2018. december 18., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Már a hőmérséklet-szabályozás is lehet intelligens

Ezzel a technológiával akár 20 százalékos energiamegtakarítás érhető el a hagyományos, szabályozás nélküli felületfűtési rendszerekhez képest. 

Építs okosan! 

Otthonos ökotippek jövőépítőknek

Az ember, mióta világ a világ, épít, hogy védelmet találjon a természet erőivel szemben. Az otthonosság iránti igény hamar felülírta a puszta menedéképítés ösztönét, majd amikor a menedék elkezdett otthonná válni, előtérbe kerültek a társas együttélést szolgáló funkciók és megoldások, napjainkban pedig a környezettudatos szemlélet.

Építs okosan! 

Hőszivattyúk működése

A hőszivattyúk a természetben megtalálható és ingyen elérhető energiát hasznosítják – így az egyik leggazdaságosabb, leghatékonyabb és legkörnyezettudatosabb fűtési, illetve melegvíz-készítési módnak számítanak.

Építs okosan! 

Energiatudatos és megfizethető bérlakások Budapesten

Zuglóban épül meg Magyarország első, önkormányzati támogatással fejlesztett energiatudatos és megfizethető közösségi lakóhelye, az E-Co-Housing szociális bérház.

Építs okosan! 

10 elképesztő megoldás környezetbarát házépítésre

Nemrég még nem is ismertük a környezetbarát ház fogalmát, ma pedig már azt sem tudjuk, hová kapjuk a fejünket, ha zöldházat szeretnénk. A konstruktívan.com összegyűjtött néhány igazi csemegét, hogy inspirálódhassunk.
(Fotó: pixabay.com)

konstruktivan.com
Építs okosan! 

Passzív, aktív, öko – a jövő otthonai

Egyre több előremutató megoldás segít a fenntartható otthonok megteremtésében: korszerű szigetelőanyagok, építőanyagok, alternatív fűtési rendszerek, amelyek a szél, a nap, a víz és a föld energiáját hasznosítják. Új ház építése előtt mindenképpen érdemes megismerkedni a zöldotthon kialakításának lehetőségeivel.

Építs okosan! 

Környezetbarát mosdó = pénzmegtakarítás?

Szerencsére egyre nagyobb figyelmet kap a környezetvédelem, és egyre többen döntenek környezettudatosan eszközeik beszerzésénél. Miért ne lehetne ez így a mosdóban is?
(Fotó: pixabay.com)

sanodor.hu
Építs okosan! 

Okos, emészt és újraépít – ezek lesznek a jövő fenntartható építőanyagai

Hogyan érhetnénk el, hogy az építményeink a természetes környezettel együttműködve, sőt, önmagukban fenntartható módon, kibocsátásukat semlegesítve működjenek? A Chickansplanet összegyűjtött néhány olyan jövőbe mutató és egyben meglepő megoldást, amelyek bár jelenleg még távolinak tűnnek, néhány év múlva fenntarthatóbbá tehetik az építőipart.

chikansplanet.blog.hu
Építs okosan! 

Elektromos fűtést, de csak okosan

Ha fűtésrendszert tervezünk, felújítunk, vagy csak szeretnénk kiegészíteni a meglévő fűtésünket, ma már komoly alternatívaként kerül szóba a jó minőségű elektromos fűtőpanelek használata.
(Fotó: nordart.hu)

ezermester.hu
Építs okosan! 

Három tipp, amit érdemes ellesni a passzív házak építőitől

Az igazán energiatudatos ház építése nem a speciális alapanyagok beszerzésével vagy a gépészeti megoldások megtervezésével veszi kezdetét: először a megfelelő telket kell kiválasztani!

Építs okosan! 

Szigetelés papírból? Igen, lehetséges!

Ha hisszük, ha nem, akár a papír is alkalmas lehet hőszigetelésre. A titok nyitja a levegős, laza anyagszerkezet, ugyanúgy, mint egy kötött pulóvernél, hiszen a legjobb hőszigetelő a levegő maga.

Építs okosan! 

Emberi vizeletből készítettek téglákat

A világon elsőként emberi vizelet felhasználásával készítettek téglát laboratóriumi körülmények között kutatók a Dél-afrikai Köztársaságban.

Építs okosan! 

Élő épületek a kertben

Talán sokan nem tudják, hogy a leginkább kosarak alapanyagaként ismert fűz építőanyag – élő, természetes építőanyag – is lehet értő kezekben.

Építs okosan! 

Ismerkedjünk meg a zöldtetőkkel

Megnehezíti az életünket a klímaváltozás, különösen a nagyvárosokban élőket sújtja a szélsőséges időjárás. Az ő gondjaik enyhítésére nyújthat lehetőséget a zöldtető. 

Építs okosan! 

A sárgarépa segíthet visszaszorítani az építőipar szén-dioxid-kibocsátását

Sárgarépa felhasználásával hoztak létre kemény és környezetbarát betont az angliai Lancasteri Egyetem kutatói, akik szerint a fejlesztésük segíthet visszaszorítani az építőipar szén-dioxid-kibocsátását.

Építs okosan! 

Ez a különös épület a remény jegyében született

Nyilvánvaló jelei vannak, hogy a bolygónk egyre nehezebben visel el minket. Ha nem akarunk még gyorsabban haladni a pusztulás felé, alapvetően meg kell változtatnunk a szokásainkat olyan energiaigényes iparágakban is, mint az építkezés – írja a player.hu.

Építs okosan! 

2021-től új világ jöhet: magyar nádtéglából, műanyagszemétből és szalmából épülhetnek az ökoházak

Közel nulla energiaigényű épületeket lehet csak felhúzni 2021-től az EU-ban. Az új szabályok szerint a felhasznált energia egy részének megújuló forrásból kell származnia. A HVG összeállítása bemutatja azokat az ígéretes, új alapanyagokat, amelyekből a jövő fenntartható épületei készülhetnek majd.
(Kép: pexels.com)

hvg.hu
Építs okosan! 

Egyre többen éreznek rá a napelem-telepítés ízére

A háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítőképessége Magyarországon tavaly év végére elérte a 241,4 megawattot, ami 46 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest – idézi a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összefoglalóját a 444.hu.

Építs okosan! 

Amikor az újítás és a tradíció találkozik – cserépkályhák a passzív házakban

Tudta ön, hogy Ausztriában az alacsony energiaigényű és passzív házak jelentős részébe is építenek kályhát? Az ilyen lakóházak kedvező tulajdonságainak hála a komfortos és egyenletes hőmérséklet egyetlen cserépkályhával biztosítható. Így akár egy drágább gépészeti megoldást is kiválthatunk ezzel az otthonos és szép eszközzel!
(Fotó: ofenart.at)

kalyha.hu
Építs okosan! 

Egyszerűbben lesz igényelhető a lakossági energiatakarékossági hitel

Október 4-től kedvezőbb feltételekkel
vehetik igénybe az ügyfelek a Lakossági Energiahatékonysági Program nyújtotta, nullaszázalékos hitelt.