2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímatudatos étkezés a sztrók kockázatát is csökkenti

Egy friss kutatás szerint a klíma szempontjából fenntartható, a mérsékelt húsfogyasztáson és a növények előtérbe helyezésén alapuló étrend segíthet csökkenteni az agyi vérrögök és az agyvérzés kialakulásának kockázatát.

A dániai Aarhus Egyetemen készült kutatás során a 90-esek évek elején, több mint 50 ezer 50 és 64 év közötti felnőtt részvételével végzett, étkezési szokásokat és egészségügyi állapotot vizsgáló felmérés adatait tekintették át, az egészségügyi nyilvántartások alapján kiegészítve a bevont személyek körében később előforduló sztrókra vonatkozó információkkal.

A Stroke című folyóiratban publikált vizsgálatukban arra a következtetésre jutottak, hogy

a fenntartható étkezési szokásokat és az északi országok rostdús táplálkozással kapcsolatos ajánlásait követő személyek esetében kisebb volt az agyi vérrögök kialakulásának valószínűsége.

A kutatók tervei szerint a vizsgálatokat a jövőben folytatják, tekintettel arra, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a növényi tej- és húshelyettesítők fogyasztása, illetve azt is szeretnék megvizsgálni, mennyire jellemző a fenntartható étkezési szokások követése Dániában.

A dán élelmezési és mezőgazdasági minisztérium nemrégiben adta ki klímabarát táplálkozási ajánlását, amelyben egyebek mellett javasolja a növényekben gazdag, húst mértékkel tartalmazó étkezéseket, a halak és hüvelyesek, valamint a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztását, illetve a túlontúl olajos, sós vagy édes fogások kerülését.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: eurekalert.org
Vissza
Hírfolyam