2019. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Ennek a banknak a tetején is gyümölcsöző gazdaság működik

Évi 5 tonna élelmiszert termelnének egy melbourne-i banképület tetején.

Építs okosan! 

Ősi módszerekkel a klímabarát otthonokért

Az épületek felelősek a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának a 11 százalékáért. A szakemberek két érdekes megoldást is javasolnak, amelyekkel jelentősen csökkenthető lenne a környezeti ártalom.

Építs okosan! 

Hűvös szobák, hűvös elegancia a forró Costa Rica-i dzsungelből

A Lábnyom nélküli ház (No footprint house) névre keresztelt épület nem extravagáns külsővel, inkább természetbe simuló dizájnnal, elenyésző környezeti hatással és hatékony árnyékolási megoldásokkal kelt feltűnést.

Építs okosan! 

Ezeket a csapdákat kerüld el szigeteléskor!

Nyílászárócserével, hőszigeteléssel, a fűtési rendszer korszerűsítésével az ingatlan adottságaitól függően a fűtési energia akár 20-50 százaléka is megspórolható. A felújítás sikerét azonban számos kritikus pont veszélyezteti. (Kép: Knauf Insulation/visualhunt.com)

napi.hu
Építs okosan! 

Hogy minden lépésed környezetbarát alapokon álljon...

A nehezen lebomló, vegyszeres padlóburkolóknak már évek óta léteznek környezetbarát alternatívái, ezeket azonban sokan nem ismerik.

Építs okosan! 

Fenntartható ház, kartonból?!

Igen! Az amszterdami Fiction Factory építész és dizájnercsapata karton alkatrészekből fejlesztett ki egy moduláris építési rendszert. A Wikkelhouse egy élvonalbeli fenntartható ház, szép és kivételes dizájnt képviselve.

Építs okosan! 

Ne csak az otthonos színekre figyelj!

A falfesték kiválasztásakor kézenfekvő szempont a szín, az ár, esetleg a moshatóság, pedig legalább ennyire fontos, mennyi káros anyagot párologtat a frissen festett fal otthonunk levegőjébe. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 23 fehér falfesték illékony szervesanyag-tartalmát (VOC) és formaldehidtartalmát vizsgálta, hogy kiderüljön, melyek a legbiztonságosabb termékek. (Fotó: needpix.com)

tudatosvasarlo.hu
Építs okosan! 

Környezettudatos otthon apró lépésekben – Miért válasszunk természetes alapanyagú lakástextileket?

Vajon megnézted valaha, hol gyártották a konyharuháidat? Hogy miből készült a kedvenc kuckózós plédetek? Milyen alapanyaga van az ágyneműdnek? Hol készült a kedvenc boltodban kinézett függöny vagy törölköző? És hogy miből készítették azt a szőnyeget, amelyen a gyereked játszik? (Fotó: Catmoons/Wikimedia Commons)

holyduck.hu
Építs okosan! 

Aszfalt és borostyán: így növelhetjük a zöldfelületeket

Az embereknek szükségük van a zöldre: ez vitathatatlan tény, mind biológiai, mind pszichológiai szempontból, és különösen fontos ezt észben tartani, amennyiben nagyvárosokban élünk. Szerencsére nem csak a fás parkok és színes közkertek szolgálhatnak olyan természet adta lehetőségekkel, amelyek megszűrik a levegőt a szmogtól és a portól. (Kép: maxpixel.net)

chikansplanet.blog.hu
Építs okosan! 

Akik falra másznak a sivár és szürke városoktól

Fenntartható kertek friss zöldségek előállítására – nagyvárosokban? Ez a célja a GreenBelly projekt megálmodóinak: egy függőleges, emeletes kert létrehozása a meglévő falak és újrahasznosított anyagok segítségével, hogy megváltoztassák a nagyvárosok jövőjét.

Építs okosan! 

Áder János: Az innovációs házépítő verseny ötleteit hasznosítani kell

Az építészszakma és a bankok számára is feladat, hogy a Solar Decathlon Europe 2019 ötleteit felhasználja – mondta Áder János köztársasági elnök azt követően, hogy szerdán megtekintette a nemzetközi egyetemi innovációs házépítő verseny mintaházait Szentendrén.

Építs okosan! 

Panelház, kicsit másképp...

Energiatakarékosság, környezettudatosság: nem feltétlenül ezek a jellemzők jutnak először eszünkbe, ha panelházakról hallunk – pedig betonelemekből ilyen otthonok is épülhetnek.

Építs okosan! 

Ez az irodaház a jövő városainak hírnöke

Egy norvég energiapozitív épület nemcsak több energiát termel, mint amennyit használ, de a többletet hatékonyan el is osztja a közeli fogyasztók között.

Építs okosan! 

Egy trónus, amelyről a tiszta vízre mondunk ítéletet

Az uralkodó felfogás, amely szerint mindenkinek kijár, hogy királyi körülményeket teremtsen ott, ahová az uralkodók is gyalog jártak, a napjainkban mindenütt észlelhető igen komoly vízgondok egyik – igen lényeges – forrása. Pedig testünk, lelkünk és a földi talajok egészsége nagyon szorosan összefügg. (Fotó: pexels.com)

365.reblog.hu
Építs okosan! 

Bárhová elgurulnak a környezetbarát miniházak

Javarészt külföldi megrendeléseket elégít ki az a csíkszeredai cég, amely kis lakófelületű, praktikus ökomobilházak gyártásával hódította meg Európa országait. A kis házban minden van, amire egy lakóépületben szükség lehet a fürdőszobától a konyháig. A házak ráadásul környezetkímélők, tele zöld megoldásokkal.

Építs okosan! 

Egy „Kádár-kocka” is lehet környezetbarát

Beszédfelismerő szoftver segítségével emberi érzelmekre reagáló, ökológiai lábnyom nélküli lakóingatlanná alakított Kádár-kocka-házzal nyert több díjat is az egyetemi hallgatók innovációs házépítő versenyén – a nemzetközi Solar Decathlon Europe-on – a Miskolci Egyetem csapata.

Építs okosan! 

Francia siker Szentendrén

Francia csapat győzött a Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő versenyen Szentendrén.

Építs okosan! 

Egy árnyoldalak nélküli megoldás Portugáliából

A meleg elleni küzdelem évezredek óta bevált megoldását elevenítette fel és emelte mesteri szintre egy portugál építész. 

Építs okosan! 

A fenntartható építkezés öt alapköve

Az én házam, az én váram – tartja a mondás. Míg egyszeri emberként csak kevés eszközünk van arra, hogy a nagyvállalatok és politikai szervezetek vezetőinek megfontolt döntéseit befolyásoljuk, saját ingatlanunk körültekintő megtervezésével a fenntartható jövő építéséből is kivehetjük a részünket. (Fotó: Sb2s3 /Wikimedia Commons)

nrgreport.com
Építs okosan! 

Versenyben a jövő környezettudatos építészei

A Solar Decathlon a világ első számú építészeti versenye egyetemistáknak, központban a megújuló energiaforrásokra támaszkodó innovációkkal. A 19. Solar Decathlont Magyarországon, Szentendrén rendezik meg, erre nevezett különleges épületével a PTE műszaki karának SOMESHINE Teamje is.