2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Egy új Bauhaus életre hívásával segítené a fenntartható európai építészet megszületését az Európai Bizottság

A kezdeményezés célja egy olyan alkotótér létrehozása, ahol építészek, mérnökök, dizájnerek, hallgatók és művészek közösen dolgozhatnak, egy kulturális és fenntartható fordulatot indítva el Európában – mondta el a központ létrehozása kapcsán Ursula Von der Leyen.

Építs okosan! 

Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet

A világ minden tájáról származó téglaépületeket díjazó Brick Award együttélés kategóriájában idén egy ruandai projektet díjaztak, amely az ország éghajlati viszonyaihoz alkalmazkodó, a hagyományokat és a lakók életfeltételeinek javítását is szem előtt tartó mintaotthon megalkotását tűzte ki célul.

Építs okosan! 

Gigantikus tetőkert épül Párizsban

Becslések szerint 2022-ben készülhet el Franciaország legnagyobb kiállítási központjának, a párizsi Expo Porte de Versailles 6. pavilonjának a tetején Európa legnagyobb zöldtetője.

Építs okosan! 

A jövőben még vonzóbb lehet a fenntartható építkezés

A Magyar Nemzeti Bank „Új Otthon Program” bevezetésével támogatná az új, „zöld” lakások vásárlását, építését – derült ki Matolcsy György írásából.

Építs okosan! 

Nem kell reflektor, hogy ezek a fényben úszó épületek felkeltsék a figyelmedet

Sötétben foszforeszkáló házak? Lámpák helyett ragyogó fürdőszobai fugák? Egyedi és akár sötétben is látványos homlokzati dizájnmegoldások? Nem, ez nem egy új skandináv projektmunka, hanem egy magyar kutatók által tökéletesített innováció: a weberNEON család.

Építs okosan! 

Az energiahatékony épületek drágábban és gyorsabban eladhatók az ingatlanközvetítői tapasztalatok szerint

Bár a jövőre életbe lépő energiahatékonysági szigorítások kissé bonyolultabbá tehetik a hitelfelvételi folyamatokat, az ingatlanközvetítői tapasztalatok alapján a korszerűen megépített társasházi lakásokat és házakat drágábban, és az átlagoshoz képest feleannyi idő alatt lehet értékesíteni.

Építs okosan! 

Inspiráló megoldás Baliról – Egy takaros házikó tetra-packból

A Stilt Stúdió egy olyan készház megvalósításába kezdett bele, amely a Balin is jelentős kihívásnak számító hulladékkérdésre ad frappáns választ.

Építs okosan! 

Európa-szerte kizöldülnek a tetők

Egész Európában növekszik a zöldtetők nagysága. Ezzel párhuzamosan egyre több ország, térség, város előrelép a szabályozásában és a támogatásában.

Építs okosan! 

Az óvó kagylóhéj emberi hajlékokban kap új esélyt

A Newtab-22 az élelmiszer- és akvakultúra-iparból származó tengeri kagylóhéjhulladékot egy olyan innovatív, fenntartható anyag kifejlesztésére használta, amely nagyon sok szempontból hasonlít a betonra.

Építs okosan! 

Földből nyomtatna házakat egy texasi kutatócsoport

A Texas A&M University tudósai kifejlesztettek egy technológiát, amely hozzájárulhat a zöld épületek elterjedéséhez, és forradalmasíthatja az építőipart: 3D-nyomtatással, a talaj felhasználásával nyomtattak ki épületeket. A technológia  fenntartható alternatívája lehet a betonnak.

Építs okosan! 

Bioaszfaltot használnak a svéd építőiparban

Svédországban előállították a világ első, az éghajlatra nem kártékony, nem bitumen kötőanyagú aszfaltját. 

Építs okosan! 

Különleges házzal rukkolt elő egy magyar feltaláló

Komoly előrelépést tett Gutai Mátyás és csapata az általa feltalált vízház kutatásában: az épület még hatékonyabb lett, és ezt a hatékonyságot pontosan mérni is tudják.

Építs okosan! 

A nyomtatott házak alapozzák meg az igazán környezetbarát építőipart?

22 óra alatt készült el Csehország első nyomtatott lakóháza.

Építs okosan! 

Nemzetközi szinten is elismerték a környezetbarát irodaház megoldásait

A BudaPart városléptékű fejlesztés első, februárban átadott irodaháza, a Property Market által fejlesztett BudaPart GATE elnyerte a LEED GOLD minősítést, amivel az épület fenntarthatósági törekvéseit globálisan is elismerték.

Építs okosan! 

Közösségi tervezésben zöldül Józsefváros

Elsőre kissé bizarr ötletnek tűnt, hogy egy orvosi rendelő kertjében szervezzen valaki pikniket. Július 4-én azonban nem hagyományos piknikre várták a józsefvárosi Csarnok negyed, és azon belül is a Déri Miksa utca körül lakókat a Józsefvárosi Egészségügyi Központ kertjébe.

Építs okosan! 

Zöldfolyosóval kötné össze Józsefváros parkjait a Füvészkert

Szerencsések a józsefvárosiak, hiszen nincs még egy pesti kerület, ahol ennyi egybefüggő zöldterület lenne. A Füvészkert igazgatója, dr. Orlóci László szerint ezt ki kellene használni, és zöldfolyosókat létesíteni a nagyobb parkok közé, amelyeken gyalogosan vagy biciklivel kellemesen átszelhető lenne a kerület külső része.

Építs okosan! 

Építészek kérik, hogy új épületek felhúzása helyett inkább a régieket újítsák fel

Sokáig vitatkoztak arról, mi a jobb környezetvédelmi szempontból, a régi, energiafaló épületek felújítása vagy inkább ezek lebontása, hogy a helyükön olyan korszerű ház vagy iroda legyen, amelynek energiahatékonyságát gyakran nem lehet elérni az utólagos szigeteléssel és hasonló módszerekkel.

Építs okosan! 

Hiánypótló képzési anyag a környezetbarát építkezésről

A környezettudatos és a klímatudatos kifejezések mögötti fogalmak sokszor a legnagyobb jószándék mellett is összekeverednek. Ennek orvoslására dolgozta ki a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének oktatási munkacsoportja elismert szakemberek bevonásával A környezettudatos építés alapjai című online tananyagot.

Építs okosan! 

85 000 kg újrahasznosított anyagból készült a Nike párizsi üzlete

Párizsban megnyílt a Nike első európai flagship store-ja, amely profiljában illeszkedik a cég New York-i és sanghaji üzleteihez: a House of Innovation nevű épülettel a márka az innováció, a fenntarthatóság és a digitalizáció iránti elkötelezettségét szeretné kifejezni. Az üzlet  környezettudatos gondolkodásra is nevel.

Építs okosan! 

Zöldülnek a városok, és ehhez kellett a koronavírus

Az octogon.hu összeállításából kiderül, hogy a koronavírus egyik pozitív hatásaként Európa városaiban folyamatosan vezetnek be zöldítő intézkedéseket.