2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nigériai laborok ellenőrzését követelik az oroszok az WHO-tól

Legalább négy amerikai ellenőrzésű biolaboratórium működik Nigériában, ahonnan a majomhimlő kórokozójának világszerte terjedő nyugat-afrikai törzse származik. Oroszország felszólítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetését, hogy vizsgálja ki ezek működését.

Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka pénteken kamerák előtt nyilatkozva elmondta:

Abujában két, Zariában és Lagosban pedig egy-egy, az Egyesült Államok által ellenőrzött biolaboratórium működik.

„Azzal összefüggésben, hogy az Egyesült Államok számos esetben megsértette a biológiai biztonságra vonatkozó követelményeket és tárolta felelőtlen módon a patogén bioanyagokat, felszólítjuk az Egészségügyi Világszervezet vezetését, hogy vizsgálja ki az Egyesült Államok által finanszírozott nigériai laboratóriumokat Abujában, Zariában és Lagosban, és tájékoztassa a világ közvéleményét az eredményekről” – mondta.

Fotó: Getty Images

Az oroszok az Ukrajna elleni invázió során az ukrajnai biolaboratóriumokban amerikai oktatóanyagokat találtak a himlőjárványok esetén alkalmazandó vészhelyzeti reagálásról. A parancsnok hangot adott gyanújának, hogy

a Pentagon érdeklődése e fertőzés iránt nem véletlen, mert a himlő kórokozójának visszatérése globális katasztrófát okozhatna.

Rámutatott, hogy az amerikai védelmi minisztérium 2003-ban kidolgozott egy himlő elleni védőoltási programot, amely a katonák, a diplomaták és az egészségügyi dolgozók számára kötelező. Ez szerinte arra utal, hogy az Egyesült Államok a himlővírust „harcászati felhasználásra szánt, kiemelt patogén biológiai ágensnek tekinti, és a jelenleg végzett vakcinázási tevékenység célja saját katonai kontingenseinek védelme”.

Furcsa, szakértői ellenőrzést igénylő egybeesésnek nevezte, hogy európai és amerikai médiajelentések szerint a tavalyi müncheni biztonsági konferencián, a koronavírus-világjárvány közepén napirendre került egy, a majomhimlővírus új törzse által okozott járvány elleni küzdelem forgatókönyve  – számolt be a TASS híréről az MTI.

A  WHO jelentése szerint a majomhimlő kórokozójának nyugat-afrikai törzse Nigériából származik, egy másik olyan államból, amelyben az USA biológiai infrastruktúrát telepített.

Korábban az oroszok bemutattak egy olyan, 2015. március 6-án kelt dokumentumot, amely megerősítette, hogy a Pentagon közvetlen részvételét az ukrajnai katonai biológiai kísérletek finanszírozásában.

A cikkben az is szerepel, hogy bevett gyakorlat az Egyesült Államokban, hogy egészségügyi és járványügyi jóléti projekteket finanszíroz harmadik országokban, beleértve az afrikai és ázsiai országokat is, nemzeti egészségügyi szolgálatokon keresztül.

Neked ajánljuk
Bajban vannak Srí Lanka állatkertjei A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam