2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rosszul hat az agyi tevékenységre a légszennyezettség

Az agyat tréningező telefonos applikáció, a Luminosity adatait használták a tudósok, így mérték a felnőttek teljesítményét, akik a levegőben lévő változó mértékű szálló pornak (PM2,5) voltak kitéve. Arra jutottak, hogy a közepesen magas szintű szálló por hatására csaknem hat pontot veszítettek az elérhető százból.

Negatívan hat az agyműködésre a légszennyezettségnek való rövid ideig tartó kitettség – állapították meg ausztrál kutatók. Bár a PM2,5 hosszú távú egészségügyi hatásait széles körben vizsgálják, ez az első alkalom, hogy arra voltak kíváncsiak, milyen azonnali hatása van a kognitív képességekre.

A vizsgált játékok hét kognitív funkciót céloztak meg: a memóriát, a verbális képességeket, a figyelmet, a rugalmasságot, a matematikai képességeket, a gyorsaságot és a problémamegoldó képességet.

Leginkább az 50 év alattiaknál jelentkezett a légszennyezettség hatása. Valójában ha valaki 30 évesnél fiatalabb, és ilyen mértékű légszennyezettségnek van kitéve, a kognitív képességei olyan mértékben csökkennek, mintha 15 évet öregedne.

Sűrű szmog lepi Újdelhit 2021. november 5-én, miután a légszennyezettség átlépte az egészségre rendkívül veszélyes határértéket az indiai fővárosban
Fotó: MTI/EPA/Haris Tjagi

Az eredmények szerint már a köbméterenkénti 25 mikrogramm PM2,5 is csökkenti a kognitív teljesítőképességet. Ennyit termelnek a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbakká és súlyosabbakká váló bozóttüzek is, de az ausztrál városoknak a PM2,5 szintje elérheti akár a 150 mikrogramm per köbmétert is.

A kutatás a légszennyezettséget összekapcsolja a dolgozók termelékenységével is.

Neked ajánljuk
Gyógyhatású kisüstik Gyömrőről – már az orvosok is elismerik Kétszer annyit betegek az angol bulldogok a túltenyésztés miatt A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam