2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok

Csúcson van a kullancsszezon, így a kerti munka, egy kirándulás vagy akár egy parkban tett séta után is érdemes ellenőrizni, hogy nem találunk-e vérszívót az állatainkon vagy magunkon.

Ezekben a hetekben a legvalószínűbb, hogy találkozunk a vérszívókkal, hiszen most a legaktívabbak, a hirtelen hőmérséklet-emelkedés miatt pedig bizonyos területeken kiugróan sok kullancs lehet – mondta Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársa az InfoRádióban.

A vérszívók télen nyugalmi fázisba kerülnek, ám nem pusztulnak el, és a kemény fagyok sem tizedelik meg jelentősen az állományt. Az enyhe telek során lerövidül a kullancsok nyugalmi fázisa, hosszabb ideig aktívak, ami azt eredményezheti, hogy több lesz belőlük. A tavasz kezdetének korábbra tolódása tehát nagyban segíti az állat szaporodását és túlélését.

Március helyett gyakorta már februárban kihajtanak a tavaszi növények, megjelennek a rágcsálók, korábban kezdenek el mozogni és szaporodni az egyéb emlős- és madárkullancsgazdák. Így aztán a kullancsok aktivitása is megnő, és egyre több lesz belőlük a következő generációban.

A kullancsok irtása a szabadban nem lehetséges. Kirándulásnál vagy akár kerti munka közben is tanácsos riasztószereket használni, majd átvizsgálni magunkat – mondja Földvári Gábor. Tanácsa szerint ha érintkeztünk aljnövényzettel, mindig gondoljunk arra, hogy találkoztunk a vérszívókkal.

Fotó: Getty Images

Viszont ha átnézzük magunkat, családtagjainkat alaposan egy zseblámpa segítségével, akkor az egészen kicsi, lárva- és nimfakullancsokat is észrevehetjük, és eltávolítva őket megelőzhetjük az összes, a kullancsok által terjesztett kórokozó miatti betegséget.

Az átlaghőmérséklet emelkedése miatt egyre több nem őshonos kullancsfaj is megjelenik Magyarországon. Ilyen például a Hyalomma kullancs, aminek csípése a krími–kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja.

Az Ökológiai Kutatóközpont arra kéri a lakosságot, hogy ha nagy méretű, csíkos lábú, gyors mozgású vérszívót találnak, a Kullancsfigyelő.hu honlapon leírtaknak megfelelően juttassák el nekik.

A kutatók az ilyen észlelések alapján próbálják felmérni, hogy az új kullancsfaj mennyire terjedt el Magyarországon.

Neked ajánljuk
Egyre többen utaznak olyan helyre, ahol jól látni a csillagokat A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam