2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

A jól megválasztott sövénnyel nem csak intimebbé, fenntarthatóbbá is teheted a kerted

A zegzugos növényfal nem csak a kíváncsi tekintetek és a zaj ellen nyújt védelmet, számos kisállat élettereként is szolgálhat.

Építs okosan! 

A fenyő magas világpiaci ára adhat esélyt egy új magyar építőanyagnak

A pandémia miatt akadozó kitermelés és a gazdaságok újraindulása nyomán keletkezett hatalmas kereslett miatt az építőfa világpiaci ára megháromszorozódott. Ennek hatására élesbe fordultak az importfenyő hazai forrásból való helyettesítését célzó sokéves kísérletek, akár egy éven belül elkezdődhet a magyarországi gyártás.

Építs okosan! 

Rekordgyorsan, minimális anyagfelhasználással épült fel egy iskola Malawiban

A technológia gyors, kevés alapanyagot igényel, és környezetbarát – nehéz eldönteni, melyik nagyobb előny, ha építési megoldásról van szó azokban az országokban, ahol a tőke mellett iskolákból is hiány van.

Építs okosan! 

Hogyan fejezheti ki egy épület a klímaváltozás fenyegetését?

A 3XN és az SLA építésziroda különleges klímaközpontot álmodott meg a dániai Lemvigben, amelynek hullámos, fából készült homlokzata egyszerre idézi meg a szemlélőben a fenyegető tengerszint-emelkedést és állít emléket a kikötőváros hajóépítési történetének.

Építs okosan! 

Svájcban nem új keletű ötlet a zöldtető

A háztetők beültetésének komoly hagyománya van Bázel városában és agglomerációjában.

Építs okosan! 

Az energiatakarékos és komfortos tetőtér záloga az ablakok körültekintő beépítése

Egy tetőtér felújítása számtalan buktatót rejt: az energiaveszteséget legtöbb esetben az elöregedett ablakok, a nem megfelelő hőszigetelés vagy a korszerűtlen beépítés okozza.

Építs okosan! 

A klímaváltozás a tengerpartokon álló épületeket is új kihívások elé állítja

2021. június 24-én egy 12 emeletes társasház egy része leomlott Miami Surfside városrészében. Az okokat elemző szakértők szerint a tragédiában a klímaváltozással összefüggő folyamatok is szerepet játszhattak.

Építs okosan! 

Mikrokapszulákkal a környezetbarát szigetelésért

Energiatakarékos és környezetbarát hőtárolási módszert fejlesztett ki az építőipari termékeket gyártó Thermofoam Kft. A módszer hőtároló mikrokapszuláknak köszönhetően működik, amelyek egyebek mellett hőszigetelő anyagba vagy a vakolatba keverve fejtik ki hatásukat.

Építs okosan! 

Mit kezdjünk a parasztházainkkal?

„Hazánkban mintegy félmillió hagyományos technikával épült családi ház áll, amelyek általános állapota gyorsan romlik. A fenntarthatóság és a természethez való szorosabb kapcsolódás igénye teszi a kérdést különösen aktuálissá: vajon feladatunk-e megmenteni a régi házakat?” 
(Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

mandiner.hu
Építs okosan! 

Mesterséges tóval várja leendő lakóit Budapest új, zöld lakóparkja

Közel 2000-en fognak élni a környezettudatos és fenntartható innovációkra nyitott lakóparkban, amely a Naplás-tó természetvédelmi körzetének szomszédságában valósul meg.

Építs okosan! 

A bio-szolár ház a természetes szellőzés, a napfény és a modern kényelem találkozása

A bio-szolár házak egyszerre kínálnak megoldást a szigetelésből eredő páraképződés és penészedés és a magas környezeti és pénzügyi költséggel járó fűtéshez kapcsolódó kihívások kezelésére, miközben a lehető legkevesebb energiaráfordítással előállítható, gazdaságos építőanyagokból megvalósíthatók – derül ki Kazinczy Gyöngyvér okleveles építészmérnök Építészfórumon publikált írásából.

Építs okosan! 

A klímavédelem a pénztárcánknak is jót tesz

Magyarországon az egy főre jutó évi 6,6 tonna üvegházhatásúgáz-kibocsátásból több tonna szén-dioxid is a háztartások tevékenysége folytán jut a légkörbe, ennek döntő része pedig a fűtő- és tüzelőanyagok elégetéséből származik. Pedig ha az otthonunkat megfelelően szigeteljük, nemcsak a CO2-kibocsátásunk, de a rezsink is csökkenhet.

Építs okosan! 

A világ országai közül elsőként Izrael betiltja az állati szőrmék kereskedelmét, de sok a kivétel

A világ országai közül elsőként Izrael betiltja az állati szőrmék eladását és vásárlását, az erről szóló törvény, amelyet Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter szerdán írt alá, hat hónap múlva lép életbe. A miniszter nyilatkozata szerint „erkölcstelen” a bőrök és szőrmék használata a divatiparban.

Építs okosan! 

A napenergia hasznosítására kötelezhetik az újlakás-építőket Németországban

A nap sugárzási energiáját hasznosító rendszert kellene telepíteni minden új építésű lakóingatlan tetőszerkezetére 2022-től Németországban egy pénteken kiszivárogtatott kormányzati terv szerint.

Építs okosan! 

Hazánkban még sok lakás szorulna korszerűsítésre

Kelet-Közép-Európa legnagyobb ingatlanközvetítői csoportja a környezetvédelmi világnap alkalmából közölte: tavaly 150 ezer energetikai tanúsítványt adtak ki, az érintett ingatlanoknak azonban csupán a 4,78 százaléka érte el a legjobb energetikai besorolásúnak járó minősítést.

Építs okosan! 

Mintaházpark segítségével válhatnak fenntarthatóbbá a magyar otthonok

A Nemzeti Fenntartható Építésgazdasági Stratégia részeként a kormány látogatóközponttá fejleszti a szentendrei Nemzeti Mintaházparkot.

Építs okosan! 

Óceáni hulladékból álmodtak futurisztikus szállodát

A vízen lebegő, csillogó-villogó hotel lenyűgöző látványt nyújt a tervezőasztalon, bár a kivitelezése valószínűleg nem lenne egyszerű.

Építs okosan! 

Az éber emberek a lakhatási válságra is találnak megoldást

A kávé előállításához kapcsolódóan világszinten termelődő több millió tonna hulladék jelentős szennyezésforrást jelent, károsítva az érintett területek talaját és természetes vizeit. Pedig a feldolgozásból származó pelyva és egyéb hulladék nem csak problémák forrása lehet: fontos problémák megoldásában is segíthet.

Építs okosan! 

Miért is ne lehetne egy egész házat újrahasznosítani?

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) új podcastsorozatban mutatja be a régi épületek újragondolásában rejlő fenntartható lehetőségeket.

Építs okosan! 

Elhunyt a tájépítészet nagyasszonya

Cornelia Hahn Oberlander a zöldtető-telepítés úttörője, az önfenntartás szószólója, a játszótér-építészet innovátora volt, emellett irodájának munkáját dicséri a The New York Times székházának kertje, az ottawai Kanadai Nemzeti Galéria és számtalan más köz- és magánépület kertje és parkja.