2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az éghajlatváltozás mentális hatásai

Bár a gyerekek és a tinédzserek azok, akiket leginkább érinthet az ökológiai válság, mégis nekik van a legkevesebb hatalmuk, hogy befolyásolják a kollektív cselekvést. Egy friss kutatás szerint a 16–25 év közöttiek háromnegyede fél a jövőtől, 83 százalékuk pedig úgy véli, nem gondoskodunk eléggé a bolygóról.

A fentebb említett eredmények a 2021 decemberében, a The Lancet című folyóiratban megjelent tanulmányból származnak. Ez volt az első olyan nemzetközi kutatás, amely számos résztvevő bevonásával térképezte fel a fiatalok klímaszorongását – és annak összefüggéseit – a kormányzati cselekvés észlelt szintjével.

Tíz országban: Ausztráliában, Brazíliában, Finnországban, Franciaországban, Indiában, Nigériában, a Fülöp-szigeteken, Portugáliában, az Egyesült Királyságban és az USA-ban végeztek el a felméréseket a tudósok, összesen tízezer 16–25 év közötti fiatalt kérdeztek meg. 

A válaszadók minden országban aggódtak az éghajlatváltozás miatt: 59 százalékuk nagyon, 84 százalékuk legalább mérsékelten. A résztvevők fele számolt be szomorúságról, szorongásról, dühről, tehetetlenségről és bűntudatról a klímakatasztrófa kapcsán, ráadásul 45 százalékuk úgy nyilatkozott, ezek az érzések a mindennapi életükre is hatással vannak. 

A kutatás alapján a klímaszorongás és a kormányzati válaszokkal való elégedetlenség jóformán alapélménye az embereknek, ami gyakran a hétköznapi működésüket is negatívan befolyásolja.

Ugyanakkor a jövőre irányuló félelmek mellett az éghajlatváltozás más módokon is veszélyt jelent a pszichés jóllétre. Az Amerikai Pszichológiai Társaság 2021-es jelentése olyan kutatásokat gyűjtött össze, amelyek megerősítik: a globális felmelegedés a depressziótól kezdve a poszttraumásstressz-zavaron (röviden PTSD) át a demenciáig, számos mentális nehézség kialakulásához vezethet.

Fotó: Gyarmati Lili (www.liligyarmati.com)

Tényezők, amelyek negatívan befolyásolják mentális egészségünket a klímaváltozással kapcsolatban:

  • szélsőséges időjárási események, hurrikánok, erdőtüzek, árvizek, aszályok, amelyeknek súlyos lelki következményei vannak a túlélőkre nézve,
  • az esetlegesen ezzel járó költözések megnyirbálhatják az emberi kapcsolatokat: távolra sodródhatnak a családtagjaiktól, a barátaiktól, a megszokott közösségeiktől,
  • a melegfrontok és az extrém meleg időszakok és a skizofrénia, illetve a vaszkuláris, azaz agyi vérellátási zavarból eredő demencia között nyugtalanító összefüggéseket találtak,
  • a légszennyezettség növeli a szorongást, rontja a kognitív funkciókat (például a gondolkodást, a memóriát), valamint a boldogság és az élettel való elégedettség csökkent szintjével jár együtt.

Mindezek mellett azonban egyéni szinten is fontos, hogy a tehetetlenséggel szemben az ember tudatosan igyekezzen fenntartani a reményt, és újrakeretezni a történéseket, problémákat úgy, hogy azokban találjon valami pozitívat, értelmet adót is anélkül, hogy a súlyos gondok létét tagadná.

Neked ajánljuk
Ikerkutatási eredmény a nem iker emberek koszorúér-betegségeiről Ikerkutatási eredmény a nem iker emberek koszorúér-betegségeiről A Föld napján a Google is a klímaválságra figyelmeztet Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: wmn.hu
Vissza
Hírfolyam