2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bill Gates egy pandémiás készenléti egység létrehozásáról beszélt (videóval)

A híressé vált 2015-ös, jövőbeli járványokra figyelmeztető előadása után Bill Gates most egy újabb TED-előadáson vizionálta a jövőt. Egy olyan, háromezer fős szakmai csapat felállítását tartja szükségesnek, amely a globális járványelhárításért és mozgósításért lenne felelős az Egészségügyi Világszervezet (WHO) égisze alatt.

Februárban arról írt Bill Gates a blogjában, hogy a Covid már nem jelent kockázatot, ugyanakkor bármikor jöhet egy újabb világjárvány. Felszólította a kormányokat a vakcinafejlesztés időtartamának csökkentésére és az átoltottság mihamarabbi elérésére.

Hét év után Bill Gates most egy újabb TED-előadást tartott. Ezúttal egy favödörrel a kezében jelent meg, mondván: az ókori rómaiak ihlették az ötletét, az akkori tűzoltók ugyanis hasonló eszközt használtak a baj elhárítására. A milliárdos üzletember ezzel azt akarta szimbolizálni, hogy fel kell állítani egy olyan egységet, amely azonnal képes beavatkozni, ha újabb világjárvány robbanna ki. A párhuzamot abban látta meg, ahogy a rómaiak rögtön tudtak reagálni, amikor a tűzvész ellepte a várost.

Mint mondta, nem lesz könnyű felépíteni egy járványmentes jövőt, „de  megvannak az eszközeink és stratégiáink a megvalósításhoz – most már csak finanszíroznunk kell őket”. 

A megoldást egy válogatott szakmai csapatból álló háromezer fős, globális járványügyi válaszadási és mobilizációs  szervezet (angol betűszóként GERM) létrehozásában látja, mely csapat a globális járványelhárításért és mozgósításért lenne felelős, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) égisze alatt működne.

Az állomány tagjai a következő szakterületekhez értenének:

  • orvostudomány,
  • epidemiológia,
  • genetika,
  • gyógyszer- és vakcinafejlesztés,
  • diplomácia,
  • logisztika,
  • informatika,
  • kríziskommunikáció.

A finanszírozásuk évente akár több millió dollárra is rúghat, azonban az üzletember szerint ez a megelőzés költséghatékonyabb, mintha felkészületlenül ér minket a következő pandémia, aminek a kezelése akár a tízszerese is lehetne a megelőzés költségeinek.

A témáról részletesebben a május elején megjelent, Hogyan készüljünk fel a következő világjárványra? című könyvében lehet olvasni. A kötetben egy olyan stratégiát vázol fel, amellyel szerinte elkerülhető lenne egy újabb világjárvány.

Bill Gates nem ragadt le a techszektorban. A pandémia hatását vizsgáló lázas kutatásai és az újabb világjárványra való felkészülésről szóló figyelmeztetése mellett már évek óta foglalkozik a vízenergiával is. Egy új technológiának köszönhetően a levegőből állítaná elő a vizet, amelyhez hidropaneleket használnának.

A 2015-ös előadása ide kattintva nézhető meg magyar felirattal.

A 2022. áprilisi, angol nyelvű TED-előadás:

Neked ajánljuk
500 millió forinttal segíti a kormány a civil állatvédő szervezeteket Alaposan megváltoztatta az ember az almát, a vadon termőhöz kell visszanyúlni Metrózni fejedelmi élmény Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam