2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bill Gates bejelentette: a Covidnál súlyosabb világjárványok várhatók

A Microsoft-alapító milliárdos személyes blogjában arról írt: fel kell készülni a koronavírus omikron- és delta-vírusváltozatainál gyorsabban terjedő, halálosabb és súlyosabb megbetegedéseket hozó kórokozókra. Bill Gates felszólította a világ kormányait, hogy több milliárd dollárral járuljanak hozzá a következő globális fertőzésre történő felkészüléshez.

Gates, akinek egyébként nincs egészségügyi végzettsége és semmilyen ilyen jellegű szakképzettsége, a blogján azt hangsúlyozta: az egyetlen mód arra, hogy a világ megszabaduljon a Covid–19-től, ha sikerül a világon mindenütt kiirtani a vírust. Ennek érdekében alapítványa újabb 150 millió dollárt adományoz a járványügyi felkészülést támogató CEPI-nek.

A CEPI (Koalíció a Járványügyi Innovatív Felkészülésért) egy Oslóban létrehozott alapítvány, amelyet a Bill és Melinda Gates Alapítvány az indiai kormánnyal közösen hívott életre.

Bill Gates a Globális Befektetési Csúcstalálkozón a londoni Tudomány Múzeumában 2021. október 19-én. Az egynapos tanácskozásra mintegy kétszáz vállalatvezető és befektető érkezett
Fotó: MTI/EPA/Bloomberg pool/Hollie Adams

A Bill & Melinda Gates Alapítvány és a brit Wellcome Trust korábban már 300 millió dollárt adományozott az innovatív járványügyi felkészülést támogató szervezetnek. A Covax-programot is segítették annak érdekében, hogy oltóanyagot juttassanak az alacsony és közepes jövedelmű országoknak.

A CEPI jelenleg 3,5 milliárd dollárt igyekszik összegyűjteni azért, hogy 100 napra csökkentse azt az időt, amely alatt új védőoltást tudnak kifejleszteni egy újabb járvány esetére.

„Amikor arról beszélünk, hogy milliárdokat kell költeni ahhoz, hogy több ezer milliárd dolláros gazdasági károkat kerülhessünk el, és (...) életeket menthessünk meg, akkor ez elég jó életbiztosítási befektetésnek tűnik” – mondta Gates.

Bill Gates és a U2 ír rockzenekar frontembere, Bono a lyoni városházán a Global Fund szervezet konferenciáján 2019. október 9-én. A genfi székhelyű, 2002-ben alapított nemzetközi szervezet fő célja az AIDS, a TBC és a malária elleni küzdelem
Fotó: MTI/EPA/Pool/Olivier Chassignole

Hozzátette, hogy a jövőbeli járványokra való innovatív felkészülés hasznos lehet a jelenlegi olyan globális egészségügyi problémák kezelésekor is, mint például az AIDS-betegséget okozó HIV-vírus elleni védőoltás, vagy a tuberkulózis (TBC) és a malária elleni hatékonyabb vakcina kifejlesztése.

Bill Gates szerint a koronavírus-világjárvány idején a védőoltás kifejlesztését támogató két legnagyobb donor, a CEPI és az amerikai kormány „bátran viselkedett”, amikor a lehetséges oltásokat létrehozó számos intézménybe fektetettek, de elismerte, hogy ennél többet kell tenni ahhoz, hogy növelni tudják a vakcinamennyiséget a teljes világ beoltásához.

Neked ajánljuk
Bill Gates egy pandémiás készenléti egység létrehozásáról beszélt (videóval) Bill Gates egy pandémiás készenléti egység létrehozásáról beszélt (videóval) Nem kóbor kiskutya volt, amit befogadott egy amerikai család A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam