2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

500 millió forinttal segíti a kormány a civil állatvédő szervezeteket

Olyan alapítványok vagy egyesületek pályázhatnak, amelyek létesítő okirataiban az állatvédelem mint cél és tevékenység nevesítve van, 2022. január 1-je előtt jogerősen Magyarországon bejegyeztek, és tevékenységüket is az országban végzik. A pályázat június 10-től érhető el.

A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre – mondta Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a budapesti sajtótájékoztatón.

A felhívás az allatvedelem.hoi.hu oldalon érhető majd el. A pályázat elektronikus felületen történő szerkesztésére és kitöltésére ugyanott június 10-én 08 óra 00 perctől, a véglegesítésére, azaz a pályázat benyújtására pedig június 20-án 08 óra
00 perctől július 20-án 23 óra 59 percig lesz lehetőség.

Ovádi Péter arról is beszélt, hogy az 500 ezer és 10 millió forint közötti igényelhető támogatás előfinanszírozott, egyszeri, vissza nem térítendő, és 100 százalékos intenzitású. A támogatási időszak 2022. június 20. és 2023. június 20. közé esik.

Ez az 500 millió forintos keretösszegű pályázat régóta várt segítség a civil szervezetek számára, amelyek az állatvédelem fő gerincét adják. Körülbelül 400 civil szervezet foglalkozik ma Magyarországon állatvédelemmel, a cél, hogy mindenki lehetőséghez jusson ebben a pályázati felhívásban.

Lanka, az Etyeki Állatvédő Egyesület menhelyén élő örökbe fogadható kutya 2021. április 19-én. Ezen a napon hirdették meg a Magyar Falu Program felelős állattartást elősegítő ivartalanítási programját
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A kormány tavaly év végén elkülönített 1,5 milliárd forintot az állatvédelemre, a mostani pályázat ennek része. A miniszteri biztos az állatvédelemben az elmúlt 1,5 év történései közül példaként említette a Nemzeti Állatvédelmi Tanács és az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának megalakulását.

Beszámolt még arról az online konzultációról is, amelyet több mint 262 ezren töltöttek ki, és amely azt mutatja „mennyien vagyunk az állatvédelem mellett”.

A Magyar Falu Programban 500 millió forintra lehetett pályázni, több mint 600 önkormányzat élt a lehetőséggel, mely által a legnagyobb ivartalanítási programot tudták elindítani.

Ovádi Péter pozitívumként értékelte azt is, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Állatorvostudományi Egyetem együtt dolgozott a gazdijogsi.hu felület létrehozásában, ahol

a felelős állattartásra hívják fel a figyelmet.

Arra is kitért, hogy a civil szervezetek kérésére Magyarországon – Európában egyedülálló módon – törvénybe foglalták, hogy kik számítanak illegális szaporítóknak.

Neked ajánljuk
Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam