2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jót tesz a szőlőpor

Bizonyítékokat találtak arra, hogy a szőlő fogyasztása növelheti a bélflóra sokféleségét és csökkentheti a vér koleszterinszintjét. A kutatócsoport négy héten keresztül szőlőporral etette az önkénteseket.

Bizonyított tény, hogy egyes gyümölcsök, mint például az alma és a szőlő antioxidáns hatású polifenoltartalma javíthatja a vérerek egészségét, csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást is – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Néhány esetben azt is kimutatták, hogy a polifenolfogyasztás csökkenti a szívbetegségek kialakulását elősegítő gyulladást is a szervezetben. A Kaliforniai Egyetem David Geffen Orvostudományi Iskolája kutatócsoportjának új vizsgálata a szőlőfogyasztás egyéb lehetséges egészségügyi előnyeit vizsgálta.

Fotó: pexels.com

A csoport 19 egészséges felnőtt segítségét kérte. Négy hétig mindegyikük speciális, polifenol- és rostszegény étrendet követett. Ezután minden alany továbbra is ugyanazt a diétát követte, de azt szőlőporral egészítették ki. Az önkéntesek minden nap két adag szőlőnek megfelelő 46 gramm port ettek meg.

Kiderült, hogy négy hét szőlőporfogyasztás után valamennyi önkéntesnél nőtt a bélbiom változatossága. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a megnövekedett bélbiom-diverzitás az erős immunrendszerhez kapcsolódik.

A minták vizsgálata alapján megállapították, hogy megnőtt az Akkermansia muciniphila baktériumok szintje, amelyekről ismert, hogy pozitívan befolyásolják a glükózszintet és a lipidanyagcserét.

A kutatók azt is megállapították, hogy az általános koleszterinszint 6,1 százalékkal, az LDL pedig 5,9 százalékkal csökkent, néhány szteroid szintje pedig az epében 40,9 százalékkal lett kevesebb.

Neked ajánljuk
Házi patika: az aktív szén természetes ereje Házi patika: az aktív szén természetes ereje Barátod, a pitypang – Levél az emberekhez Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam