2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger

A Wienerberger által alapított Brick Awardot olyan projektek kapták a világ minden tájáról, amelyek innovatív tervezési és építészeti koncepciójukkal, a tégla okos felhasználásával, valamint esztétikai megjelenésük, formájuk és kialakításuk magas színvonalával nyűgözték le a zsűrit.

Építs okosan! 

A társasházak energiahatékonyságának fejlesztése nélkül elképzelhetetlen a klímaválság kezelése

A magyarországi épületek alig 5 százaléka többlakásos épület, ám ezekben az ingatlanokban lakik a magyar lakosság 40 százaléka. Ezek az épületek felelősek hazánk teljes végső energiafelhasználásának 6 százalékáért. A kutatók körében ma már széles körű konszenzus van arról, hogy a lakóépületek energiahatékonysága a klímacélok elérésének kötelező és egyik leginkább költséghatékony eszköze.

Építs okosan! 

Klímavédelmi járulékkal ösztönözné az ingatlanok felújítását Németország

A német szövetségi kabinet szerdán elfogadott tervezete szerint a jövő évtől a lakást bérbe adóknak úgynevezett szén-dioxid-járulékot kell fizetniük Németországban, mégpedig annál többet, minél kevésbé klímabarát az ingatlan. 

Építs okosan! 

Egyre klímatudatosabbak vagyunk

A Deloitte regionális, cseh, lengyel, magyar és román viszonyokat bemutató felmérése alapján átlagosan tízből hat válaszadó hajlandó a környezet megóvása érdekében változtatni vásárlási szokásain. Magyarországon ez az arány 55 százalék.

Építs okosan! 

Energiapozitív szálloda épül Norvégiában

A lélegzetelállító Svartisen gleccser lábánál található Six Senses Svart lesz a Föld első energiapozitív szállodája, mely a tervek szerint 2024-ben nyitja meg a kapuit a közönség előtt.

Építs okosan! 

Újabb fejezethez érkezett a fenntartható cementgyártásért folytatott küzdelem

A Nanjangi Műszaki Egyetem (NTU) kutatói által kifejlesztett biocementben a kötéseket baktériumok tevékenysége biztosítja.

Építs okosan! 

Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint óriási siker a Zöldotthon program mind banki oldalról, mind az ügyfelek részéről, a program nagymértékben segítette a lakosság energiahatékony újlakás-vásárlását és -építését.

Építs okosan! 

„Környezetpozitív” mintaházat építenek magyar egyetemisták

Idén Németországban rendezik meg a világ első számú építészeti innovációs egyetemi házépítő versenyét, a Solar Decathlont. A Pécsi Tudományegyetem hallgatói csapatát több mint 40 jelentkező közül választották a legjobb 18 közé.

Építs okosan! 

A hőszivattyú viheti közelebb Európát a klímacélok eléréséhez?

Az Immergas Hungária Kft. szerint a beruházási költségeket, a kialakítás kedvező feltételeit, a működtetés kiadásait tekintve is optimális megoldást jelentő hőszivattyúk révén lényegesen hatékonyabban oldható meg a háztartások és középületek fűtése és hűtése, így az európai klímavédelemi törekvésekben is fontos szerephez juthatnak.

Építs okosan! 

Tudtad, hogy a kerted segíthet a hirtelen lezúduló csapadék megzabolázásában?

Az éghajlatváltozás világszerte hektikusabbá teszi az időjárást, az esőzések gyakorisága, jellege és a lehulló víz mennyisége is változik. Az alkalmazkodáshoz hasznos megoldást jelenthet egy esőkert kialakítása.

Építs okosan! 

Az emelkedő tengerszint világszerte gondolkodásra készteti az építészeket

Egy 2019-es tanulmány szerint a globális tengerszint az évszázad során várhatóan 0,6 és 2 méter közötti mértékben emelkedik: a fenyegető jövő által diktált kihívásokhoz az építészeknek is alkalmazkodniuk kell. 

Építs okosan! 

Tudatosabb anyaghasználatra lenne szükség az építőiparban

Az építőipar jelentős környezeti hatásokkal működő ágazat, éppen ezért szükséges minden anyag lehető leghosszabb felhasználására, ismételt beépítésére vagy újrahasznosítására törekedni – a körforgásos szemlélet építőipari vonatkozásairól volt szó az Építőipar 2022 konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésében.

Építs okosan! 

Fenntartható beton készítésével kísérletezik a Facebook

Az építőipar zöldítésére adta a fejét a Facebookot és az Instagramot magában foglaló Meta: a beton előállításához és felhasználásához kapcsolódó jelentős szén-dioxid-kibocsátást mesterséges intelligenciával (MI) és egy különleges betonkeverékkel igyekeznek orvosolni.

Építs okosan! 

Mi fán terem az ökoház?

A mai ökoházak küllemükben és megjelenésükben ugyanolyan modernek és otthonosak tudnak lenni, mint téglából épült társaik. Környezetükre kisebb hatással vannak: energiatakarékosságuk a legnagyobb előnyük, amivel csökkentjük az ökológiai lábnyomot, és még anyagilag is jobban járhatunk.
(Kép: northlightimages/E+/Getty Images)

Építs okosan! 

A épületek zöld felújításáról tartanak workshopot

Az utóbbi idők beszerzési nehézségei és az orosz–ukrán háború miatt különösen felértékelődtek a minél inkább energia- és anyagtakarékosan megvalósítható beruházások, a zöldtechnológiák, az innovatív anyagok, a moduláris építészet, az újrahasznosítás, vagyis a fenntartható építésgazdaság.

Építs okosan! 

Az MNB nyitott a zöldlakáshitel folytatására

A jegybank értesülései szerint a Zöld Otthon Program keretösszegének 2022. április 5-i megemeléséig a hitelintézetek által befogadott kérelmek volumene – a már megkötött szerződésekkel együtt – meghaladhatta a program eredeti 200 milliárd forintos keretösszegét.

Építs okosan! 

A levegőszennyezés szempontjának figyelembevételét szorgalmazzák a lakossági beruházások során

Magyarország környezeti állapotának javítása érdekében a lakossági beruházásoknál az energiatakarékosságra és a légszennyezés csökkentését eredményező fejlesztésekre kell helyezni a hangsúlyt – hívták fel a figyelmet a Föld napja alkalmából természetvédelemmel és energetikával foglalkozó szervezetek.

Építs okosan! 

A Humusz előadás-sorozata újra várja a környezetvédelem kérdéseire fogékony közönséget

A Zöld Kalandozások előadás-sorozat alkalmain idén tavasszal górcső alá került az ember és a természet kapcsolata, az előadók segítségével átgondolhatjuk, mitől lehet fenntartható az életünk, milyen jellemző konfliktusokba kerülünk a vadvilággal, valamint a fővárosi zöldfelületekkel kapcsolatban felmerült kérdéseinkre is választ kaphatunk. 

Építs okosan! 

Nem csak nagy beruházásokkal javíthatjuk otthonunk energiahatékonyságát

Energiát megspórolni otthon a háztartási rendszereink kiválasztásával is tudunk, ha mindenből törekszünk a legenergiahatékonyabbat választani.

Építs okosan! 

A városi tereink is újrahasznosíthatók

„Alapvető probléma, hogy »fast fashion« lakóterekben, házakban gondolkodunk. Ugyanúgy, ahogy a ruhák, ezek az épületek is a rövid távú olcsóságukkal fogják meg a fogyasztót, ahelyett hogy olyat vásárolna, ami hosszú távon is befektetés”
– hangsúlyozza az építészhallgató, aki TDK-munkájában egy leharcolt belvárosi területnek tervezett új funkciót.
(Kép: asbe/iStock/Getty Images Plus)

wmn.hu