2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Fából készült felhőkarcoló magasodik egy svéd város fölé

Készítőinek meggyőződése: a fa az egyetlen valóban fenntartható építőanyag, hiszen a szén-dioxid-megtakarításon túl a gyorsaság, az egészség és a jó közérzet terén is előnyökkel jár.

Építs okosan! 

Térítésmentes tanácsokkal segíti az ingatlanok zöldülését a Magyar Mérnöki Kamara

Magánszemélyek és kisvállalkozások is kérhetnek energetikai tanácsokat a Magyar Mérnöki Kamarától. A szervezet ezzel szeretne hozzá járulni az építkezők, felújítók, valamint ingatlanvásárlók energiamegtakarításához, egyúttal Magyarország szén-dioxid-kibocsátással összefüggő vállalásainak teljesítéséhez.

Építs okosan! 

A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít

A szakértői tapasztalatok alapján a fenntarthatóság jegyében épülő lakásokat, házakat nemcsak gyorsabban, hanem 5-15 százalékkal drágábban is el lehet adni.

Építs okosan! 

Várhatóan október 4-én indul a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programja

A program keretében legfeljebb 2,5%-os kamatozású hitelhez juthatnak a legalább BB energiahatékonyságú ingatlant építők vagy vásárlók.

Építs okosan! 

Felértékelődhetnek az északi fekvésű ingatlanok

Az egyre gyakoribb és hosszabb hőhullámok miatt az ideális otthonról alkotott képünk is átalakulhat, és újabb szempontok jelennek meg az ingatlanválasztásban.

Építs okosan! 

Az EU fenntarthatósági követelményei átalakíthatják az ingatlanpiacot

Az unió a 2050-re kitűzött klímasemlegeség teljesítése érdekében létrehozta a fenntartható tevékenységek egységes osztályozási rendszerét. Az uniós klímavédelmi törekvések ingatlanpiaci hatásairól Bukovszki Viktor szenior tanácsadó beszélt a Sustainable World 2021 konferencián.

Építs okosan! 

Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban

Erre jutottak a Brain Bar jövőfesztivál „Hogyan tervezhetünk élhető városokat a jövő számára?” című, csütörtöki panelbeszélgetésének résztvevői, akik közül Fudzsimoto Szú japán sztárépítész kiemelte: fontos minél szorosabb kapcsolatot teremteni a mesterséges technológiák és az ökoszisztéma között.

Építs okosan! 

Építők, akik nemcsak nyomják a sódert a fenntarthatóságról

Villámgyorsan elkészül, környezetbarát és viszonylag olcsó: ilyen a 3D-nyomtatással készült épület. Szokatlanul gyorsan fogynak az új eljárással készült  házak Kaliforniában: két hónap alatt 82 kelt el, a várólistára pedig ezren iratkoztak fel.

Építs okosan! 

A reziliens épületek lesznek a Nemzetközi Zöld Építés Hetének középpontjában

A szeptember 20–24. között megrendezésre kerülő eseményen az elmaradhatatlan, ezúttal vidéki helyszíneket is felölelő épületbejárások mellett Zöld Kommandó, Reziliencia piknik és okoshálózatokról szóló bemutató is várja majd az érdeklődőket.

Építs okosan! 

Rendhagyó installáció mutatja be a klímabarát tetőcserepek és hőszivattyúk előnyeit Budapesten

A kezdeményezés célja, hogy rámutasson: a mai kor emberének kényelmi elvárásai és az ökoszisztéma védelme tudatos tervezéssel megfér egymás mellett.

Építs okosan! 

Az építőipar rengeteg hulladékot termel – de van, amikor egyenesen újrahasznosítja azt

Az earthship házépítés alapelve, hogy voltaképpen bármilyen, építőanyagként hasznosítható hulladék bekerülhet a falakba, ami kéznél van – és ami egyébként a telepeken, hulladékudvarokon vagy éppen egy út menti bokorban végezné.

Építs okosan! 

A bauxitgyártás mellékterméke teheti fenntarthatóbbá a cementet

Legyen szó gyárakról, lépcsőházakról, hidakról vagy gátakról – a masszív építmények elkészítése elképzelhetetlen cement használata nélkül, amelyből csak 2020-ban mintegy hatmilliárd tonnát állított elő az emberiség. A megkerülhetetlen építőanyag gyártása azonban jelentős szén-dioxid-kibocsátással is jár – erre a helyzetre kerestek megoldást brazil és német kutatók.

Építs okosan! 

A hidrogénre alapozná az otthonok fűtését az Egyesült Királyság

A kormány javaslatai 2030-ig legalább 4 milliárd fontnyi beruházást vonzhatnak a hidrogéngazdaságba, így mintegy 3 millió háztartás kezdhetné el használni fosszilis gáz helyett az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogént otthona fűtésére és főzésre.

Építs okosan! 

Kötelezővé teszi a napelemek telepítését Kalifornia

2023-tól kötelező lesz napelemmel ellátni az épületeket Kaliforniában.

Építs okosan! 

A no-budgettől a komplett energetikai újragondolásig: részletes számítások kockaház-felújítási forgatókönyvekre

Szalay Zsuzsa és Gröller György az életciklus-elemzés módszerével mért fel tíz különböző felújítási variációt kifejezetten Kádár-kockákra szabva. Az epiteszforum.hu oldalon publikált esettanulmány célja, hogy bemutassák, milyen környezeti és anyagi előnyökkel jár egy tipikus kockaház felújítása.

(Utca a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon. MTI-fotó: Czeglédi Zsolt)

epiteszforum.hu
Építs okosan! 

Hogyan újítsd fel a 60-as, 70-es években épült családi házadat?

Mi az a Kádár-kocka? Miért van belőle ilyen sok Magyarországon? Mik a kocka házikók energetikai jellemzői? Mi késlelteti a sok előnyös tulajdonsággal bíró ház korszerűsítését? Milyen pénzügyi, építészeti és energetikai tervekkel vágj bele a felújításba? – Kádár-kocka-kisokos az Építészfórumtól.

(Rákóczi utca a Somogy megyei Jákón, fotó: MTI/Varga György)

epiteszforum.hu
Építs okosan! 

A házak megfelelő szigetelésével egymillió tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatnánk a légkörbe

A teljes hazai energiafogyasztás 32 százalékát lakóépületeink működtetése adja, ebben pedig jelentős részt tesznek ki az energiapazarló, vagyis nem megfelelő hőszigetelésű családi házak – hívta fel a figyelmet a szigetelések gyártásával foglalkozó Knauf Insulation.

Építs okosan! 

A jól megválasztott sövénnyel nem csak intimebbé, fenntarthatóbbá is teheted a kerted

A zegzugos növényfal nem csak a kíváncsi tekintetek és a zaj ellen nyújt védelmet, számos kisállat élettereként is szolgálhat.

Építs okosan! 

A fenyő magas világpiaci ára adhat esélyt egy új magyar építőanyagnak

A pandémia miatt akadozó kitermelés és a gazdaságok újraindulása nyomán keletkezett hatalmas kereslett miatt az építőfa világpiaci ára megháromszorozódott. Ennek hatására élesbe fordultak az importfenyő hazai forrásból való helyettesítését célzó sokéves kísérletek, akár egy éven belül elkezdődhet a magyarországi gyártás.

Építs okosan! 

Rekordgyorsan, minimális anyagfelhasználással épült fel egy iskola Malawiban

A technológia gyors, kevés alapanyagot igényel, és környezetbarát – nehéz eldönteni, melyik nagyobb előny, ha építési megoldásról van szó azokban az országokban, ahol a tőke mellett iskolákból is hiány van.