2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Leszavazta a német parlament a kötelező oltást

„Nem tartozik az állam feladatai közé, hogy felnőtt embereket arra kényszerítsen, akaratuk ellenére védekezzenek” – jelentette ki többek között  a kötelezettséget elutasító liberális képviselők vezetője. Az oltási kötelezettség kormánypárti támogatóinak eredeti szándéka szerint a felnőtteket kellett volna a koronavírus elleni oltás beadatására kötelezni Németországban.

A német szövetségi parlament (Bundestag) csütörtökön elutasította az erről szóló indítványokat.

Az általános oltási kötelezettségről januárban kezdett parlamenti vitában a kormányoldal – a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) – képviselői nem alakítottak ki egységes álláspontot, és az ellenzékkel sem sikerült megállapodásra jutniuk.

Az oltási kötelezettség kormánypárti támogatóinak eredeti szándéka szerint a felnőtteket – 18 éven felülieket – kellett volna az oltás beadatására kötelezni, de nem sikerült többséget szervezni a kezdeményezéshez sem a koalíciós pártok frakcióiban, sem az ellenzékkel együttműködve.

Végül csupán azt indítványozták, hogy a 60 éven felülieknek írják elő az oltást. Azonban ez az indítvány sem nyerte el a képviselők többségének támogatását.

A Bundestag ülése
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

A csütörtöki név szerinti szavazáson 378 nem szavazattal, 296 igen szavazat és 9 tartózkodás mellett vetették el a javaslatot. A szociáldemokraták és a Zöldek képviselőinek többsége ugyan támogatta az előterjesztést, de a liberálisok 92 képviselője közül 79 ellene voksolt.

„Nem tartozik az állam feladatai közé, hogy felnőtt embereket arra kényszerítsen, hogy akaratuk ellenére védekezzenek”

– húzta alá a szavazás előtti vitában Wolfgang Kubicki parlamenti alelnök, a kötelezettséget elutasító liberális képviselők vezetője.

A CDU/CSU jobbközép pártszövetségnél a többség nem utasítja el az oltási kötelezettség gondolatát. Saját indítványa szerint úgynevezett lépcsőzetes oltási mechanizmus révén a járványhelyzet alakulásának függvényében, eseti alapon kell dönteni arról, hogy mely korcsoportnak vagy foglalkozási csoportnak kell előírni a kötelező oltást. Ezt az indítványt 496 nem szavazattal, 172 igen szavazat és 9 tartózkodás mellett utasította el a Bundestag, a CDU/CSU frakciójában is öten tartózkodtak, ketten pedig ellene voksoltak.

Az összes többi frakció csaknem teljes egységben utasította el a CDU/CSU javaslatát, az oltási kötelezettség ügye így egyelőre elbukott a német törvényhozásban.

A szövetségi kormány kezdettől távol tartotta magát a vitától, arra hivatkozva, hogy a képviselőknek önállóan, a lelkiismeretük alapján, a frakciófegyelem elvének felfüggesztésével kell dönteniük az ügyről.

A döntés nem érinti azt a tavaly decemberben elfogadott törvényt, miszerint az egészségügyben és az ápolás-gondozás területén dolgozóknak március 15-ig meg kellett szerezniük a teljes oltást.

A szövetségi kormány adatai szerint eddig a lakosság 76 százaléka (63,2 millió ember) vette fel a teljes védőoltást a Covid–19 ellen. Az ezt követő emlékeztető oltást a lakosság 58,9 százaléka (49 millió ember) kapta meg. Az oltatlanok száma 23,4 százalék (19,5 millió ember), közülük 4 millió ötévesnél kisebb gyerek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

Neked ajánljuk
Bill Gates egy pandémiás készenléti egység létrehozásáról beszélt (videóval) Bill Gates egy pandémiás készenléti egység létrehozásáról beszélt (videóval) Nyártól kötelezően bővítendő az új járművek alapfelszereltsége Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam