2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Bárhová elgurulnak a környezetbarát miniházak

Javarészt külföldi megrendeléseket elégít ki az a csíkszeredai cég, amely kis lakófelületű, praktikus ökomobilházak gyártásával hódította meg Európa országait. A kis házban minden van, amire egy lakóépületben szükség lehet a fürdőszobától a konyháig. A házak ráadásul környezetkímélők, tele zöld megoldásokkal.

Építs okosan! 

Egy „Kádár-kocka” is lehet környezetbarát

Beszédfelismerő szoftver segítségével emberi érzelmekre reagáló, ökológiai lábnyom nélküli lakóingatlanná alakított Kádár-kocka-házzal nyert több díjat is az egyetemi hallgatók innovációs házépítő versenyén – a nemzetközi Solar Decathlon Europe-on – a Miskolci Egyetem csapata.

Építs okosan! 

Francia siker Szentendrén

Francia csapat győzött a Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő versenyen Szentendrén.

Építs okosan! 

Egy árnyoldalak nélküli megoldás Portugáliából

A meleg elleni küzdelem évezredek óta bevált megoldását elevenítette fel és emelte mesteri szintre egy portugál építész. 

Építs okosan! 

A fenntartható építkezés öt alapköve

Az én házam, az én váram – tartja a mondás. Míg egyszeri emberként csak kevés eszközünk van arra, hogy a nagyvállalatok és politikai szervezetek vezetőinek megfontolt döntéseit befolyásoljuk, saját ingatlanunk körültekintő megtervezésével a fenntartható jövő építéséből is kivehetjük a részünket. (Fotó: Sb2s3 /Wikimedia Commons)

nrgreport.com
Építs okosan! 

Versenyben a jövő környezettudatos építészei

A Solar Decathlon a világ első számú építészeti versenye egyetemistáknak, központban a megújuló energiaforrásokra támaszkodó innovációkkal. A 19. Solar Decathlont Magyarországon, Szentendrén rendezik meg, erre nevezett különleges épületével a PTE műszaki karának SOMESHINE Teamje is.

Építs okosan! 

A jövő házai megérkeztek a jelenbe

Már épülnek az első rezsimentes lakóházak néhány Budapest környéki településen.

Építs okosan! 

A használatban lesz az otthon igazán fenntartható

A klímasemlegesség, a kibocsátott káros anyagok mennyisége az EU és az itthoni gazdaság egész területén is forró téma. Ez az ingatlanpiacra is hatással van: nem mindegy, milyen épületeket tervezünk, építünk, és ezeket hogyan tartjuk fenn.

Építs okosan! 

Az okostégla okos döntés

Azt jól tudjuk, hogy a tégla a legismertebb falazóanyag, amely már évezredek óta bizonyít. Ha a téglát választjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy rosszul nem döntöttünk. Az okostégla azonban még a téglánál is jobb választás.

Építs okosan! 

Egy interaktív ökoház, amely alkalmazkodik a környezetéhez

Nincs fűtésszámla, se nyári forróság, a mindig tökéletes belső klímáért elegendő csak rábíznod magad az otthonodra. Egy igazán okos házat terveztek kínai egyetemisták, amely reagál környezete hőmérséklet-változásaira.

Építs okosan! 

Megkezdődött Szentendrén a Solar Decathlon Europe 2019 innovációs házépítő verseny

Három kontinens, nyolc ország, huszonhét felsőoktatási intézmény és közel 400 versenyző részvételével kezdődött meg pénteken Szentendrén a Solar Decathlon Europe 2019 (Szoláris falu) elnevezésű, egyetemi, innovációs házépítő verseny.

Építs okosan! 

Pillangópalota épül New Yorkban

A pompás királylepkének szentelt épületre nyolc emelet magasságig futó virágos rétet álmodtak a tervezői.

Építs okosan! 

Már nem a déli tájolás a sláger?

Míg korábban egyértelműen hódított a déli tájolás, mára a vásárlók egy része, félve a mind nagyobb nyári hőségtől, alaposabban átgondolja a csak délre tájolt szobákkal rendelkező lakások vásárlását.

Építs okosan! 

A leghatékonyabb rezsicsökkentés

Magyarországon évente alig 20-25 ezer családi házat újítanak fel és szigetelnek tulajdonosaik. Ha ebben az ütemben haladunk, akkor több mint 80 évig tart majd, amíg az energiahatékonysági szempontból elavult 1,5-2 millió magyar családi ház hőszigetelése megtörténik.

Építs okosan! 

Passzív-, aktív- és ökoház: miben különböznek?

A környezettudatos építkezés nem csak a költségek csökkentése miatt fontos: egy-egy újszerű megoldás hosszú távon hozzájárul környezetünk és közvetve az egészségünk megóvásához is. (Fotó: Studio804/Wikimedia Commons)

lakaskultura.hu
Építs okosan! 

Van új a nap alatt

Legalábbis, ha cserépről van szó: a forradalmian új Terrán Generon napelemes tetőcserép a tető védelmi funkciójának tökéletes biztosítása mellett energiát is termel.

Építs okosan! 

Nyissunk ablakot a környezetbarát megoldásokra

Bár a pénztárcánk szempontjából a műanyag nyílászárók olcsó megoldásnak tűnhetnek, az ökológiai lábnyomuk sokkal nagyobb, mint fa versenytársaiké.

Építs okosan! 

Árnyas fákkal a magas villanyszámla ellen

Ha kertes házat építünk, nem csak a megfelelő nyílászárók és szigetelés kiválasztásával vagy a szobák észszerű beosztásával tehetünk a nyári komfortérzetünk emeléséért és a klímaberendezés energiahasználatának csökkentéséért – leendő kertünket is az ügy szolgálatába állíthatjuk.

Építs okosan! 

Az építőanyag, amely nem termeli, hanem felszámolja a környezeti problémákat

A hulladék mennyiségének kordában tartása a fejlett és a fejlődő országokban egyaránt fejtörést okoz. Az építőiparban is fel-felbukkan a különböző hulladékok újrafelhasználásának igénye: jó példa erre a zöldbeton. (Fotó: Masuko Recycling/facebook.com)

demokrata.hu
Építs okosan! 

Kicsi, környezettudatos és kényelmes? Az IKEA szerint lehetséges!

A fokozott urbanizáció, a klímaváltozás és a természetes nyersanyagok hiánya miatt a jövőben egyértelműen újra kell gondolnunk a lakásokkal kapcsolatos elképzeléseinket, hogy a városokban élők számára fenntartható, megfizethető és társadalmilag egyenlő lakhatási feltételeket teremtsünk.