leginkább az időseket, a cukorbetegeket és a magas vérnyomástól szenvedőket érinti, és a vesefunkciók fokozatos romlásával jár. Ám a járványszerűen terjedő, ismeretlen eredetű krónikus vesebetegség elsősorban a magas átlaghőmérsékletű országok vidéki területein ütötte fel a fejét.

Például El Salvadorban és Nicaraguában feltűnően sok mezőgazdasági munkás halt meg az elmúlt években rejtélyes, visszafordíthatatlan veseelégtelenség következtében

számol be róla a qubit.hu.

Fotó: MTI/EPA/AAP/David Crosling

Az ismeretlen eredetű krónikus vesebetegség általában is a melegebb területeken élő, kemény fizikai munkát végző embereknél jelentkezik – Közép- és Dél-Amerika mellett a Közel-Keleten, Indiában és Afrikában. Mivel a vesék a szervezet folyadékegyensúlyát is szabályozzák, különösen érzékenyek a szélsőséges hőmérsékletekre, ezért gondolja úgy egyre több kutató, hogy az ismeretlen eredetű krónikus vesebetegség okai a hőstresszben keresendők.

A betegség sok esetben hosszú ideig tünetmentes, így akár a vesebetegség végső fázisáig is eljuthatnak, mire észreveszik a bajt. Nehéz felmérni a betegség kiterjedtségét, mindenesetre az okok hasonlóak: a betegek magas hőmérsékleten, a szabadban dolgoznak, és alacsony társadalmi-gazdasági státuszuk miatt korlátozott hozzáférésük van az orvosi ellátáshoz és a betegbiztosításhoz. Minél szegényebb emberekről van szó, annál súlyosabb a vesebetegség lefolyása.

A kutatók szerint mindenesetre további kutatásokra van szükség a jelenség feltárásához, ugyanis a hőhatás és a dehidratáció mellett más okai is lehetnek a betegségnek az agráriumban használt vegyi anyagoktól a genetikai sajátosságokon át az alultápláltságig.

Neked ajánljuk
Gyógyhatású kisüstik Gyömrőről – már az orvosok is elismerik Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam