2019. február 17., Donát
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Egy különleges „földhajó” a szabadság szerelmeseinek

Az Earthship-házak az utóbbi években egyre népszerűbbek. A különleges otthonok az elektromos, gáz-, víz- és csatornahálózattól független életet biztosítanak tulajdonosaiknak.

Építs okosan! 

A felújítás környezettudatos döntés – de nem mindegy, hogyan fogunk hozzá

Az EU intézményei folyamatosan dolgoznak azon, hogy törvényi előírásokkal ösztönözzék az épületek energiafelhasználásának javítását. Egyénileg is érdemes csatlakozni az erőfeszítésekhez, de ahogy egy magyar mintaprojekt tanulságaiból kiderül, a siker nem csak elhatározás, körültekintés kérdése is.

Építs okosan! 

Egy kis ház a völgy ölén

Erdő, madárcsicsergés, a fák susogása, közel s távol csak magunk vagyunk – nincs is szükség többre a valódi feltöltődéshez, mint amit a Hudson-völgy mélyén álló kis házikó nyújt.

Építs okosan! 

A faházak különleges hangulata

Számos kiváló tulajdonságuk ellenére Magyarországon nem igazán terjedtek el a fából készült lakóházak. Pedig aki töltött már el hosszabb időt faházban, tudja: egészen különleges érzés, ha a fa melegséget árasztó illata veszi körül az embert.

Építs okosan! 

Fenntartható geodéziai kupolák a québeci erdőben

A québeci Petite-Rivière-St-François melletti hegyen épült öko kupola szálláshelyek a kanadai Bourgeois / Lechasseur architectes tervei alapján készültek. A tervezők célja az volt, hogy a nyaralóházak a lehető legkisebb hatással legyenek a természetes környezetükre. 

Építs okosan! 

Újraműanyag kockákban alhatnak a jövő fesztiválozói

A fesztiválok világszerte mind több nézőt vonzanak, ezzel együtt egyre több szemetet termelnek. A fesztiválszervezők próbálják csökkenteni az egyszer használatos műanyag poharak és evőeszközök mennyiségét, van azonban egy olyan tétel, amivel nem tudnak mit kezdeni: a fesztivál után maradó sátrak.

Építs okosan! 

Új vizeken a környezettudatos építészet

A koppenhágai Refshaleøen sziget szomszédságában lévő kikötő egykor a világ legnagyobb hajógyárának (B&W) adott otthont. Most itt épült fel egy különleges, úszó kollégium.

Építs okosan! 

Építőipari újdonságok a fenntarthatóság jegyében

Az építőipar jelenleg az egyik legnagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező iparág, ráadásul az építőipari vállalatok felelőssége nem ér véget az építkezés befejeztével, hiszen a világ szén-dioxid-kibocsátásának 40 százalékáért a már meglévő épületek felelősek.

profitline.hu
Építs okosan! 

Barátságos fényben minden más

A korszerű világítási eszközök, mint a LED-lámpák, lehetőséget adnak arra, hogy melegebb vagy hidegebb fényt válasszunk, sőt akár mi magunk állítsuk be a színhőmérsékletet. Miért fontos ez?

Építs okosan! 

Bambuszból épült villa Bali szívében: fenntarthatóság és dizájn kéz a kézben

Álomszép és abszolút környezetbe illő bambuszház épült Bali szívében. A mesebeli építményben természetesen a legtöbb lakberendezési tárgy is bambuszból van.

Építs okosan! 

Inspirációforrás: energiafüggetlen menedékház a svájci Alpokban

A 21. század egyik építészeti prototípusa született meg a Monte Rosa gleccser szomszédságában.

Építs okosan! 

Miért jó a távhő?

Annak, hogy a távfűtési rendszerek szerte a világon fennmaradtak, két oka volt: kényelmes és olcsó. A korábbi előnyökhöz ma már az is társul, hogy tiszta és környezetbarát megoldás, amely igen stabilan üzemeltethető. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

epiteszforum.hu
Építs okosan! 

Környezetbarát szigetelőanyagok, hogy az otthonod ne csak meleg, de zöldebb is legyen!

Januárban már tervezgetjük a tavaszi felújítást. A szigetelőanyagok között böngészve elsősorban az ár-érték arányt vesszük figyelembe, de vajon odafigyelünk-e arra is, hogy a választott szigetelés mennyire terheli a környezetet?

Építs okosan! 

Kis lakás, kis stressz?

A tengerentúlon egyre többen jönnek rá, hogy egy nagy ház fenntartása igen jelentős költségeket ró a családi kasszára, és rögtön hozzátehetjük, hogy a környezetre is.

Építs okosan! 

Hőszigetelés: nem mindegy, hogyan!

Bármivel is szigeteljük házunkat, mindenképpen védjük a környezetet – ha kevesebbet fűtünk, kisebb lesz házunk káros szén-dioxid-kibocsátása. Igazán zöldek azonban akkor lehetünk, ha gondolunk a bontott szigetelőanyag újrahasznosítására, és az új burkolóanyagot is körültekintően választjuk meg.

Építs okosan! 

Ház a tónál

A HaysomWardMiller Architects helyi anyagokból készített fenntartható épülete gyönyörűen illeszkedik a skót tájba.

Építs okosan! 

Város vagy erdő? Mindkettő!

Képzeljen el egy kínai várost. Iskolákkal postahivatallal, tömegközlekedéssel, boltokkal és hatalmas lakótömbökkel. Sikerült? Most képzeljen hozzá egymillió növényt.

Építs okosan! 

Fűtéskorszerűsítés, amelytől az egész főváros fellélegezhet

A Kéménymentes Belváros programjának részeként a FŐTÁV Zrt. átvezeti a távhőt Budáról Pestre. Az Erzsébet hídon átívelő távhővezeték-rendszer része a 2022-re egységes hálózattá épülő budapesti hőgyűrűnek.

Építs okosan! 

Olcsó és környezettudatos otthon az innováció jegyében

Régi korok házépítési praktikáit vegyítette a modern kor 3D-s nyomtatási technológiájával egy olasz cég, hogy valóban elérhető árú, környezetkímélő, gyorsan elkészülő lakóhelyet hozzon létre.

Építs okosan! 

Környezetbarát ikertornyok Milánóban

2014-ben készült el a Függőleges erdő (Bosco Verticale) nevű két toronyépület Milánó Porta Nuova városrészében.