2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyógyhatású kisüstik Gyömrőről – már az orvosok is elismerik

A gyógynövények és az alkohol kapcsolata nem új keletű. Patkós József kisüsti pálinkából készült gyógynövényes likőrjei azonban eltérnek a kereskedelmi forgalomban kapható hasonló termékektől, mivel többségük nem gyógynövénykeveréket, hanem csak egy-egy fajt tartalmaz.

A Gyömrőn élő Patkós József sokoldalú személyiség. A tanító, alkotó rajztanár, drámapedagógus, újságíró pályája során négy Pest megyei városban is dolgozott iskolaigazgatóként. Nevelésfilozófia-történeti tárgyú kutatásai nyomán bölcsészdoktori címet szerzett. Akvarelljeivel, olajfestményeivel hazai és külföldi tárlatokon jelenik meg, rendezőként három városban alapított színházat. Több mint két évtizede áztatja saját termesztésű vagy gyűjtött gyógynövényeit kisüsti pálinkába, melyből likőr készül.

A Dr. Patkós Gyógyesszencia számos díjat nyert hazai és nemzetközi versenyeken.

A 0,1 és 0,25 literes palackozású, szeszesital-zárjeggyel ellátott italai a palac­kok hátoldali címkéin feltüntetettek szerint prémium minőségű, hungarikumnak számító, kisüstipálinka-alapú gyógynövényes likőrök, gyógynövénytartalmuknak köszönhető kedvező élettani hatásaik mellett pedig kiváló az élvezeti értékük is.

A gyógyesszenciák gerincét főleg almaalapú kisüsti pálinka adja, a visszafogott íze nagyobb teret enged a gyógynövények aromáinak. A termékek nagy részének tisztán az almapálinka az alapja, ám némelyikbe 40%-ban meggy- vagy törkölypálinkát is tesz.

Fotók: gyogyesszencia.hu

A termékcsaládban megtalálható a csalán, a csipkebogyó, a galagonya, a galaj, a körömvirág, a máriatövis, a menta, a pitypang, a vörös áfonya, és van egy 12 gyógyfüves változat is.

Az esszenciák alapjául szolgáló gyógynövények kiválasztásánál az elsődleges cél az volt, hogy hazánkban vagy a Kárpát-medencében őshonos fajokról legyen szó. Patkós József szerint abból az élővilágból kell táplálkozniuk az embereknek, ahová a Gondviselés helyezte és az édesanyjuk szülte őket.

A likőröket kúraként fogyasztáskor éhgyomorra, aperitifként érdemes meginni. Az alkohol segíti a hatóanyagok kioldódását a gyógynövényekből, és ugyancsak az alkoholtartalomnak köszönhető, hogy ezek a hatóanyagok gyorsan a véráramba jutnak. Alkalmanként 10 milliliter fogyasztása ajánlott, és ezután 15 percet elegendő várni ahhoz, hogy a legjobb felszívódást elérjük. Mind több orvos érdeklődik a készítmények iránt, a feltaláló – termékeinek bemutatására – egy idei orvosi konferenciára is meghívást kapott.

Sok orvos mondta már, hogy a gyógynövények nem a múltat, hanem a jövőt jelentik. Bár a gyógynövényeket egy időben igyekeztek az emberek emlékezetéből törölni, ez nem sikerült, és napjainkban is egyre többen fordulnak ezekhez a növényekhez egészségi problémájuk esetén.

A teljes riport a magyarmezogazdasag.hu honlapon olvasható.

Neked ajánljuk
A dohányipar nem csak a fogyasztók egészségét károsítja Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam