2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetszennyezés = elhízás?

Egy nagyszabású tudományos vizsgálat szerint a környezet vegyi szennyezése felerősíti a globális elhízást. Az elképzelés, hogy az „obezogéneknek” nevezett mérgek befolyásolhatják a szervezet testsúlyszabályozását, még nem része a fősodratú orvostudománynak, pedig egyre több bizonyíték szól mellette.

A kutatók által említett, az elhízást fokozó szennyező anyagok közé tartozik a biszfenol A (BPA), amelyet széles körben adnak a műanyagokhoz. Ezenkívül egyes növényvédő szereket, égésgátlókat és a légszennyezést is idesorolják.

Globális szinten ma már több a túlsúlyos ember, mint az alulsúlyos, és számuk csak növekszik. Közel 2 milliárd felnőtt túlsúlyos, és mintegy 40 millió öt év alatti gyermek elhízott vagy túlsúlyos.

A tudósok szerint ez az új megközelítés lehetőséget kínál az elhízás megelőzésére a szennyező anyagoknak való kitettség elkerülésével, különösen a terhes nők és a csecsemők esetében.

Fotó: Getty Images

Az elhízásgátlókra vonatkozó bizonyítékokat több mint 40 tudós három áttekintő tanulmányban ismerteti, amelyeket a Biochemical Pharmacology című, szakértők által lektorált folyóiratban tettek közzé.

Elmondásuk szerint ezek a vegyi anyagok mindenütt jelen vannak: a vízben és a porban, az élelmiszerek csomagolásában, a személyi higiéniai termékekben és a háztartási tisztítószerekben, a bútorokban és az elektronikai eszközökben.

Az áttekintés mintegy 50 vegyi anyagot azonosított, amelyek összefüggésbe hozhatók az elhízással. Ezek közé tartozik a BPA és a ftalátok, amelyek szintén műanyag-adalékanyagok. További elhízást okozó anyagok a peszticidek, köztük a DDT és a tributiltin, a korábbi égésgátlók és újabb helyettesítőik, a dioxinok és a PCB-k, valamint a légszennyezés.

Neked ajánljuk
Örök életet szeretnének a milliárdosok, Bezos is sokat áldoz rá Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam