2019. december 6., Miklós
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Csehországban is hódít a zöldtető

Világszerte egyre több épületen láthatunk zöldtetőt, azaz olyan környezetbarát megoldást, amely a többi között kiváló védelmet nyújt a hőség ellen. Csehországban például csak tavaly 250 ezer négyzetméternyi tetőt fedtek le növénnyel.

Építs okosan! 

Raklapként kaphat új szerepet a kókuszdió héja

Indiában a kókuszdióhéjak ezreit hagyják szemétként az utak mentén, ráadásul az elégetésük is komoly légszennyezéssel jár. Egy holland vállalkozásnak most sikerült megoldást találnia a problémára: fenntartható technológiával raklapokat készítenek a kókuszdióhéjakból.  

Építs okosan! 

Elkészült a kerékpáros zöldhotel

Tárt karokkal várják a vendégeket Svédország első olyan szállodájában, amely teljes egészében kerékpárosok számára készült. A Malmőben található, Ohboy névre keresztelt hotel nemcsak azért érdekes, mert nincs autóparkolója, hanem az építészeti megoldások miatt is.  

Építs okosan! 

Egyre több kaliforniai város mond nemet a földgázra

Az elmúlt fél évben már 13 kaliforniai város rendelkezett arról, hogy 2020-tól az új házakba és lakásokba nem lehet bevezetni a földgázt. A szabályozásra azért van szükség, mert Kalifornia állami szinten 2045-re nullára akarja csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását.

444.hu
Építs okosan! 

Beköszöntött a nulla energiaigényű házak korszaka

A klímaváltozás elleni harchoz elengedhetetlen az energiafogyasztás drasztikus csökkentése. Az építőiparban szerencsére egyre több az innovatív megoldás; a nulla energiaigényű házak népszerűsége például világszerte egyre csak nő. 

hvg.hu
Építs okosan! 

Ez a világ legnagyobb passzívház-projektje

A világon egyre több passzívház-projekttel találkozhatunk, ám mind közül az egyik leghíresebb és legnagyobb a kínai Gaobeidan vasúti városban található. A komplexum 330 ezer négyzetméteren terül el – ez nagyobb, mint az Egyesült Államokban eddig felhúzott összes passzív ház területe.

Építs okosan! 

Így lehet zöld az épületfelújítás is

A környezettudatos felújítással nemcsak az ökológiai lábnyomunkat csökkenthetjük, de a rezsiköltségünket is – a többi között a megfelelő szigetelés is sokat számít. A humusz.hu ezúttal olyan tippeket ad, amelyekkel havonta akár 80 százalékot lefaraghatunk az energiaszámlákból. 

humusz.hu
Építs okosan! 

Sáros rögök és áramkörök

Mi történik, ha a legősibb alapanyag találkozik a leginnovatívabb építési eljárásokkal? Erre volt kíváncsi az a dizájnerstúdió, amelyik a földalapú építészetben jártas őslakosok földjén, Colorado pusztaságában sár és egy hordozható 3D-nyomtató segítségével fogott bele az építkezésbe.

Építs okosan! 

Hogyan építsünk zöldtetőt?

Temperálja az alatta lévő helyiségeket, óvja a tetőszigetelést, megfogja a rövid idő alatt lezúduló, nagy mennyiségű csapadékot, és nem utolsósorban csökkenti a biológiai lábnyomunkat – egyebek mellett ilyen előnyei vannak a zöldtetőnek.

Építs okosan! 

Ennek a banknak a tetején is gyümölcsöző gazdaság működik

Évi 5 tonna élelmiszert termelnének egy melbourne-i banképület tetején.

Építs okosan! 

Ősi módszerekkel a klímabarát otthonokért

Az épületek felelősek a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának a 11 százalékáért. A szakemberek két érdekes megoldást is javasolnak, amelyekkel jelentősen csökkenthető lenne a környezeti ártalom.

Építs okosan! 

Hűvös szobák, hűvös elegancia a forró Costa Rica-i dzsungelből

A Lábnyom nélküli ház (No footprint house) névre keresztelt épület nem extravagáns külsővel, inkább természetbe simuló dizájnnal, elenyésző környezeti hatással és hatékony árnyékolási megoldásokkal kelt feltűnést.

Építs okosan! 

Ezeket a csapdákat kerüld el szigeteléskor!

Nyílászárócserével, hőszigeteléssel, a fűtési rendszer korszerűsítésével az ingatlan adottságaitól függően a fűtési energia akár 20-50 százaléka is megspórolható. A felújítás sikerét azonban számos kritikus pont veszélyezteti. (Kép: Knauf Insulation/visualhunt.com)

napi.hu
Építs okosan! 

Hogy minden lépésed környezetbarát alapokon álljon...

A nehezen lebomló, vegyszeres padlóburkolóknak már évek óta léteznek környezetbarát alternatívái, ezeket azonban sokan nem ismerik.

Építs okosan! 

Fenntartható ház, kartonból?!

Igen! Az amszterdami Fiction Factory építész és dizájnercsapata karton alkatrészekből fejlesztett ki egy moduláris építési rendszert. A Wikkelhouse egy élvonalbeli fenntartható ház, szép és kivételes dizájnt képviselve.

Építs okosan! 

Ne csak az otthonos színekre figyelj!

A falfesték kiválasztásakor kézenfekvő szempont a szín, az ár, esetleg a moshatóság, pedig legalább ennyire fontos, mennyi káros anyagot párologtat a frissen festett fal otthonunk levegőjébe. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 23 fehér falfesték illékony szervesanyag-tartalmát (VOC) és formaldehidtartalmát vizsgálta, hogy kiderüljön, melyek a legbiztonságosabb termékek. (Fotó: needpix.com)

tudatosvasarlo.hu
Építs okosan! 

Környezettudatos otthon apró lépésekben – Miért válasszunk természetes alapanyagú lakástextileket?

Vajon megnézted valaha, hol gyártották a konyharuháidat? Hogy miből készült a kedvenc kuckózós plédetek? Milyen alapanyaga van az ágyneműdnek? Hol készült a kedvenc boltodban kinézett függöny vagy törölköző? És hogy miből készítették azt a szőnyeget, amelyen a gyereked játszik? (Fotó: Catmoons/Wikimedia Commons)

holyduck.hu
Építs okosan! 

Aszfalt és borostyán: így növelhetjük a zöldfelületeket

Az embereknek szükségük van a zöldre: ez vitathatatlan tény, mind biológiai, mind pszichológiai szempontból, és különösen fontos ezt észben tartani, amennyiben nagyvárosokban élünk. Szerencsére nem csak a fás parkok és színes közkertek szolgálhatnak olyan természet adta lehetőségekkel, amelyek megszűrik a levegőt a szmogtól és a portól. (Kép: maxpixel.net)

chikansplanet.blog.hu
Építs okosan! 

Akik falra másznak a sivár és szürke városoktól

Fenntartható kertek friss zöldségek előállítására – nagyvárosokban? Ez a célja a GreenBelly projekt megálmodóinak: egy függőleges, emeletes kert létrehozása a meglévő falak és újrahasznosított anyagok segítségével, hogy megváltoztassák a nagyvárosok jövőjét.

Építs okosan! 

Áder János: Az innovációs házépítő verseny ötleteit hasznosítani kell

Az építészszakma és a bankok számára is feladat, hogy a Solar Decathlon Europe 2019 ötleteit felhasználja – mondta Áder János köztársasági elnök azt követően, hogy szerdán megtekintette a nemzetközi egyetemi innovációs házépítő verseny mintaházait Szentendrén.