2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kanadában receptre írhatják az orvosok a nemzeti parkok látogatását

A szakemberek heti kétórás kezelésekre utalhatják betegeiket a szabad levegőre, az ajánlás szerint egyhuzamban legalább húsz percet kell a természetben tölteni. Az intézkedéssel a szabad levegőn való tartózkodás egészségügyi hasznát kívánják kiaknázni.

Idén januártól az orvosok a rászoruló pácienseknek akár éves beutalókat is biztosíthatnak az ország nemzeti parkjaiba. A betegségek körét a program nem szabja meg, a beutalók szomatikus, vagyis testi, valamint pszichiátriai kórképek esetén egyaránt felhasználhatók. Az Egyesült Államokban hasonló program már tíz éve működik. Az efféle programokhoz olyan több évtizedes kutatások szolgáltatnak alapot, amelyek szerint

nemcsak az általános egészségi állapota, hanem a konkrét tünetei is javulnak azoknak, akik hetente legalább két órát töltenek a friss levegőn.

Fotó: pexels.com/Luis del Río

Néhány amerikai orvos már évek óta hasonló levegőterápiát javasol pácienseinek, Robert Zarr gyerekorvos még egy kereshető adatbázist is létrehozott, hogy az általa kezelt gyerekek könnyebben találjanak megfelelő helyszínt a receptjei kiváltásához.

A mostani kanadai intézkedés arra keresi a választ, hogyan jussanak a friss levegő nyújtotta előnyökhöz azok, akiknek az anyagi lehetőségei nem engedik meg a kirándulásokat.

Neked ajánljuk
Ikerkutatási eredmény a nem iker emberek koszorúér-betegségeiről Ikerkutatási eredmény a nem iker emberek koszorúér-betegségeiről Lelőttek egy eltévedt jegesmedvét Kanadában Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam