2018. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Építs okosan! 

2021-től új világ jöhet: magyar nádtéglából, műanyag szemétből és szalmából épülhetnek az ökoházak

Közel nulla energiaigényű épületeket lehet csak felhúzni 2021-től az EU-ban. Az új szabályok szerint a felhasznált energia egy részének megújuló forrásból kell származnia. A HVG összeállítása bemutatja azokat az ígéretes, új alapanyagokat, amelyekből a jövő fenntartható épületei készülhetnek majd.
(Kép: pexels.com)

hvg.hu
Építs okosan! 

Egyre többen éreznek rá a napelem-telepítés ízére

A háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítőképessége Magyarországon tavaly év végére elérte a 241,4 megawattot, ami 46 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest – idézi a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összefoglalóját a 444.hu.

Építs okosan! 

Amikor az újítás és a tradíció találkozik – cserépkályhák a passzív házakban

Tudta ön, hogy Ausztriában az alacsony energiaigényű és passzív házak jelentős részébe is építenek kályhát? Az ilyen lakóházak kedvező tulajdonságainak hála a komfortos és egyenletes hőmérséklet egyetlen cserépkályhával biztosítható. Így akár egy drágább gépészeti megoldást is kiválthatunk ezzel az otthonos és szép eszközzel!
(Fotó: ofenart.at)

kalyha.hu
Építs okosan! 

Egyszerűbben lesz igényelhető a lakossági energiatakarékossági hitel

Október 4-től kedvezőbb feltételekkel
vehetik igénybe az ügyfelek a Lakossági Energiahatékonysági Program nyújtotta, nullaszázalékos hitelt.

Építs okosan! 

Mennyezetfűtés, mennyezethűtés

Régebben természetesek voltak azok a fűtési megoldások, amelyek főként hősugárzással fűtötték be a szobát, mint például a kemence, a kandalló vagy a cserépkályha – a modern lakásokban sem kell lemondani a simogató meleg élményéről.

Építs okosan! 

Mostantól a kazánok szennyezőanyag-kibocsátására is figyelni kell

A hagyományos energiahordozók kiváltása, a fűtőkészülékek károsanyag-kibocsátásának csökkentése nemcsak a véges erőforrásainkkal való takarékosság miatt fontos, hanem hozzájárul környezetünk védelmén keresztül egészségünk javításához is.

Építs okosan! 

A környezettudatos építés jövője az „okosítás”

Már nem elég LED-világítást alkalmazni az irodákban vagy otthon kevesebb vizet használni, hogy az épületeinkkel kevesebbet ártsunk a bolygónknak, ugyanakkor kényelmesen éljünk. Intelligens megoldások és egyéni szinten sok bölcs döntés kell ahhoz, hogy a hely, ahol élünk és dolgozunk, a környezettel is összhangban legyen.

Építs okosan! 

És azt tudod, hogyan működik a napelemes rendszer?

Tény, hogy a napenergia az emberiség egyik legfontosabb és legsokoldalúbb megújuló energiaforrása. Mindennek ellenére mégis kevesen tudják, hogyan működik az az innovatív, ám tulajdonképpen végtelenül egyszerű találmány, amelyet napelemnek nevezünk..

Építs okosan! 

A földből nőtt ki a legújabb építészeti őrület

Természetes, erős, szinte korlátlanul nő, és olyan sokoldalú, hogy jóformán egy komplett épületet el lehet készíteni belőle, berendezéssel együtt. Divatba jöttek a bambuszépületek.
(Fotó: Namagool7/Wikimedia Commons)

roadster.hu
Építs okosan! 

A linóleum nem lejárt lemez

A linóleumpadlóval kapcsolatban sokakban tévhit él, és egy merev, csúnya, ócska hatású padló jelenik meg emlékeikben. Pedig a valóság ennek épp az ellenkezője. A linóleum jó minőségű, környezetbarát, természetes és tartós padlóburkolat.

Építs okosan! 

Pici ház, nagy szabadság

Amerikában mozgalommá vált a „miniházak” építése, de Európa-szerte is egyre népszerűbbek az apró otthonok. Főként olyan környezettudatos emberek döntenek a minimalista megoldások mellett, akiknek a szabadság a mozgatórugójuk.

Építs okosan! 

Ez a csodás dominikai ház most a fenntartható építkezés csúcsa

Selyemgubó – ezt a fantázianevet kapta a Richard’s Architecture + Design (RA+D) által tervezett épület, mely nemcsak valóban selyemgubóra emlékeztető formája, hanem egyéb műszaki paraméterei miatt is figyelemre méltó.

Építs okosan! 

Kerítés helyett telepíts élő sövényt

Hívatlan látogatók (kóbor kutyák, vadak, tolvajok) ellen kertünket gyakran kerítéssel vagyunk kénytelenek körülvenni. Ez költséges és munkaigényes megoldás, amely legtöbbször szépérzékünket és a táj hangulatát is zavarja. Forduljunk a hagyományos megoldás felé: telepítsünk honos cserjefajokból sövényt!

Építs okosan! 

Ősi technika újítja meg az épületek klimatizálását

A mai igények szerint minél több üvegfelületet terveznek a lakások és irodák építésekor. Csakhogy még a többrétegű thermoüveg sem véd meg az épület túlmelegedésétől nyáron (illetve gyors lehűlésétől télen). A leghatékonyabban úgy tudjuk csökkenteni a napsugarak felmelegítő hatását, ha még azelőtt megállítjuk őket, hogy elérnék az üvegfelületet.
(Fotó: Still ePsiLoN/flickr.com)

365.reblog.hu
Építs okosan! 

Energiatakarékos – de komfortos is?

Igaz, hogy a modern nyílászárók energiatakarékosak, és a régiek lecserélésével komoly megtakarítást érhetünk el – de tudnunk kell, hogy a teljes légzárás következtében az ingatlan levegőjének páratartalma és szennyezettsége megnő, ami kellemetlenséget okoz a bent tartózkodóknak. A légcserélő rendszerek erre az ellentmondásra jelenthetnek megoldást.
(Fotó: Pixabay.com)

vgfszaklap.hu
Építs okosan! 

Megtérül-e az otthonainkban a környezettudatos építkezés?

Az idei Nemzetközi Zöld Építés Hetének fókuszában az otthonok állnak majd. A hugbc.hu hangolódás gyanánt a Sustainable Business Network írását ismertette, amelynek új-zélandi szerzője arra kereste a választ, milyen fejlesztéseket végezzünk ingatlanunkon, hogy a beruházás anyagi, lelkiismereti és egészségügyi szempontból is megtérüljön.

Építs okosan! 

Futurisztikus, környezetbarát mini gömbházak

A Rolls Royce extervezője, Jag Virdie stílusos és praktikus megoldást kínál a lakásválságra. Gömb alakú miniházai nemcsak gyorsan, de mondhatni fillérekből elkészülnek. A 10 négyzetméter alapterületű, 3,9 méter belmagasságú házikók környezetkímélő módon alumíniumból és újrahasznosított műanyagból készülnek. 

Építs okosan! 

Gombából, rizshéjból és üveghulladékból ökotégla

Szívesen laknál gombából épült házban? Ez most már lehetséges. Az alacsony karbontartalmú, kevésbé tűzveszélyes, hangyabiztos tégla gombából készül. A kis környezeti terhelést jelentő építőipar alapja lehet.

Építs okosan! 

Termikus burok – több mint hőszigetelés

Az épületek fűtéssel és hűtéssel kapcsolatos energiatakarékossági törekvései mit sem érnek az épület precíz hőszigetelése, úgynevezett termikus burok kialakítása nélkül, amely télen a bent előállított meleg, nyáron pedig a kellemes hűvös megtartásáról gondoskodik. De miből áll és hogyan készíthető termoburok?

Építs okosan! 

Épületek energiatakarékos tájolása, tervezése és a napsugárzás

A napenergia-hasznosítás évezredes tapasztalatait felújító, illetve új eredményeit alkalmazó építészet törekvéseit a vele kapcsolatban használt jelzők –energiatudatos, bioklimatikus, környezetbarát, természetelvű – is érzékeltetik. Ezek a törekvések a telekválasztástól kezdve a tájoláson át az alaprajzi szervezésen keresztül egészen a külső megjelenésig új szempontokat, az eddigiektől eltérő tervezési elveket jelentenek. Az, hogy az épület jól vagy rosszul működik, elsősorban az elvek megfelelő alkalmazásától függ – olvashatjuk a kreativlakas.com-on megjelent alapos írásban.
(Fotó: www.maxpixel.net)

kreativlakas.com