2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ötmillió génmódosított szúnyogot engedtek szabadjára

Véget ért az első kísérlet génmódosított rovarok szabadba telepítésével: hét hónap alatt ötmillió Aedes aegypti szúnyogot szabadítottak rá vadon élő társaikra. A cél a vadon élő szúnyogok terjesztette vírusos megbetegedések csökkentése. 

Az első eredmények pozitívak, de még több állatot kell majd szabadon bocsátani annak érdekében, hogy megbizonyosodhassanak róla, hogy a módosított példányok valóban segítenek-e abban, hogy csökkenjen a teljes populáció száma – számolt be az Infostart a Nature-ben megjelent tanulmányról.

A chikungunya- és dengue lázat, zikát és sárgalázat is terjesztő szúnyogfajt úgy módosították az amerikai Oxitec biotechnológiai cég kutatói, hogy

a nőstény példányokra halálos gént tartalmazó hímeket engedtek rá. A terv szerint a módosított hímek párosodnak a vadon élő nőstényekkel, de minden nőstény ivadék elpusztul. A hím utódok továbbviszik a gént, így egyre kevesebb nőstény marad életben, a populáció pedig egyre kisebb lesz.

A kísérlet után megállapították, hogy a begyűjtött 22 ezer dobozban a nőstény példányok valóban mind elpusztultak még azelőtt, hogy elérték volna a felnőttkort.

Fotó: Getty Images

A kutatócsoport az is megállapította, hogy a halálos gén két-három hónapig, vagyis a szúnyogok körülbelül három generációjáig maradt fenn a vadon élő populációban.
A kibocsátási pontoktól számított 400 méteren túl nem találtak a halálos gént hordozó szúnyogokat, még több generáció után sem.

Az Oxitec most kiterjesztett kutatásokat végez, ám így sem tudják megállapítani, hogy a szúnyogok hordozta betegségek előfordulása csökken-e a beavatkozás hatására. Floridában, ahol a kísérletet végzik, nem fordul elő annyi, az Aedes aegypti példányai által terjesztett betegség, hogy erre fény derülhessen. Amerika más területein sem okoznak ehhez megfelelő számú betegséget szúnyogok: nagyobb befektetésre és más területen végzett kísérletekre lenne szükség ahhoz, hogy kiderülhessen, mi a valós közegészségügyi hatás.

Betegségkitörések ráadásul akkor is előfordulhatnak, ha az Aedes aegypti állománya alacsony, így a szúnyogpopuláció csökkentése nem feltétlenül eredményezi a betegségek visszaszorítását.

A szúnyogfaj visszaszorítása ráadásul a szúnyogirtások szükségességét sem csökkenti az adott területen, mivel ott a szúnyogok mindössze 4 százalékát adja az Aedes aegypti.

Ennek ellenére a helyi egészségügyi hatóság támogatja a kísérletet: Florida Keyen 2010-ben és 2020-ban is volt dengueláz-kitörés 68, illetve 72 helyi esettel.

Neked ajánljuk
Így kergethetjük el könnyen a szúnyogot! Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Környezetszennyezés = elhízás? A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam