2019. április 24., György
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

A fű zöld, az ég kék, a tető...

Lehet, hogy pár évtized múlva egészen más színek uralják majd a városok látképét, mint manapság. Egy új kutatás szerint ugyanis a fehérre festett háztetőkkel jelentősen csökkenthető lenne a városi hőszigetek kialakulásával járó szenvedés.

Építs okosan! 

Futónövényekkel készül Bécs a hőség ellen

Meglévő épületek zöldhomlokzatának kialakítására alkalmas virágládák tesztelését kezdték meg Bécsben.

Építs okosan! 

Rusztikus, otthonos és egészséges – mi az?

A rönk- és gerendaházak „pillanatok alatt” elkészülnek, de gondos megmunkálás mellett évszázadokra szólhatnak.

Építs okosan! 

Beváltotta a reményeket a függőleges erdő

A Bosco Verticale ma már fogalom. Annak bizonyítéka, hogy a természetnek igenis helye van az ember teremtette környezetben.

Építs okosan! 

Bújjunk a föld alá...

Hogy ne kelljen az energiafogyasztásunk miatt szégyenkeznünk. Az energiahatékonyság egyik jól bevált eszköze ugyanis a földházak építése. Az irányzat egyik jeles svájci képviselője Peter Vetsch építész, akinek neve több mint 50 földbe süllyesztett lakóépülethez fűződik.

Építs okosan! 

Hogyan válasszunk hőszigetelt ablakot?

Építkezés vagy lakásfelújítás alkalmával sokak számára jelent problémát a megfelelő nyílászáró kiválasztása. Milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik szeretnének a megfelelő hang- és hőszigetelésről gondoskodni? (Fotó: visualhunt.com)

kreativlakas.com
Építs okosan! 

Lehet az udvarod is klímabarát?

A klímabarát, fenntartható otthon nem ér véget a falakkal: a kert és az udvar gondos megtervezésével biztosak lehetünk benne, hogy a természet meghosszabbításaként működő kis szigetünk a környezettel és a tudatos életmóddal kapcsolatos igényeinkkel összhangban teremt alkalmat a családi kikapcsolódásra.

Építs okosan! 

Itthon is hódítanak a kis házak

Az Energia és Környezet Alapítvány MAX40 projektje keretében olyan szalmabála lakóházak létrehozását segíti, amelyek földszinti hasznos alapterülete nem haladja meg a 40 négyzetmétert.

Építs okosan! 

Szigeteléssel nemcsak a rezsit csökkentjük, hanem a klímát is védjük

Egy családi ház leszigetelésével több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat, vagyis több üvegházhatású gáztól mentjük meg a Föld légkörét, mint amivel marhahúsfogyasztásunk és teljes internethasználatunk szén-dioxid-kibocsátása minden évben megterheli azt.

Építs okosan! 

Fenntartható építészet 3D-nyomtatással

Az Aectual egy holland startup, amely a 3D-nyomtatóknak köszönhetően fenntartható és újrahasznosítható építészeti megoldásokra specializálódott.

Építs okosan! 

A gyerekek vérében és vizeletében is kimutathatók az „otthoni méreganyagok”

A vinilpadlóval borított vagy lángmentesítő anyagokkal kezelt bútorokkal felszerelt otthonokban élő gyerekek vérében és vizeletében jóval magasabb a potenciálisan ártalmas, félig illékony szerves vegyületek (SVOC) koncentrációja – állapították meg a Duke Egyetem kutatói.

Építs okosan! 

A vegyszer a lakásban nem gyerekjáték

Nem csak a környezet, az egészségünk szempontjából is fontos, hogy körültekintően válasszuk meg a lakásunkba kerülő építőanyagokat. Különösen, ha a legfiatalabbaknak szánt terekben használjuk őket.

Építs okosan! 

A lakberendezésben is hódit a tudatosság

Az elmúlt években a természetesség és a fenntarthatóság örömteli módon kulcsszóvá vált a lakberendezésben is. 

Építs okosan! 

Tiszta levegő és inspiráló épületek – ez Vorarlberg

Egy utazás kiválóan alkalmas arra, hogy új élményekkel, benyomásokkal vértezzen fel a mindennapokban, az otthonunkban váró problémák megoldásához. Ha környezetbarát építkezéshez vagy felújításhoz szeretnénk ihletet kapni, Ausztria felé érdemes vennünk az irányt.

Építs okosan! 

Öt építészeti trend, amely segít élhetőbbé tenni a környezetünket

A klímaváltozás az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb környezeti-társadalmi kérdésévé vált, így 2019-ben is létfontosságú kihívások állnak az emberiség előtt.  A Paulinyi-Reith & Partners szakemberei összegyűjtötték 2019 legfontosabb környezettudatos építészeti trendjeit, amelyek az építőipar oldaláról támogathatják a klímaváltozás elleni küzdelmet. (Kép: maxpixel.net)

octogon.hu
Építs okosan! 

Egy különleges „földhajó” a szabadság szerelmeseinek

Az Earthship-házak az utóbbi években egyre népszerűbbek. A különleges otthonok az elektromos, gáz-, víz- és csatornahálózattól független életet biztosítanak tulajdonosaiknak.

Építs okosan! 

A felújítás környezettudatos döntés – de nem mindegy, hogyan fogunk hozzá

Az EU intézményei folyamatosan dolgoznak azon, hogy törvényi előírásokkal ösztönözzék az épületek energiafelhasználásának javítását. Egyénileg is érdemes csatlakozni az erőfeszítésekhez, de ahogy egy magyar mintaprojekt tanulságaiból kiderül, a siker nem csak elhatározás, körültekintés kérdése is.

Építs okosan! 

Egy kis ház a völgy ölén

Erdő, madárcsicsergés, a fák susogása, közel s távol csak magunk vagyunk – nincs is szükség többre a valódi feltöltődéshez, mint amit a Hudson-völgy mélyén álló kis házikó nyújt.

Építs okosan! 

A faházak különleges hangulata

Számos kiváló tulajdonságuk ellenére Magyarországon nem igazán terjedtek el a fából készült lakóházak. Pedig aki töltött már el hosszabb időt faházban, tudja: egészen különleges érzés, ha a fa melegséget árasztó illata veszi körül az embert.

Építs okosan! 

Fenntartható geodéziai kupolák a québeci erdőben

A québeci Petite-Rivière-St-François melletti hegyen épült öko kupola szálláshelyek a kanadai Bourgeois / Lechasseur architectes tervei alapján készültek. A tervezők célja az volt, hogy a nyaralóházak a lehető legkisebb hatással legyenek a természetes környezetükre.