2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hőségben megnő a mentális sürgősségi esetek száma

Sok millió amerikai lakos egészségügyi adatainak hosszú távú elemzése azt mutatta, hogy a legmelegebb nyári napokon átlagosan 8 százalékkal emelkedett a sürgősségi kórházi esetek száma.

Ezt a hatást szinte minden mentális betegség – stressz, hangulati és szorongásos zavarok, skizofrénia, önsebzés, valamint kábítószer-használati problémák – esetében kimutatták. A klímaválság növeli a forró napok gyakoriságát, és a tanulmány szerzői szerint munkájuk segíthet a mentális egészségi szolgálatoknak, hogy felkészüljenek a zsúfoltabb napokra.

„Az emberek tudnak az extrém meleg veszélyeiről, a kiszáradásról, a hőgutáról. Ebben a tanulmányban az az újdonság, hogy példátlanul széles körben állapítja meg, hogy a többnapos, szélsőségesen meleg idő az emberek mentális egészségét is befolyásolja, és ez nemcsak a veszélyeztetettekre, hanem minden vizsgált korosztályra, férfiakra és nőkre, az ország minden régiójára igaz”

– mondta Gregory Wellenius, a Bostoni Egyetem közegészségügyi karának kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Fotó: Getty Images

A 8 százalékos emelkedést a kutatók a valós helyzetnél kedvezőbbnek tartják, mivel az adatbázisban csak a biztosítottak szerepeltek, a legsérülékenyebbek nem.

A legnagyobb mértékben az Egyesült Államok északi részén nőtt a sürgősségi esetek száma, az északnyugati régióban 12 százalékkal. Ez ellentmond annak, hogy az ország déli részén melegebb van, de éppen az ellenkezőjét tapasztalták. Ennek az lehet az oka, hogy a melegebb helyen élőknek már sikerült alkalmazkodniuk, egyebek mellett több helyen van klimatizálás.

A kutatás a 2009 és 2010 közötti időszak 2,2 millió ember 3,5 millió mentális zavar miatti sürgősségi kórházi kezelésének adatait elemezte. A férfiaknál kicsit magasabb volt a kockázat növekedése, valószínűleg azért, mert rájuk kevéssé jellemző, hogy zavarok esetén korán segítséget keresnek.

Neked ajánljuk
Ötmillió génmódosított szúnyogot engedtek szabadjára Ikerkutatási eredmény a nem iker emberek koszorúér-betegségeiről Nem kóbor kiskutya volt, amit befogadott egy amerikai család Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam