2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Városi kert, ahová az orvosok gyomlálni utalják be a betegeiket

Tavaly nyitotta meg kapuit a brit Királyi Kertészeti Társaság (RHS) első, városi környezetben kialakított kertje, amelyet „Európa legnagyobb, aktív részvételre épülő kertészeti projektjeként” jellemez a társaság. A kezdeményezés részeként a helyi orvosok kertészkedést „írnak fel” a krónikus tünetekkel küzdő pácienseiknek.

A Salfordban lévő 62 hektáros RHS Garden Bridgewater a tervezettnél egy évvel később nyílt meg a koronavírus-járvány miatt. A 35 millió fontból megvalósult kert több év kemény munkájának eredménye.

A társaság reményei szerint a létesítményt évente egymillióan fogják felkeresni, és 2030-ra éves szinten 13,2 millió font bevételt fog termelni. A területre nagyjából 250 ezer új növényt ültettek be.

A kert célja, hogy szoros kapcsolatot alakítsanak ki a környező területeken élőkkel. Ezenkívül több mint 100 ember, köztük csaknem 50 helyi lakos számára biztosítanak munkahelyet.

Fotó: RHS

A bridgewateri csapat „a kertészet és a jobb egészségi állapot közötti kapcsolatra” fókuszáló úttörő programban is részt vesz. A kezdeményezés részeként a helyi orvosok kertészkedést „írnak fel” a krónikus tünetekkel küzdő pácienseiknek, akik a napi problémákat maguk mögött hagyva belefeledkezhetnek a gyomlálásba és a növények elhalt részeinek eltávolításába, miközben a friss levegőn vannak.

A látogatók különféle kerttípusokkal találkozhatnak. Az Édenkertben például az ázsiai és mediterrán kertek által inspirált palántázással ismerkedhetnek meg.

Az RHS Garden Bridgewater helyén egykor pazar kertekkel körülölelt vidéki kastély állt, amely a XX. század elején az enyészeté lett, majd 1943-ban egy tűz adta meg számára a kegyelemdöfést, míg végül elbontották. A következő években a terület egy részét egyebek között kertészetként és cserkésztáborként használták.

Neked ajánljuk
Nőtt az asztmás emberek száma 2000 és 2019 között (infografika) A sokhasznú mézontófű (videó) Metrózni fejedelmi élmény Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: gardenista.hu
Vissza
Hírfolyam