2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

A szakértői tanácsadás hiánya sokakat tántorít el az energetikai korszerűsítéstől

A következő öt évben az energetikai korszerűsítést egyébként is tervezőkön felül további félmillió háztartás kezdene bele ilyen munkálatokba, ha elérhető lenne számukra a megfelelő tanácsadói háttér – derült ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) felméréséből.

Építs okosan! 

A klíma kiválasztásakor a télre is érdemes gondolni

Az erre optimalizált klímakészülékkel gazdaságosan lehet fűteni is, fapakolás, füst és szálló por nélkül.

Építs okosan! 

Hamarosan geotermikus távhővel fűthetik a lakásukat a budapestiek

Együttműködési megállapodást írt alá a Főtáv és az izlandi Arctic Green Energy cégcsoport geotermikus távhőtermelő egységek létesítéséről.

Építs okosan! 

A klímacélok elérése elképzelhetetlen az otthonaink felújítása nélkül

Ha nem foglalkozunk azzal, hogy a CO2-kibocsátásunk nagyjából 40 százalékát adó lakóépületeinket felújítsuk, akkor teljesen esélytelen, hogy a klímasemlegességet 2050-re elérjük, mivel a jelenleg használatban lévő épületek nagy részét még akkor is használni fogjuk – hangsúlyozta Koritár Zsuzsanna, a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezető igazgatója a G7 friss podcastjában.

Építs okosan! 

Milyen fenntartható, környezetbarát eljárásokat meríthetünk a múlt építészetéből?

Üvegházhatást csökkentő függőkertek, földrengésálló pagodák, természetes légkondicionálók, „lélegző” és mégis hőszigetelő tetőrendszer, évszakokhoz alkalmazkodó falak, hatékonyabb fűtésrendszer – a 21. század építészeinek érdemes lenne tanulmányozniuk ezeket az ősi, pofonegyszerű módszereket.

mult-kor.hu
Építs okosan! 

A klímaváltozást hajtó energiapazarlás visszafogásában, a klímakatasztrófa megakadályozásában a hőszigetelésnek is kulcsszerep jut

A települések károsanyag-kibocsátásáért az épületek jelentős mértékben felelősek: ez évente, a településmérettől függően, az adott év teljes károsanyag-kibocsátásának több mint 40%-át is jelentheti. Nem meglepő hát, hogy a klímavédelmi törekvések szigorodó épületenergetikai előírásokban is megnyilvánulnak.

Építs okosan! 

Egyre népszerűbb a napelemes tetőcserép

Rövidesen újabb üzemben kezdődik meg a Terrán Generon napelemes tetőcserepek gyártása. A gyártó folyamatos növekedését mutatja, hogy nettó árbevétele megduplázódott az 5 évvel ezelőttihez viszonyítva.

Építs okosan! 

Okosburkolatok okos felhasználóknak

Az otthonunk a legértékesebb tulajdonunk, életünk középpontja... Sok bosszúságot okoz, ha nem megfelelő minőségű anyagokat választunk az építkezés vagy a felújítás során. A kültéri burkolatok megválasztásánál például fontos, hogy fagy- és sóállót válasszunk, mert ezzel a fölösleges pénzkidobás mellett számos más bosszúságtól is megkímélhetjük magunkat.

reneszansz.hu
Építs okosan! 

Egész fenntartható városnegyed készül 3D-nyomtatással a Kaliforniai sivatagban

A projekt mögött álló két kaliforniai vállalat, a fenntartható ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Palari és a Mighty Buildings nevű építéstechnológiai cég egy kéthektáros földterületen fogja kialakítani a 15 környezetbarát otthon alkotta negyedet Rancho Mirage-ban.

Építs okosan! 

A Bosch a hidrogénkazánokban látja a jövőt

A cég Angliában már élesben teszteli azokat a kazánokat, amelyek 20 százalékban hidrogént égetnek földgáz helyett, így égéstermékük víz.

Építs okosan! 

A klímabarát tető nem csak zöld lehet

A kéktető a csapadékvíz visszatartásával, tározásával és párologtatásával nemcsak a városi mikroklíma javításához járul hozzá, de a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék idején a csatornákra nehezedő nyomást is segít csökkenteni.

Építs okosan! 

A klímaváltozás a háztetők világát is felforgatja

A klímaváltozás erősödésével az élet szinte minden területén egyre nagyobb az igény a környezetbarát megoldásokra – az épületeket és azok tetőit is beleértve.

Építs okosan! 

Környezetbarát beton segíthet féken tartani a klímaváltozást

A beton, illetve a kötőanyagaként használt cement az éghajlatváltozás egyik nagy „bűnöse”, így a fenntarthatóbb betongyártást lehetővé tevő technológiák jelentős hatással lehetnek az éghajlatváltozásra.

Építs okosan! 

Javul a magyar ingatlanok energiahatékonysága

1988 óta március hatodika az energiahatékonyság nemzetközi napja, melynek célja a tudatos, megfontolt energiafelhasználás megvalósítása. Hazánkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ingatlanok energetikai korszerűsítésére, ráadásul egy kormányzati intézkedés értelmében idéntől már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely közel nulla energiaigényű.

Építs okosan! 

Az alkalmazkodás jegyében árnyékolókkal teszik élhetőbbé a bécsi otthonokat

Az osztrák fővárosban élőket az önkormányzat is segíti a klímatudatos felújításban: akár 1500 eurós (544 ezer forintos) támogatást is kaphatnak a várostól, ha redőnnyel vagy más árnyékolóval szerelik fel lakásukat.

Építs okosan! 

Az építészek nem ismernek lehetetlent

Szabályozható árnyékolás, energiatakarékos fűtés vagy szürkevíz-használat? A klímaváltozás az európai otthonok tervezőit is új feladatok elé állítja. De mit szóljanak a szárazságtól, áradásoktól és az emelkedő tenger miatt sóssá váló talajvíztől sújtott Kiribati lakói? Erre a kérdésre kerestek választ a „Kiribati Floating Houses” című ötletversenyen részt vevő építészek.

Építs okosan! 

Gyökeres változásokat hoz az ingatlanpiacon a klímaváltozás

Az éghajlatváltozás a mindennapi életünk mellett az ingatlanjaink értékére is hatással lesz.

Építs okosan! 

Ismét igényelhető kedvezményes hitel az energiahatékonysági felújításokra

Február 22-től újra elérhető a lakóépületek felújítását ösztönző 0%-os hitel. A kölcsön energiahatékonysági korszerűsítésre és megújuló energia felhasználására is igénybe vehető, családi, társas- és hétvégi házra egyaránt.

Építs okosan! 

Hogyan lesz meleg a passzív házban?

A passzív házak nem hagyományos ingatlanok, ahova gázkonvektort vagy központi fűtést telepíthetünk. Ezek az ingatlanok egy hárompontos kritériumrendszer szerint felépülő,  energiatakarékos és környezettudatos épületek. Fűteni azonban ezeket a házakat is kell.

Építs okosan! 

Fából épül fenntartható felhőkarcoló Berlinben

A szerkezetet olyan technológiával állítják össze, amely jóval kevesebb acélt és betont igényel, mint a hagyományos felhőkarcolók esetén használt eljárás.