2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Építs okosan! 

Napfényes tetőtér – felújítás energiatakarékos tetőtéri ablakkal

A növekvő energiaárak miatt a ház felújítását érdemes a tetőtéri ablakok cseréjével kezdeni. Ha napfényes tetőteret és egyben energiatakarékos tetőtéri ablakokat szeretne, akkor a megfelelő tetőtéri ablak megválasztása mellett nagyon fontos a beépítő szakember gondos kiválasztása is. A jól kiválasztott szakember jó minőségben, néhány óra alatt elvégzi a tetőtéri ablakok cseréjét.

Építs okosan! 

Mészvakolat: természetes és egészséges megoldás

Napjainkban sokan szenvednek különböző allergiás tünetektől, légúti megbetegedésektől, melyek kiváltó okát gyakran otthoni környezetünkben kell keresni. Egy rosszul szellőző lakóépület kedvező feltételeket teremt a kórokozók és baktériumok elszaporodásához, valamint a penész kialakulásához. A mész alkalmazása nagyban hozzájárul az egészséges klíma megteremtéséhez.

Építs okosan! 

Akár 6 millió forinttal is többet ér egy szigetelt családi ház

Ütemesen növekszik hazánkban a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. Országos szinten átlagosan 20%-kal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – ismertette a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felmérését a recity.hu.

Építs okosan! 

Így lesz energiatermelő egy 40 éves ház

A Reborn Home, azaz ujjászületett otthon egy 70-es évekbeli lakóépület felújításával létrejött plusz energiás, intelligens lakóház, mely több energiát termel, mint fogyaszt. A tervező arra kereste a választ, hogyan lehet egy tipikus magyarországi, kedvezőtlen adottságokkal rendelkező családi házból kihozni a komfort, az energia- és a környezettudatosság szempontjából a maximumot úgy, hogy az megfeleljen a mai kor funkcionális és dizájnkövetelményeinek is.
(Fotó: MTI/Sóki Tamás)

valasz.hu
Építs okosan! 

Klíma földön, vízen, levegőben – hogyan váltható ki a légkondi építészeti megoldásokkal

„Már az ókorban is léteztek hatékony építészeti megoldások a hűtésre és a fűtésre, itt az idő, hogy lecseréljük az energiazabáló, méregdrága gépi légkondicionálás negyvenéves technológiáját” – fogalmaz a fenntartható építészet elméletét és gyakorlatát körbejáró 2011-es kötetében J. Owen Lewis, a dublini egyetem építészeti és energetikai tanszékének professzora. Az alternatív légkondicionálási eljárások történetéből a qubit.hu írása ad ízelítőt.

qubit.hu
Építs okosan! 

Passzívház, aktívház, autonóm ház

Építkezéskor fontos, ha nem a legfontosabb szempont a hőszigetelés és az energiatakarékosság, hiszen Magyarországon a háztartások összes energiafelhasználásának 69 százalékát a fűtési költség teszi ki. Ez nagy terhet jelent a pénztárcánkra és az ökoszisztémára nézve is.

Építs okosan! 

Dombház szupervályogból – egy alternatív építészeti technológia

A megszokottól eltérő dolgokra félve, kétkedve tekintünk. Biztonságos? Megéri belevágni? Nincs ez az építkezésben sem  máshogyan. Valószínű, hogy itt az ideje elgondolkodnunk a jól bevált építési, építkezési módok leváltásán, ezzel is hozzásegítve magunkat egy fenntarthatóbb világ kialakításához.

Építs okosan! 

Minőségi napelemmel lesz napfényes a jövőnk

Mivel számos információ áll a rendelkezésünkre a napenergiát illetően, könnyedén meg lehet állapítani, hogy egy napelemrendszer telepítése milyen előnyökkel jár a befektető számára. De a telepítés csak akkor lehet igazán sikeres, ha a napelem minőségét is megfontoltan választjuk ki. Ugyanakkor egy rossz minőségű berendezés, bármennyire is jó a tájolása, nem fog olyan kiválóan és hosszú időn át működni, mint egy prémiumkategóriájú napelem.

napelemek-napkollektorok.hu
Építs okosan! 

Házak épülnek kenderből

Elsőre a zsák, kötél, farmernadrág jut eszünkbe, amikor az ipari kender felhasználási területeire gondolunk, pedig közel 25 ezer termék készül e rendkívül sokrétűen alkalmazható haszonnövényből. A kendert a textilipar mellett az élelmiszer-, a jármű-, a kozmetikai, sőt:
az építőipar is kezdi felfedezni magának.

Építs okosan! 

Noah House: rezsimentes magyar szuperház

Egyáltalán nincs rezsije, és semmilyen közműre sincs szüksége. A Noah House ennek ellenére nem fog többe kerülni, mint a hagyományos lakóházak. A technológia a Csendes-óceánon esett át az első tartós tesztelésen, a prototípus pedig a Pilisben épül. A világújdonságot jelentő szuperházról megálmodója, Blaskovich Ákos mesélt az Energiafigyelőnek.

Építs okosan! 

Környezettudatos otthon, környezetbarát téglákkal

Napjainkban egy családi ház építése során számos témában kell felelős döntést hozni. A legfontosabbak közé tartozik az adott falszerkezet energiahatékonysága és bekerülési költsége. A falazatok terén el kell döntenünk, hogy kiegészítő hőszigeteléssel ellátott vagy egyrétegű, kiegészítő hőszigetelést nem igénylő szerkezetet célszerűbb-e készítenünk. Ytong-termékek használatával egyrétegű, energiahatékony, korszerű falazatok építhetők – így a kiegészítő hőszigetelésekre szánt idő és energia megspórolható.

piacesprofit.hu
Építs okosan! 

Minden, amit a hőszivattyúról tudni érdemes

Aki környezettudatos és energiahatékony megoldásokban gondolkodik, valószínűleg hallott már a hőszivattyúkról. De mit jelent valójában ez az ígéretes technológia? 

Építs okosan! 

Víz, víz, tiszta víz, ha nem tiszta… akkor szürkevíz

Földünk édesvíz-készletei rohamosan fogynak. Közben pedig az egyre szélsőségesebb időjárás miatt hol aszállyal, hol pedig árvízzel küzdünk. És ahelyett, hogy takarékoskodnánk a vízzel, még a WC-t is ivóvízzel öblítjük, pedig erre a célra és locsolásra használhatnánk szürkevizet is.

Építs okosan! 

Vertikális bővítés – A környezetbarát lakásforradalom

A világ nagyvárosaiban egyre sürgetőbb probléma a lakhatás kérdése. Azonban egy környezetbarát építészeti megoldás – a vertikális, azaz hosszanti irányba történő építkezés megoldást jelenthet a lakások számának bővülésére. A modern elemekkel bővített régi épületekről a 365reblog.hu készített beszámolót!

Építs okosan! 

Zöldtetőt, de hogyan?

A zöldtetők telepítése egyértelmű választ tud adni a globális klímaváltozás nagyvárosi hatásainak enyhítésére. A megfelelő telepítéshez azonban – a vonatkozó hazai szabályozások hiányában – kihagyhatatlan a szakértők bevonása. Dezsényi Péter a zöldtetők tulajdonságairól és a legfontosabb telepítési szempontokról beszélt Bán Dávidnak az epiteszforum.hu-n.

epiteszforum.hu
Építs okosan! 

Rönk- és gerendaházak

Németországban a legrégebbi, még használatban lévő favázas házak szerkezete a 13. századra datálható. Ez azt bizonyítja, hogy a fa, szakszerűen megmunkálva, a nedvességnek, penésznek és a kártevőknek ellenáll, a kémia segítsége nélkül is. Manapság a rönkfából való építkezés reneszánszát éli.

Építs okosan! 

Utánozzuk a természetet: legyen vadvirágos kertünk

Ahogy közeledik a tavasz, egyre többször kalandozunk gondolatban a kertünk felé. Ha építkezés után vagyunk, alig várjuk, hogy az utolsó sittes zsák is elhagyja a terepet, hogy átadhassuk magunkat leendő árnyas lugasunk, méhcsalogató ligetünk megvalósításának. Aki szereti a „vad” természet látványát, és lenyűgözi a burjánzó, vadvirágos mező, annak érdemes  kertjébe is becsempészni ezeket a növényeket.

Építs okosan! 

Milyen a jó nyílászáró?

Ha a fal a ház teste, akkor az ablak a ház szeme. És ahogy a szem a lélek tükre, úgy tükrözi vissza egyetlen ablak is a ház stílusát, igényességét, korát, állapotát. Az üveg nyílászárók funkciója összetett; a fény beengedése és a szellőztetés mellett a lakók külvilággal való kommunikációjának passzív eszköze: elválaszt és összeköt, informál és reprezentál. Az ablakválasztás rejtelmeiről Szekér László okleveles építészmérnök írt az eletszepitok.hu-n.

Építs okosan! 

Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon...

Egyesek a panelt dicsérik, mások szitokszóként használják, de esküsznek a falazóblokkra, a vályogra vagy éppen a könnyűszerkezetes építési módra. Sokszor előítéletek vannak a különböző építőanyagokkal szemben, vagy éppen mellettük. Miből legyen az a fal, hogy jól érezzük magunkat mögötte – akár télen, akár nyáron?

Építs okosan! 

Az optimális hőszigetelés kiválasztása

A környezetszennyezés legfőbb forrása az energiafogyasztás, ebből adódóan épületeink hőszigetelésének szükségessége ma már nem kérdés. A legjobb eredmény elérése érdekében azonban nem mindegy, hogy milyen vastagságú és anyagú hőszigetelés mellett döntünk. Kazinczy Gyöngyvér okleveles építészmérnök tanulmánya mindkét szempontból áttekinti az elérhető szigetelésfajtákat.

zoldbolt.hu