2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Van még hova zöldülnie a magyar ingatlanpiacnak

Az eladott lakások, családi házak, nyaralók között még mindig többségben vannak az energiafaló ingatlanok  – derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából.

Építs okosan! 

Veszélybe kerülhet az új lakások használatbavétele

Átmeneti szabályozást sürget a mérnöki kamara a november vége előtt építési engedélyt szerző épületek megújuló energetikai jellemzőinek figyelembevételénél, mert kérdésessé vált a használatbavételi engedélyük.

Építs okosan! 

Egy „épületes” ötlet, ami nemcsak a lakhatási, de a műanyagválságot is megoldhatja

Az agyaggal, szalmával, homokkal és vízzel töltött műanyag palackokból, azaz ökotéglákból épített fal, úgy tűnik, kiállja a tűzállósági tesztek próbáját.

Építs okosan! 

Nem burkolt célzás: a természetes vakolattal mindenki jobban jár

A mesterséges adalékanyagoktól mentes, kiváló minőségű vályogvakolatok minden modern és környezettudatos elvárásnak megfelelnek.

Építs okosan! 

Elbűvölő dombház Budakalászon

Nem kellenek százmilliók ahhoz, hogy ilyen otthonunk legyen, csak az emberek nagy része elszokott a kétkezi munkától – vallja az új budakalászi dombház megálmodója, megvalósítója és tulajdonosa, Németh Csaba, egy négygyermekes édesapa.

Építs okosan! 

Fából épül Franciaország

Egy új jogszabály értelmében az ország minden jövőbeli középületének legalább felerészben fából vagy más, természetes anyagból kell felépülnie.

Építs okosan! 

A fenntartható építészet térnyerése 2020-ban is folytatódik

Az emberek egyre inkább úgy építik fel a házaikat, hogy azok alapjaiban megfeleljenek a jövőbe mutató elvárásoknak. Napkollektor, napelem, energiatakarékos hűtő- és fűtőrendszer, illetve okoseszközök számtalan lehetősége kínálkozik már a piacon, egyre kedvezőbb áron.

Építs okosan! 

A rossz szigetelés a klímaváltozás egyik fő bűnöse

Magyarországon 10-ből csak 2 családi ház hőszigetelése megfelelő, míg 80%-uk, vagyis 1,8 millió lakóépület nem vagy nem megfelelően hőszigetelt. Pedig megfelelő szigeteléssel jelentős mennyiségű üvegházhatású gáztól mentesíthetnénk a Föld légkörét.

Építs okosan! 

Tört üvegből strapabíró beton

Ausztráliai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kellően finom szemcséjűvé zúzott üveg felhasználásával tartósabb és erősebb betont lehet létrehozni.

Építs okosan! 

Szinte teljesen karbonsemleges a kenderből épült ház

Előre gyártott, kenderből készült panelekből építettek fel egy három hálószobás házat egy brit farmon.

Építs okosan! 

Ha a fenntarthatóság a cél, tévút a cement és az acél

Fából kéne építkeznünk: így a városi épületek egyenesen szén-dioxid-elnyelőkké válnának.

Építs okosan! 

Az épületek alig több mint 3 százaléka felel meg a szigorodó előírásoknak

Már a 2020-ban épülő ingatlanok tervezésekor érdemes figyelembe venni az európai uniós direktívák szerint szigorodó épületenergetikai szabályokat, 2021. január elsejétől ugyanis kizárólag legalább BB energetikai besorolású épület kaphat használatbavételi engedélyt.

Építs okosan! 

Építőelemek újrahasznosított műanyagból

Egy kanadai vállalkozás összegyűjti Halifax újrahasznosítható műanyagának 80 százalékát, és építőelemeket készít belőlük.

Építs okosan! 

Ez a falfesték nem (csak) úgy zöld

Hőszabályozó, energiát megtakarító, a szennyező anyagokat felfaló és a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését segítő falfestéket fejlesztettek a Liverpooli Egyetem kutatói.

Építs okosan! 

Élő téglákkal a környezetbarát épületekért

Miközben a technológia száguld, a cement és a beton vajmi keveset változott az elmúlt évszázadban – így a használatukkal járó környezetkárosítás sem. Ebben ígérnek forradalmi változást a University of Colorado kutatói.

Építs okosan! 

Bioreaktorrá alakítanának át egy chicagói épületet

Új feladat várhat a chicagói Mariana City épületeire. Az ikonikus, ám igencsak elavult tornyok nemcsak önfenntartók lehetnek, de bioreaktorként is funkcionálhatnak. A konkrét tervek már elkészültek, és elfogadásra várnak.  

Építs okosan! 

A Toyota megépíti a jövő városát

A Toyota a CES-en  bejelentette, hogy Japánban  megépítik a jövő városát. Woven City különlegessége, hogy az önvezető autók, az okosotthonok, a mesterséges intelligencia és más innovatív technológiák laboratóriuma is lesz. Az építkezések 2021-ben startolnak.

Építs okosan! 

Vízgyűjtő falakat tervezett a kiszáradó városokba

A tiszta ivóvíz ma már olyan érték, melyet egyelőre csak azok értenek meg igazán, akiknek nem áll korlátlanul a rendelkezésére. Shaakira Jassat  moduláris rendszerű, épületek falára telepíthető esővízgyűjtője valamelyest orvosolhatná a problémát. 

Építs okosan! 

Hamarosan jöhetnek az áramtermelő ablakok

Minden szempontból megéri napelemet használni, ám a modern irodaépületek tetején nincs elég felület a megújuló rendszer telepítésére, oldalaikat pedig szinte teljesen üveg borítja. A tudomány azonban erre is talált megoldást: a fényáteresztő napelemet, melyet ablakként lehetne használni.

Építs okosan! 

Innováció: jöhetnek a napkollektorként működő ablakok is

Az InDeWag elnevezésű projekt égisze alatt olyan ablakokat sikerült a tudósoknak kifejleszteniük, amelyek napkollektorként is működnek. A nyílászárókat jelenleg Szófiában tesztelik, és igen nagy reményeket fűznek hozzájuk: a szerkezetek ugyanis jelentősen csökkenthetik a jövő épületeinek energiafelhasználását.