2018. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Építs okosan! 

Házak épülnek kenderből

Elsőre a zsák, kötél, farmernadrág jut eszünkbe, amikor az ipari kender felhasználási területeire gondolunk, pedig közel 25 ezer termék készül e rendkívül sokrétűen alkalmazható haszonnövényből. A kendert a textilipar mellett az élelmiszer-, a jármű-, a kozmetikai, sőt:
az építőipar is kezdi felfedezni magának.

Építs okosan! 

Noah House: rezsimentes magyar szuperház

Egyáltalán nincs rezsije, és semmilyen közműre sincs szüksége. A Noah House ennek ellenére nem fog többe kerülni, mint a hagyományos lakóházak. A technológia a Csendes-óceánon esett át az első tartós tesztelésen, a prototípus pedig a Pilisben épül. A világújdonságot jelentő szuperházról megálmodója, Blaskovich Ákos mesélt az Energiafigyelőnek.

Építs okosan! 

Környezettudatos otthon, környezetbarát téglákkal

Napjainkban egy családi ház építése során számos témában kell felelős döntést hozni. A legfontosabbak közé tartozik az adott falszerkezet energiahatékonysága és bekerülési költsége. A falazatok terén el kell döntenünk, hogy kiegészítő hőszigeteléssel ellátott vagy egyrétegű, kiegészítő hőszigetelést nem igénylő szerkezetet célszerűbb-e készítenünk. Ytong-termékek használatával egyrétegű, energiahatékony, korszerű falazatok építhetők – így a kiegészítő hőszigetelésekre szánt idő és energia megspórolható.

piacesprofit.hu
Építs okosan! 

Minden, amit a hőszivattyúról tudni érdemes

Aki környezettudatos és energiahatékony megoldásokban gondolkodik, valószínűleg hallott már a hőszivattyúkról. De mit jelent valójában ez az ígéretes technológia? 

Építs okosan! 

Víz, víz, tiszta víz, ha nem tiszta… akkor szürkevíz

Földünk édesvíz-készletei rohamosan fogynak. Közben pedig az egyre szélsőségesebb időjárás miatt hol aszállyal, hol pedig árvízzel küzdünk. És ahelyett, hogy takarékoskodnánk a vízzel, még a WC-t is ivóvízzel öblítjük, pedig erre a célra és locsolásra használhatnánk szürkevizet is.

Építs okosan! 

Vertikális bővítés – A környezetbarát lakásforradalom

A világ nagyvárosaiban egyre sürgetőbb probléma a lakhatás kérdése. Azonban egy környezetbarát építészeti megoldás – a vertikális, azaz hosszanti irányba történő építkezés megoldást jelenthet a lakások számának bővülésére. A modern elemekkel bővített régi épületekről a 365reblog.hu készített beszámolót!

Építs okosan! 

Zöldtetőt, de hogyan?

A zöldtetők telepítése egyértelmű választ tud adni a globális klímaváltozás nagyvárosi hatásainak enyhítésére. A megfelelő telepítéshez azonban – a vonatkozó hazai szabályozások hiányában – kihagyhatatlan a szakértők bevonása. Dezsényi Péter a zöldtetők tulajdonságairól és a legfontosabb telepítési szempontokról beszélt Bán Dávidnak az epiteszforum.hu-n.

epiteszforum.hu
Építs okosan! 

Rönk- és gerendaházak

Németországban a legrégebbi, még használatban lévő favázas házak szerkezete a 13. századra datálható. Ez azt bizonyítja, hogy a fa, szakszerűen megmunkálva, a nedvességnek, penésznek és a kártevőknek ellenáll, a kémia segítsége nélkül is. Manapság a rönkfából való építkezés reneszánszát éli.

Építs okosan! 

Utánozzuk a természetet: legyen vadvirágos kertünk

Ahogy közeledik a tavasz, egyre többször kalandozunk gondolatban a kertünk felé. Ha építkezés után vagyunk, alig várjuk, hogy az utolsó sittes zsák is elhagyja a terepet, hogy átadhassuk magunkat leendő árnyas lugasunk, méhcsalogató ligetünk megvalósításának. Aki szereti a „vad” természet látványát, és lenyűgözi a burjánzó, vadvirágos mező, annak érdemes  kertjébe is becsempészni ezeket a növényeket.

Építs okosan! 

Milyen a jó nyílászáró?

Ha a fal a ház teste, akkor az ablak a ház szeme. És ahogy a szem a lélek tükre, úgy tükrözi vissza egyetlen ablak is a ház stílusát, igényességét, korát, állapotát. Az üveg nyílászárók funkciója összetett; a fény beengedése és a szellőztetés mellett a lakók külvilággal való kommunikációjának passzív eszköze: elválaszt és összeköt, informál és reprezentál. Az ablakválasztás rejtelmeiről Szekér László okleveles építészmérnök írt az eletszepitok.hu-n.

Építs okosan! 

Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon...

Egyesek a panelt dicsérik, mások szitokszóként használják, de esküsznek a falazóblokkra, a vályogra vagy éppen a könnyűszerkezetes építési módra. Sokszor előítéletek vannak a különböző építőanyagokkal szemben, vagy éppen mellettük. Miből legyen az a fal, hogy jól érezzük magunkat mögötte – akár télen, akár nyáron?

Építs okosan! 

Az optimális hőszigetelés kiválasztása

A környezetszennyezés legfőbb forrása az energiafogyasztás, ebből adódóan épületeink hőszigetelésének szükségessége ma már nem kérdés. A legjobb eredmény elérése érdekében azonban nem mindegy, hogy milyen vastagságú és anyagú hőszigetelés mellett döntünk. Kazinczy Gyöngyvér okleveles építészmérnök tanulmánya mindkét szempontból áttekinti az elérhető szigetelésfajtákat.

zoldbolt.hu
Építs okosan! 

Környezetbarát építőanyagok

Mitől „zöld” egy építőanyag? Természetes anyagú, hosszú az életciklusa, kis energiabefektetés szükséges az előállításához, nem veszélyes a környezetre. Sok ilyen anyag áll rendelkezésünkre, lássuk őket!

Építs okosan! 

Környezetbarát kenderbeton

Épül az első kenderház Magyarországon, és újraéled a kendertermesztés is – egykor nagyhatalomnak számítottunk e téren. A növény építészeti felhasználása duplán fenntartható megoldás, alacsony energiafogyasztású házak építhetők így, miközben az építőanyag gyártása sem jár szén-dioxid-kibocsátással, sőt, pont a megkötését eredményezi. Van már passzívház, aktívház, okosház, szolárház, autonóm ház, szalmaház, vályogház, sőt, szupervályogház, ezek után minek még kenderház is? – a Demokrata ennek járt utána.

Építs okosan! 

Tizenhárom jó érv a faházépítés mellett

A fa egyike az emberiség által használt legősibb építőanyagnak, a fából készült házak otthonos, meleg atmoszféráját sokan találják vonzónak. A kreativlakas.com összeállításából kiderül: a fa nemcsak vonzó, de racionális választás is lehet.

kreativlakas.com
Építs okosan! 

Merítsünk ihletet nagymamáink kertjéből!

Nagymamáink kertje. A kert, amely mindig tartogatott meglepetéseket. Minden évszakban, minden napszakban... a tavasz közeledtével új lendületet kaphatunk a kertészkedéshez. Ha egy építkezés, felújítás végére értünk, felszabadult energiáinkat kertünk megújítására fordíthatjuk.

Építs okosan! 

Jönnek a „plusz házak” – az ökoházak új generációja

A norvég ZEB (Zero Emission Buildings) egy ökológiai építészeti kutatóközpont, melynek célja olyan ökoházak tervezése, melyek semmilyen káros hatással nincsenek a környezetre. A folyamatos kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően az első prototípus el is készült. Bár arra még kicsit várni kell, hogy saját ZEB-házunk lehessen, inspirációnak sem utolsó elolvasni az épület jellemzőit.

Építs okosan! 

Hogyan építsünk szalmabála házat?

Az energiatakarékos passzívházak iránt napjainkban jelentős az érdeklődés, de azt már kevesen tudják, hogy ha igazán ökotudatos alternatívát keresnek leendő otthonuk tervezgetése során, akkor a szalmabála mint építőanyag lehet az egyik legjobb megoldás.

Építs okosan! 

Mitől passzív a passzívház?

Egyre többen ismerik a passzívház fogalmát, tudják, hogy a passzívház energiaigénye töredéke a hagyományos épületének, miközben kimagaslóan jó a lakókomfortja. De mitől passzívház a passzívház?

Építs okosan! 

Észak-dél, fény-árnyék

Egy helyesen tájolt épület fűtési és hűtési rezsije – azaz energiafelhasználása – jóval alacsonyabb lehet, mint egy rosszul tájolt épületé. Figyelni kell a természetet, és ha alkalmazkodunk hozzá, akkor besegít a téli fűtésbe vagy a nyári klimatizálásba is.