Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 8., Dénes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Megújulhatnak a távfűtéses lakások

Lezárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pályázata, mely a közösségi fűtési rendszerek felújításának támogatásával csökkenti a távhővel ellátott lakások üvegházhatásúgáz-kibocsátását, és javítja energiahatékonyságukat.

Építs okosan! 

Érdemes lenne példát venni Utrechtről

A hollandiai városban egyetlen háztetőt sem hagynak kihasználatlanul: a tetőket zöld növényekkel és napkollektorokkal népesítik be, hogy a város kellemesebb, lakhatóbb és fenntarthatóbb legyen.

Építs okosan! 

Elképesztően környezetbarát lakópark épül Walesben

A világ egyik első nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású lakóparkja épül Walesben, ahol a helyi önkormányzat 35 olyan lakóház fejlesztését hagyta jóvá, ami több tiszta energiát termel majd, mint amennyit felhasznál.

Építs okosan! 

Az okostégla eszes megoldás

Az elmúlt évek egyik legdivatosabb építő­elemévé váltak a síkra csiszolt falazóelemek.

Építs okosan! 

Egy látványos gondolatkísérlet: futurisztikus otthonok az olajkorszak romjain

A rendhagyó elgondolásairól híres XTU Architects legújabb projektjében arra keresett választ, mi lesz az olajkitermeléshez kapcsolódó infrastruktúrák sorsa a fosszilis energia csillagának leáldozásával?

Építs okosan! 

Hogy csökkentheted az építkezéssel járó hulladékot?

Amikor arról döntünk, hogy miből építkezzünk, az alapanyagok szállítása és megmunkálása során keletkező hulladék kérdését is érdemes tekintetbe venni.

Építs okosan! 

Inspiráló kagylópalota a fenntarthatóság szerelmeseinek

A torinói székhelyű Wafai Architecture átértelmezte az otthon fogalmát, egy olyan futurisztikus, kagylóra emlékeztető ház tervét készítette el, amelynek külseje újrahasznosított fából készült.

Építs okosan! 

Az alkalmazkodás ösvényét dús sövény szegélyezi

Egy dús növésű, burjánzó növényfal nem csak az avatatlan tekintetektől véd, számos kisállat számára kínál búvó- és fészkelőhelyet, és zöldjétől a szemünk is felüdülhet. Az egyre szárazabb és forróbb nyarak és a sokasodó kártevők miatt azonban érdemes olyan fajták mellett letenni a voksunkat, amelyek a változó klíma megpróbáltatásainak is ellen tudnak állni.

Építs okosan! 

Egy erkély az energiatakarékosság terén is jó kilátással szolgálhat

Csak kiakasztják az erkély korlátjára, és máris kisebb lesz a villanyszámla – ilyen egyszerű megoldással kezdtek kampányolni Németországban.

Építs okosan! 

Hulladékból is készülhet tégla

Egy skót startup, a Kenoteq kifejlesztette a K-Briq nevű fenntartható téglát, amely 90%-ban építési hulladékból készül.

Építs okosan! 

Ha a ház már áll...

Az újdonsült tulajdonosok számára az otthonteremtés egyik legfontosabb pillanata, amikor a sitt- és homokkupacok helyét a természet zöldje és harmóniája veszi át. Ahhoz, hogy a kert a család minden tagjának a lehető legtöbb örömöt és hasznot nyújtsa, érdemes már a tervezésnél tudatos döntéseket hozni.

Építs okosan! 

Van még hova zöldülnie a magyar ingatlanpiacnak

Az eladott lakások, családi házak, nyaralók között még mindig többségben vannak az energiafaló ingatlanok  – derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából.

Építs okosan! 

Veszélybe kerülhet az új lakások használatbavétele

Átmeneti szabályozást sürget a mérnöki kamara a november vége előtt építési engedélyt szerző épületek megújuló energetikai jellemzőinek figyelembevételénél, mert kérdésessé vált a használatbavételi engedélyük.

Építs okosan! 

Egy „épületes” ötlet, ami nemcsak a lakhatási, de a műanyagválságot is megoldhatja

Az agyaggal, szalmával, homokkal és vízzel töltött műanyag palackokból, azaz ökotéglákból épített fal, úgy tűnik, kiállja a tűzállósági tesztek próbáját.

Építs okosan! 

Nem burkolt célzás: a természetes vakolattal mindenki jobban jár

A mesterséges adalékanyagoktól mentes, kiváló minőségű vályogvakolatok minden modern és környezettudatos elvárásnak megfelelnek.

Építs okosan! 

Elbűvölő dombház Budakalászon

Nem kellenek százmilliók ahhoz, hogy ilyen otthonunk legyen, csak az emberek nagy része elszokott a kétkezi munkától – vallja az új budakalászi dombház megálmodója, megvalósítója és tulajdonosa, Németh Csaba, egy négygyermekes édesapa.

Építs okosan! 

Fából épül Franciaország

Egy új jogszabály értelmében az ország minden jövőbeli középületének legalább felerészben fából vagy más, természetes anyagból kell felépülnie.

Építs okosan! 

A fenntartható építészet térnyerése 2020-ban is folytatódik

Az emberek egyre inkább úgy építik fel a házaikat, hogy azok alapjaiban megfeleljenek a jövőbe mutató elvárásoknak. Napkollektor, napelem, energiatakarékos hűtő- és fűtőrendszer, illetve okoseszközök számtalan lehetősége kínálkozik már a piacon, egyre kedvezőbb áron.

Építs okosan! 

A rossz szigetelés a klímaváltozás egyik fő bűnöse

Magyarországon 10-ből csak 2 családi ház hőszigetelése megfelelő, míg 80%-uk, vagyis 1,8 millió lakóépület nem vagy nem megfelelően hőszigetelt. Pedig megfelelő szigeteléssel jelentős mennyiségű üvegházhatású gáztól mentesíthetnénk a Föld légkörét.

Építs okosan! 

Tört üvegből strapabíró beton

Ausztráliai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kellően finom szemcséjűvé zúzott üveg felhasználásával tartósabb és erősebb betont lehet létrehozni.