2020. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Ez a falfesték nem (csak) úgy zöld

Hőszabályozó, energiát megtakarító, a szennyező anyagokat felfaló és a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését segítő falfestéket fejlesztettek a Liverpooli Egyetem kutatói.

Építs okosan! 

Élő téglákkal a környezetbarát épületekért

Miközben a technológia száguld, a cement és a beton vajmi keveset változott az elmúlt évszázadban – így a használatukkal járó környezetkárosítás sem. Ebben ígérnek forradalmi változást a University of Colorado kutatói.

Építs okosan! 

Bioreaktorrá alakítanának át egy chicagói épületet

Új feladat várhat a chicagói Mariana City épületeire. Az ikonikus, ám igencsak elavult tornyok nemcsak önfenntartók lehetnek, de bioreaktorként is funkcionálhatnak. A konkrét tervek már elkészültek, és elfogadásra várnak.  

Építs okosan! 

A Toyota megépíti a jövő városát

A Toyota a CES-en  bejelentette, hogy Japánban  megépítik a jövő városát. Woven City különlegessége, hogy az önvezető autók, az okosotthonok, a mesterséges intelligencia és más innovatív technológiák laboratóriuma is lesz. Az építkezések 2021-ben startolnak.

Építs okosan! 

Vízgyűjtő falakat tervezett a kiszáradó városokba

A tiszta ivóvíz ma már olyan érték, melyet egyelőre csak azok értenek meg igazán, akiknek nem áll korlátlanul a rendelkezésére. Shaakira Jassat  moduláris rendszerű, épületek falára telepíthető esővízgyűjtője valamelyest orvosolhatná a problémát. 

Építs okosan! 

Hamarosan jöhetnek az áramtermelő ablakok

Minden szempontból megéri napelemet használni, ám a modern irodaépületek tetején nincs elég felület a megújuló rendszer telepítésére, oldalaikat pedig szinte teljesen üveg borítja. A tudomány azonban erre is talált megoldást: a fényáteresztő napelemet, melyet ablakként lehetne használni.

Építs okosan! 

Innováció: jöhetnek a napkollektorként működő ablakok is

Az InDeWag elnevezésű projekt égisze alatt olyan ablakokat sikerült a tudósoknak kifejleszteniük, amelyek napkollektorként is működnek. A nyílászárókat jelenleg Szófiában tesztelik, és igen nagy reményeket fűznek hozzájuk: a szerkezetek ugyanis jelentősen csökkenthetik a jövő épületeinek energiafelhasználását. 

Építs okosan! 

Már pelenkából is készül tetőcserép

Sorra jelennek meg az újabb innovációk, illetve az olyan kreatív ötletek, melyeket az újrahasznosítás inspirált. A többi között ilyen például a pelenkából készült tetőcserép. 

Építs okosan! 

Így csökkentheti a polisztirol a házak energiagényét

Akár 50 százalékkal is csökkenhetne a települések energiafelhasználása, ha minden épület közel nulla energiaigényű lenne – ezáltal a hatékony hőszigetelésnek kulcsszerepe lehetne a klímaváltozás és a környezetszennyezés ellen. A megoldást a polisztirol jelentheti. 

alternativenergia.hu
Építs okosan! 

Hulladékból házat építeni? Miért ne?

Modern világunk egyik legsúlyosabb problémája a hulladékok megfelelő kezelése, éppen ezért minden olyan innovációra szükség van, melynek fókuszában az újrahasznosítás áll. A téma az építőipart is foglalkoztatja: egyre több ház épül ma már hulladékból. 

Építs okosan! 

Csehországban is hódít a zöldtető

Világszerte egyre több épületen láthatunk zöldtetőt, azaz olyan környezetbarát megoldást, amely a többi között kiváló védelmet nyújt a hőség ellen. Csehországban például csak tavaly 250 ezer négyzetméternyi tetőt fedtek le növénnyel.

Építs okosan! 

Raklapként kaphat új szerepet a kókuszdió héja

Indiában a kókuszdióhéjak ezreit hagyják szemétként az utak mentén, ráadásul az elégetésük is komoly légszennyezéssel jár. Egy holland vállalkozásnak most sikerült megoldást találnia a problémára: fenntartható technológiával raklapokat készítenek a kókuszdióhéjakból.  

Építs okosan! 

Elkészült a kerékpáros zöldhotel

Tárt karokkal várják a vendégeket Svédország első olyan szállodájában, amely teljes egészében kerékpárosok számára készült. A Malmőben található, Ohboy névre keresztelt hotel nemcsak azért érdekes, mert nincs autóparkolója, hanem az építészeti megoldások miatt is.  

Építs okosan! 

Egyre több kaliforniai város mond nemet a földgázra

Az elmúlt fél évben már 13 kaliforniai város rendelkezett arról, hogy 2020-tól az új házakba és lakásokba nem lehet bevezetni a földgázt. A szabályozásra azért van szükség, mert Kalifornia állami szinten 2045-re nullára akarja csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását.

444.hu
Építs okosan! 

Beköszöntött a nulla energiaigényű házak korszaka

A klímaváltozás elleni harchoz elengedhetetlen az energiafogyasztás drasztikus csökkentése. Az építőiparban szerencsére egyre több az innovatív megoldás; a nulla energiaigényű házak népszerűsége például világszerte egyre csak nő. 

hvg.hu
Építs okosan! 

Ez a világ legnagyobb passzívház-projektje

A világon egyre több passzívház-projekttel találkozhatunk, ám mind közül az egyik leghíresebb és legnagyobb a kínai Gaobeidan vasúti városban található. A komplexum 330 ezer négyzetméteren terül el – ez nagyobb, mint az Egyesült Államokban eddig felhúzott összes passzív ház területe.

Építs okosan! 

Így lehet zöld az épületfelújítás is

A környezettudatos felújítással nemcsak az ökológiai lábnyomunkat csökkenthetjük, de a rezsiköltségünket is – a többi között a megfelelő szigetelés is sokat számít. A humusz.hu ezúttal olyan tippeket ad, amelyekkel havonta akár 80 százalékot lefaraghatunk az energiaszámlákból. 

humusz.hu
Építs okosan! 

Sáros rögök és áramkörök

Mi történik, ha a legősibb alapanyag találkozik a leginnovatívabb építési eljárásokkal? Erre volt kíváncsi az a dizájnerstúdió, amelyik a földalapú építészetben jártas őslakosok földjén, Colorado pusztaságában sár és egy hordozható 3D-nyomtató segítségével fogott bele az építkezésbe.

Építs okosan! 

Hogyan építsünk zöldtetőt?

Temperálja az alatta lévő helyiségeket, óvja a tetőszigetelést, megfogja a rövid idő alatt lezúduló, nagy mennyiségű csapadékot, és nem utolsósorban csökkenti a biológiai lábnyomunkat – egyebek mellett ilyen előnyei vannak a zöldtetőnek.

Építs okosan! 

Ennek a banknak a tetején is gyümölcsöző gazdaság működik

Évi 5 tonna élelmiszert termelnének egy melbourne-i banképület tetején.