2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Mászófallal egészül ki Dánia legkülönlegesebb erőműve

Copenhill épülete már eddig is jól példázta, hogy a funkciók különleges párosításával izgalmas városi megoldások születhetnek, hiszen tetején télen-nyáron edzhetnek a síelés szerelmesei.

Építs okosan! 

A építési hulladék is lehet alapanyag

Egy építkezés igen nagy mennyiségű hulladékkal jár, ami a legtöbb esetben sajnos egy konténerben köt ki, pedig egy kis kreativitás és némi barkácstudás segítségével többségük újrafelhasználható lenne.

Építs okosan! 

Már a magyar házakra is kerülhet szmogevő tető

Az autók kipufogógázaiként, illetve az ipari termelés során keletkező nitrogén-oxidok egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen a légkörben. Ezek a részecskék nemcsak a környezetre károsak, hanem az emberek által belélegzett levegőt is mérgezik. A probléma kezelésében az új technológiáknak köszönhetően az épületeknek is nagy szerep juthat.

Építs okosan! 

A természetet megidéző, környezetbarát utcabútorokkal jelentkezik a Reneszánsz

A közeljövőben izgalmas, inspiratív fenntartható közösségi márkával lepi meg a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. az igényes városvezetőket, tudatos tervezőket és egyéni építkezőket.

Építs okosan! 

Esélyt kap a maradék hungarocell – nehezen kezelhető hulladékból hasznos termék

A vállalat körforgásos gazdálkodási rendszert indít, amely során polisztirol maradék anyagokat felhasználva gyárt majd hőszigetelő könnyűbetont.

Építs okosan! 

Luxusnak számít még egy passzív ház?

Egyre kevésbé jár pluszköltséggel, ám a gondos tervezést továbbra se tudjuk megspórolni, ha passzív házat szeretnénk építtetni – a rezsiköltségünk viszont a tizede lesz. 

hvg.hu
Építs okosan! 

Egyre többen keresik az energiatakarékos lakásokat

A jövő évtől csak azok az épületek kaphatják meg Magyarországon a használatbavételi engedélyt, amelyek megfelelnek az Európai Unió energiahatékonysági követelményeinek. Az OTP Ingatlanpont szakértője úgy látja, hogy a szigorítást a vásárlók kedvezően fogadták.

Építs okosan! 

Az építészetben is hódítanak a klímatudatos áramlatok

A part mentén élő lakosságot fenyegető veszélyek kezelésére és a tengerben rejlő lehetőségek kiaknázására egyaránt reagál az az izgalmas koncepció, amelyet egy manilai tervezőiroda dolgozott ki. 

Építs okosan! 

A jövőben a hőségre légkondi helyett egy különleges falfesték is megoldás lehet

Minél jobban süt rá a nap, annál jobban lehűti a kezelt felületeket egy speciális, nanotechnológiát alkalmazó falfesték.

Építs okosan! 

Mi szennyezi a lakás levegőjét?

A légmentesen záródó, jól szigetelt ablakok világában már elsősorban nem a külső környezetből, hanem a lakásban végzett tevékenységekből származó finom szemcséjű szennyeződések befolyásolják az otthonok levegőjének minőségét – derült ki egy német felmérésből.

Építs okosan! 

Burjánzó falak és a víz zenéje – élő kápolna tiszteleg Szent Ferenc előtt

A környezetvédelmi világnap alkalmából először Rómában mutatták be azt a különleges kápolnát, amely újrahasznosított és újrahasznosítható alapanyagokból és élő növényekből építkezve idézi meg az assisi szent által helyreállított Porciunkula-kápolnát.

Építs okosan! 

Cserepekkel a szélsőséges időjárás ellen

Környezetünk és éghajlatunk folyamatosan változik, és néha egészen komoly szélsőségekre is fel kell készülnünk – prof. dr. Mika János éghajlatkutató és a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. szakértői a megbízható, jó állapotú tető fontosságára hívják fel a figyelmet.

Építs okosan! 

Innovatív közösségi lakhatási megoldással mutatna példát Zugló

Az idei évben rendhagyó módon online, élő közvetítés formájában rendezték meg az Öko-logikus Építészet 2020 konferenciát május 28-án. A több mint 500 résztvevőnek a HuGBC segítségével kisfilmben mutatták be a „Több mint lakóház” fenntartható szociális zuglói bérházat.

Építs okosan! 

Hőhullámok a városok árnyékos oldalán

Az EU lakóépületeinek 19 százaléka túlmelegszik a nyári hónapokban, egyes országokban ez a szám az 50 százalékot is elérheti. A szigeteletlen, kevés ablakkal vagy éppen sok ablakkal, de megfelelő árnyékolással nem rendelkező lakásokba a hőstresszre legérzékenyebb csoportok szorulnak be – és ez különösen igaz a koronavírussal kapcsolatos óvatosság idején.

Építs okosan! 

Teret hódítanak a növényi építőanyagok

„Fenntarthatónak nevezhetjük azt a házat, amelynek anyagai és szerkezetei előállításuk, beépítésük és használatuk során minimálisan terhelik a környezetet, a belőlük létrehozott épület észszerű ráfordítással működtethető, végül elbontást követően a ház anyagai túlnyomórészt újrahasznosíthatók vagy a környezetbe visszaforgathatók lesznek.” De miből építkezzünk, ha fenntartható házat szeretnénk? – teszi fel a kérdést Őrfi József építész.

egigeroepitesz.blog.hu
Építs okosan! 

Fenntartható, egészséges és jövedelmező irodaépületek 10 egyszerű lépésben

Milyen eszközökkel lehet elérni, hogy az építészeti tervezés során egyforma súllyal érvényesüljenek az épületet használó emberek, az alkalmazott természeti erőforrások és a jövedelmezőség szempontjai?

octogon.hu
Építs okosan! 

Koppenhága lesz az építészet soron következő fővárosa

A címet a város „Fenntartható jövőképek – senkit sem hagyunk hátra” jeligével futó pályázata érdemelte ki.

Építs okosan! 

Egyszerűsödnek a technikák, sokasodnak a zöldtetők

A kertészeti cégek innovatív megoldásainak köszönhetően egyre könnyebb zöldtetőket telepíteni a városokban. Ezek a kisebb-nagyobb növényközösségek hatékony klímavédelmi megoldást nyújtanak a forró és a száraz nyarakra, és egyben hozzájárulnak környezetünk szebbé tételéhez.

Építs okosan! 

Méghogy az üvegház csak a kertbe való!

Egy cseh építésziroda kísérletező kedvű megrendelőjének köszönhetően született meg ez a különleges otthon, amelynek a tetőtere üvegházként funkcionál.

Építs okosan! 

A „Felújítási Hullám” emelheti fel a gazdaságot

A Buildings Performance Institute Europe olyan ajánlásokat dolgozott ki, amelyek támogatják a gazdasági fellendülést a koronavírus-járvány utáni időszakban, és segítik a klímasemlegesség elérését az európai épületállományban. A „Felújítási Hullám” ennek egyik kulcseszköze.