2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Építs okosan! 

Könnyebb lett felelősen gondoskodni a sittről Kaposváron

Kaposvár egyedülálló módon igyekszik megelőzni az illegális hulladéklerakók elterjedését: a duplájára, fél tonnáról egy tonnára emelték az évente egyszer, háztartásonként térítésmentesen leadható építési törmelék mennyiségét.

Építs okosan! 

A környezettudatos háztetők a pénztárcánknak és a környezetnek is hasznára válnak

A városi hőszigethatás csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a zöldtető, ami a káros anyagok, a szennyeződések, a por elnyelésével a települések mikroklímáját is jelentősen javítja, sőt  az ökológiai hatása is igen jelentős.

Építs okosan! 

Csak felújított házakkal érhetjük el a klímacélokat

A teljes energiafogyasztás 16 százalékát takaríthatná meg Magyarország, ha az összes meglévő, elavult energiafelhasználású lakó- és középületet korszerűsítenék – állapította meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) megbízásából készült tanulmány.

Építs okosan! 

Egy színpompás és fenntartható otthon Londonból

Sarah Wigglesworth építész munkájának hála a Stock Orchard Streeten található ház szén-dioxid-kibocsátása éves szinten hatvankét százalékkal csökkent, amivel a RIBA fenntarthatósági díját is kiérdemelte.

Építs okosan! 

Komplett, fenntartható miniházzal jelentkezett az IKEA

Az elemes bútorokat gyártó svéd óriáscégnek 60 napjába került, hogy összeállítson egy olyan, a modern energetikai és fenntarthatósági kritériumoknak is megfelelő házikót, amihez a vevőnek csak a kulcsot kell a zárban elfordítania, hogy beköltözhető otthonra lelhessen.

Építs okosan! 

Az iglukészítés ősi mesterségéből a jövő építészei is meríthetnek

A zord jégmezőkön felbukkanó sejtelmes fényű hógömbök szinte mindenki fantáziáját megmozgatják. De hogyan készülnek és milyen tanúságokkal szolgálhatnak a jövő extrém időjárási körülményeinek kitett épületeket tervező, 21. századi építészeknek?

Építs okosan! 

A rezsi nélküli, környezetbarát házaké a jövő

Ha lakást vagy házat vásárolunk akár újonnan, akár használtan, ma már kötelező az energetikai tanúsítvány ehhez is, akárcsak egy hűtőhöz vagy porszívóhoz. Az EE-től az AA++-ig terjedő skála alapján a legjobbakba sorolt ingatlant vásárolva akár azt is gondolhatjuk, hogy nagyon sokat tettünk a környezet védelméért – csakhogy az építéssel keletkezett kibocsátásról ez az érték semmit sem mond.

g7.hu
Építs okosan! 

Komoly nemzetközi siker kapujában a magyar építészet

Világsztárokat megelőzve a legjobb ötbe került a ZDA – Zoboki Építésziroda terve a sencseni Nemzetközi Előadóművészeti Központ tervpályázatán.

Építs okosan! 

Az újrahasznosított tégla jutalomjátéka

A melegséget árasztó alapanyag igazán szemrevaló módon kap új esélyt a BLAF Architecten építészeti stúdió ívekben tobzódó téglaépületében.

Építs okosan! 

Hogyan újítsuk fel középületeinket közel nulla energiaigényűvé? – Webinár a Magyar Energiaklub szervezésében

Újabb ingyenes képzéssorozatot hirdet az Energiaklub. A kétalkalmas tréning olyan önkormányzati kollégáknak szól, akik részt vesznek a beruházások előkészítésében, a település-/városfejlesztésben, továbbá a beszerzések szakmai követelményeinek meghatározásában.

Építs okosan! 

Hányféle módon lehet egy épület zöldebb?

A környezetbarát otthon vagy éppen iroda rengeteg, a fenntarthatóság figyelembevételével meghozott döntésből épül fel: legyen szó az alapanyag-választásról, az energiatudatos tájolásról vagy éppen a vízhasználat optimalizálásáról.

Építs okosan! 

Elméletileg már minden adott a nullenergiás otthonokhoz

Az egyes épületek esetében a fűtés-hűtéssel kapcsolatos kibocsátásokat – sőt minden működési kibocsátást – a ma rendelkezésre álló technológiákkal le tudunk csökkenteni nullára éves szinten. Ez gyakorlatilag mindenhol a világon elérhető realitás – hangsúlyozta az Azonnalinak adott interjúban Ürge-Vorsatz Diána klímakutató.

Építs okosan! 

Környezettudatos épületek a világ körül

A környezetbarát építészet és életmód megteremtése ma már globális prioritásnak számít, és ez szerencsére esztétikusabb, élhetőbb, szebb megjelenésű városi közösségi és egyéni életfeltételeket is biztosít.

Építs okosan! 

A jövő irodaépületei az egészségünk szempontjából is fenntarthatóbbak lehetnek

A világítási megoldások kidolgozásakor az irodaépületekben nemcsak az energiahatékonyságra, de az emberi szervezet igényeire is érdemes lenne odafigyelni. Biológiai óránk elhangolódását ugyanis a nem megfelelő beltéri megvilágítás is okozhatja.

Építs okosan! 

Környezetbarát cementből készítettek járdát ausztrál kutatók

A University of Sydney kutatói olyan cementet fejlesztettek ki, amely hamu, csiszolt üveg és gáz halmazállapotú szén-dioxid egyedülálló keverékéből készült.

Építs okosan! 

Januártól szigorodnak az épületenergetikai követelmények

A változás egyszerre állítja kihívás elé az építtetőket és kínál esélyt az olcsóbb, fenntarthatóbb üzemeltetésre. Egy családi ház felépítésének minden fázisában adódik lehetőség az energiatakarékos működtetés irányába terelni a megvalósítást, ám ha minden szempontból optimális eredményre törekszünk, már a koncepcióalkotásnál ebbe az irányba kell gondolkodni – hívja fel a figyelmet Horváth András, a Wienerberger tervező szakértője.

napi.hu
Építs okosan! 

Klímával fűteni?

Az Európai Unió és benne Magyarország szigorú vállalásokat tett azért, hogy 2050-ben a közösség karbonsemleges legyen, csökkentse a légkör szén-dioxid-terhelését. A dekarbonizáció egyik „főszereplője” a hőszivattyú lehet, hiszen egységnyi villamos energiából több egységnyi, akár ötször-hétszer annyi hőenergiát képes előállítani azáltal, hogy megcsapolja, kiszivattyúzza a környezet hőjét.

Építs okosan! 

A darázsfészkek inspirálták a különleges lombházak megálmodóit

Két francia építész, Garvin Goepel és Christian Baumgarten a D'artagnans stúdió versenyére tervezték izgalmas látványt nyújtó kabinjukat.

Építs okosan! 

Egy ipari csarnok is lehet fenntartható

Növényekből felépülő homlokzat, természetes szellőzés, moduláris belső és rengeteg növény tesz a trópusi klímán is élhetővé és környezetbaráttá egy acélgyártással foglalkozó vietnami üzemet.

Építs okosan! 

Ausztráliában magasodik a világ legzöldebb lakótornya

A Koichi Takada építészeti vállalat nemrégiben megosztotta a legújabb munkájukról készült képeket: annyi növény van a világ legzöldebb lakótornyában, hogy az ember azt sem tudja, hova kapja a fejét.