2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Házi patika: az aktív szén természetes ereje

Aki még ismeri felmenői házi praktikáit, az pontosan tudja, hogy a széntablettának minden háztartásban helye van. Bár hagyományosan csak bélrendszeri fertőzések esetén kerül elő a fiókból, valójában ennél sokkal színesebb felhasználási módokat rejt: fogat fehérít, méregtelenít, vizet tisztít, talajt javít.

Az elmúlt évszázadok kutatói annyira hittek a szén mindent elsöprő erejében, hogy még saját életüket is képesek voltak kockára tenni, hogy bizonyítsák: a hatóanyag még súlyos esetekben is életeket menthet.

Pierre-Fleurus Touéry kutató 1831-ben a halálos sztrichninadag tízszeresét vette be, majd rá 15 gramm szenet fogyasztott – mindezt a Francia Orvostudományi Akadémia előtt. Túlélte a kísérletet, s bár szakmai elismerést nem hozott neki az eset, kutatók tucatjaiban ültette el az érdeklődés csíráit. Az 1960-as években két orvos, Holt és Holz odáig merészkedtek, hogy be akarták jegyeztetni a szenet a gyógyszerkönyvbe, és nem puffadás elleni gyógyszerként, hanem a mérgek sürgősségi ellenszereként.

Érdekesség, hogy a Zanzibár szigetén élő Colobus majmok olyan növényeket is képesek megenni, amelyek számukra mérgezőek (indiai mandula magja, mangó levele), de a természet csodálatos doktor: azért, hogy ne legyen bajuk, a majmok faszenet kutatnak fel és esznek meg, hogy közömbösítsék a méreganyagokat.

A Colobus majmok jól ismerik a szén mérget semlegesítő hatását Fotó: Getty Images

Hatásai, alkalmazása:

  • A szén gyógyító karrierje nem ívelt meredeken felfele, de az elmúlt évtizedekben kialakultak a szénterápia új változatai is: a többadagos terápia, a szén hemoperfúzió és az új „szuperaktív” szénkészítményekkel történő kezelés.
  • A víztisztításban is jelentős a szerepe, legyen szó ivóvízről vagy az uszoda vizéről.
  • Nemcsak megköti a mérgeket, de semlegesíti is őket a gyomor-bélrendszerben: az aktív szén nem emésztődik, így kiürülésekor a megkötött méreganyagok vele együtt távoznak.
  • Képes magába szívni a gázokat, így segít megszabadulni a puffadástól és a szélgörcsöktől.
  • Növényeink ápolásához is érdemes felhasználnunk: ha a cserepes növényünk aljára teszünk belőle, akkor a túlöntözésből adódó pangó víz nem fog problémát okozni.
  • Talajtisztító, ellenáll a penésznek, a kellemetlen szagoktól is megóvja a környezetet.
Széntabletta Fotó: Getty Images

Szén a szépségápolásban

  • Segíthet a pattanások és más bőrhibák enyhítésében és eltüntetésében.
  • A smink is eltávolítható vele.
  • Fehéríti a fogakat, egyre több fogkrém alkotója.
  • Segít a méhcsípések, a csalán okozta kiütések, a pókcsípések, a kígyómarások és egyéb mérgező harapások hatásainak közömbösítésében is. Az aktív szenes borogatás kivonja a kígyó- és rovarcsípések mérgét.

Érdemes tehát tartanunk belőle odahaza, mert ahogy megismerjük, egyre több dologban hívjuk majd segítségül.

Neked ajánljuk
Ikerkutatási eredmény a nem iker emberek koszorúér-betegségeiről A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását Mobilalkalmazással az etikus fogyasztásért Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: egy.hu
Vissza
Hírfolyam