2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Magyar Alvás Szövetség állásfoglalása az óraátállításról

Március utolsó hétvégéjén kellett átállítanunk az óráinkat. Egy órával kevesebbet aludni nem mindenki számára tűnik erőfeszítésnek, azonban az átállítást követő hétfői napra jellemzők a megszaporodó balesetek, a szív- és érrendszeri halálozások, és a következő napok is általában 40 perccel kevesebb alvásról árulkodnak – írja közleményében a Magyar Alvás Szövetség.

A kormányok által döntést igénylő kérdés: a standard (jelenleg téli) vagy a nyári időszámítást állandósítsuk? Arról, hogy vajon mi jobb az embereknek, nagy a vita, attól is függ, hogy ki hogyan él, és hol. Van, aki szeret később lefeküdni, következésképp tovább aludni, és van, akinek a reggel korán kezdődik. A nyári időszámítás mellett szólhat az is, hogy az emberek vágynak a melegre, a tavaszi, nyári hosszabb nappalokra.

„A kormányoknak előbb-utóbb dönteniük kell – hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke –, ehhez fontos lenne, hogy az emberek véleményét is meghallgassák, de a tudomány álláspontját sem szabad figyelmen kívül hagyni.”

Fotó: Getty Images

Az alváskutatók és az idő biológiájával foglalkozó hazai és nemzetközi szakmai szervezetek egyöntetű véleménye szerint az emberek számára a standard időszámítás lenne a leginkább megfelelő.

A kérdéskör komoly gazdasági és társadalmi összehangolást igényel nemzetközi szinten. Így nem fordulhat elő, hogy például szomszédos országokban különböző időszámítás legyen – hangsúlyozza a Magyar Alvás Szövetség közleménye.

Neked ajánljuk
Ikerkutatási eredmény a nem iker emberek koszorúér-betegségeiről William von Hippel: A nagy társas ugrás Június 2-ig bárki beleszólhat, merre terjeszkedjen a MOL Bubi Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam