2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Akár mesterséges intelligenciával is össze lehet kötni az emberi agyat (videóval)

Először hajtottak végre robottal műtétet úgy Amerikában, hogy az orvos nem volt jelen, csupán távolról felügyelte a folyamatot. Elon Musk kutatócsoportja már ott tart, hogy nemcsak adatokat nyernek az idegsejt működéséről, hanem működtetni tudják az idegrendszert egy külső, akár valamiféle mesterséges intelligenciával is.

Az InfoRádió interjút készített Erőss Lóránd neurológus-idegsebésszel, az Országos Mentális Idegsebészeti és Ideggyógyászati Intézet főigazgatójával, aki az orvostudományi siker hátteréről elmondta:

rengeteg új adat gyűlik össze az idegrendszerről nap mint nap, és most már nem is az adatok száma és az idegtudomány mélysége, hanem ezeknek a szintetizálása a legnehezebb.

Az idegrendszer-kutatásban a legnagyobb előrelépés az olyan invazív, tehát a testbe hatoló technikák alkalmazása, amelyek javítják a betegek életminőségét. Az egyik ilyen terület az úgynevezett brain machine interface fejlesztések.

Elon Musk kutatócsoportja például már olyan mikroelektródákat fűz be az idegsejtek közé, amelyekkel nemcsak adatokat nyernek az idegsejt működéséről, hanem működtetni tudják az idegrendszert egy külső, valamiféle mesterséges intelligenciával is akár.

Ez a fejlesztés több területen segíthet a betegeken, például mozgászavarokban, gerincvelősérülteknek a járását is lehetővé teheti.

Az első robotsebészeti, idegsebészeti próbálkozások 1982-ben a Stanfordon voltak, és ott végezték az első robottal asszisztált agybiopsziát is. Ma már a hasi sebészetben, a nőgyógyászatban is megjelentek a robotok, és az intervenciós radiológiában is robottal vezetik föl a katétereket az erekbe, akár a szívbe, akár az agyba.

A magyar Nemzeti Agykutatási Programban is kiemelkedő, különböző típusú idegrendszeri kutatásokat fogtak egybe, Freund Tamás vezetésével. A szakpolitika kellő forrást biztosított ahhoz is, hogy külföldről is haza tudtak hozni magyar agykutatókat. Magyarországon 2018-ban végezték az első robotos agyműtétet.

Az első hazai, robot segítségével végzett agyműtétről tartott sajtótájékoztató 2018. május 29-én
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

„Az idegsebészeti robotműtéteket az intézetünkben továbbfejlesztettük. Kezdtünk epilepsziaműtétekkel, aztán folytattuk Parkinson-kór és különböző mozgászavarok műtéteivel, és most elkezdtük az agykamrai endoszkópos robotasszisztált műtéteket. Olyan agykamrai tumorokat tudunk így operálni, amit korábban külföldre kellett vinni kezelni” – nyilatkozta Erőss Lóránd.

Az a törekvés, hogy teleoperációs robotokkal távoli területeken is elláthassanak beteget úgy, hogy a szakember nincs jelen, még várat magára. Ám nemrég megvolt az első ilyen műtét a Johns Hopkins Egyetemen, ahol robot végzett el automatikusan egy bélösszevarrást egy kísérleti állaton, az orvos csak távolról, kamerán figyelte a beavatkozást. „Valószínűleg ez lesz majd a jövő iránya” – mondta a főigazgató.

A teljes interjú az infostart.hu-n olvasható.

Neked ajánljuk
Óránként akár 10-15 hektárt is képesek permetezni drónok Szabolcsban (videóval) Június 2-ig bárki beleszólhat, merre terjeszkedjen a MOL Bubi Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam