2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csicsóka – a mellőzött természetes segítőtárs cukorbetegeknek

A csicsóka fontos szerepet játszhat a cukorbetegek étrendjében, mert kalóriaszegény, és édeskés íze ellenére sem okoz szélsőséges vércukor-ingadozást, tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet. 

A csicsóka őshazája Észak-Amerika, közelebbi területe Kanada. Az őslakosság a gumóját burgonya gyanánt fogyasztotta, hiszen az íze hasonlít a burgonyáéhoz, bár annál jóval édesebb. A XVII. század végén már szinte egész Európában ismerték, régebben a „szegények krumplijának” nevezték.

A csicsóka fontos táplálkozási alapanyag lehet a cukorbetegek étrendjében, mert kalóriaszegény, rendkívül magas növényirostanyag-tartalma miatt (inulin) emésztetlenül halad át az emésztőrendszeren – gátolva az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását.

A csicsóka gumója 70-75 százalék szénhidrátot (inulint és az ezt alkotó egyszerű cukrot, fruktózt), 2 százalék fehérjét, 0,2 százalék zsírt, 2,5 százalék növényi rostot, ásványi anyagokat (kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink), nyomelemeket, C- és B-vitaminokat, β-karotint, esszenciális aminosavakat (lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin) tartalmaz.

A csicsóka növény és a gumója Fotó: wikipedia.org

A csicsóka fő tápanyaga, az inulin számos kedvező élettani hatással bír. Olyan természetes cukorpótló, amely tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet, nem okoz szélsőséges vércukor-ingadozást – metabolizációjához nincs szükség inzulinra, csökkenti az inzulinfüggőséget, és megkönnyíti a vércukorszint beállítását.

Kiknek ajánlott a csicsóka?

Kalóriaszegénysége miatt alapélelmiszerként alkalmazható az elhízás, a szív- és érrendszeri bántalmak, a cukorbaj, a rák megelőzésében, illetve a kezelést kiegészítő diétában. Eredményesen felhasználható a fogyókúrázók és a cukorbetegek diétájában, élelmiszer-allergiák esetén, gyomor- és bélproblémák esetén, valamint antibiotikumos kezelések után a normál bélflóra helyreállítása érdekében.

A csicsóka felhasználása

A csicsóka gumója tisztítás után fogyasztható nyersen, főzeléknek, levesnek, salátának, vagy sütve.

  • Vékonyra karikázva, forró olajba dobva chips készíthető belőle.
  • Levét kipréselve rostos inulinitalként fogyaszthatjuk.
  • A krumpli helyettesítője lehet bármilyen ételben.
  • Gyógyszergyártási alapanyag, használja az édesipar (édesítőszerek, folyékony fruktóz előállítására), és a szeszipar (etil-alkohol gyártására), a konzervipar.
  • Kiváló állatitakarmány-alapanyag is.

Mivel a csicsóka lebontás nélkül halad át az emésztőrendszeren, és csak a vastagbél baktériumflórája kezdi el bontani, emiatt bélgázképződést, puffadást okozhat – ám a kellemetlen tünetek mérsékelhetők, ha fokozatosan építjük be az étrendbe.

Neked ajánljuk
Házi patika: az aktív szén természetes ereje Házi patika: az aktív szén természetes ereje Canopée: A természet organikus formáiból táplálkozó papírlámpa Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: webbeteg.hu
Vissza
Hírfolyam