2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Építs okosan! 

Jönnek a „plusz házak” – az ökoházak új generációja

A norvég ZEB (Zero Emission Buildings) egy ökológiai építészeti kutatóközpont, melynek célja olyan ökoházak tervezése, melyek semmilyen káros hatással nincsenek a környezetre. A folyamatos kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően az első prototípus el is készült. Bár arra még kicsit várni kell, hogy saját ZEB-házunk lehessen, inspirációnak sem utolsó elolvasni az épület jellemzőit.

Építs okosan! 

Hogyan építsünk szalmabála házat?

Az energiatakarékos passzívházak iránt napjainkban jelentős az érdeklődés, de azt már kevesen tudják, hogy ha igazán ökotudatos alternatívát keresnek leendő otthonuk tervezgetése során, akkor a szalmabála mint építőanyag lehet az egyik legjobb megoldás.

Építs okosan! 

Mitől passzív a passzívház?

Egyre többen ismerik a passzívház fogalmát, tudják, hogy a passzívház energiaigénye töredéke a hagyományos épületének, miközben kimagaslóan jó a lakókomfortja. De mitől passzívház a passzívház?

Építs okosan! 

Észak-dél, fény-árnyék

Egy helyesen tájolt épület fűtési és hűtési rezsije – azaz energiafelhasználása – jóval alacsonyabb lehet, mint egy rosszul tájolt épületé. Figyelni kell a természetet, és ha alkalmazkodunk hozzá, akkor besegít a téli fűtésbe vagy a nyári klimatizálásba is.

Építs okosan! 

Takarékos és környezetbarát

Elzárni a vizet fogmosás vagy szappanozás közben, a zuhanyzást választani a kád megtöltése helyett: jó szokások, amelyekkel a bolygónkat és a pénztárcánkat is kímélhetjük. De már a vizesblokk kialakításánál is sokat tehetünk azért, hogy például a víz melegítésére várva ne pazaroljunk: se vizet, se energiát.

Építs okosan! 

Csúszkálni nem jó – de sózni sem!

Az ingatlanunk körüli út, járda télen könnyen válhat balesetveszélyessé. Essen ilyenkor hó, pláne ónos eső, azonnal előkerül a só: pedig a konyhasó –7 ºC alatt hatástalan, és súlyos károkat okoz. Használata büntethető, szabálysértésnek számít. Kíméljük a fákat, érdesítsük inkább a csúszós felületeket téglaőrleménnyel, homokkal, fahamuval… és legyünk hóhányók!

Építs okosan! 

Hogyan fűtsünk okosan

A légszennyezésről általában nagy gyárkémények, üzemek, erőművek jutnak eszünkbe, amelyeknek a működésére nem érezzük, hogy hatással lehetnénk. Pedig a városainkat télen megülő szmog tetemes része nem innen származik – a felelőtlenül megválasztott fűtési módszerek éppúgy szerepet játszanak benne.

Építs okosan! 

Önnél tiszta a levegő?

Mindenhol azt halljuk, hogy szmogriadó idején jobb, ha ki sem mozdulunk a lakásból, ha jót akarunk magunknak. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy bent jobb, mint kint, ráadásul sok esetben a gyakori szellőztetés sem segít a helyzeten. Összeszedtük, mit kell tudni a kültéri és a beltéri légszennyezettségről, és milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, ha legalább bent friss levegőt akarunk szívni.

index.hu
Építs okosan! 

Mi kerüljön az állatbarát kertbe?

A beépített terület nagyságának folyamatos növekedése számos állat amúgy is már erősen korlátozott élőhelyét veszélyezteti. Ezért kertünk fontos menedékhely is lehet a madarak, kétéltűek és más állatok számára. Az éghajlat megváltozása is hozhat olyan kihívásokat, amelyeknek a leküzdésében kertünk segítségükre lehet.

Építs okosan! 

Klíma helyett csodavakolat

Drága az energia, ezért egyre jobb hőszigetelő anyagokat alkalmazunk. Nem is gondolnánk, de pont ennek a kellemetlen mellékhatása, hogy nyáron a lakásokban (is) szenvedünk a hőségtől! Az LB-Knauf új okosvakolata éppen ezt a mellékhatást képes kiküszöbölni, így nem csoda, hogy a zseniális megoldás iránt Kaliforniától Berlinig érdeklődnek az építtetők. A termékről a fejlesztést vezető dr. Jelinkó Róbertet kérdezte az Energiafigyelő magazin.

Építs okosan! 

Az ökoház passzívház vagy aktívház?

A környezetkímélő épületek közé tartozik az ökoház, amely a lehető legkisebb kárt okozza a természetben. Előállítása olcsóbb, mint ha égetett agyagtéglából és betonból készülne, acél könnyűszerkezete pedig utóbbi két anyag súlyánál harmincszor kevesebbet nyom, tehát a vázszerkezet fajlagos előállítási költsége jóval kisebb.

lakaskultura.hu
Építs okosan! 

Az élhető otthon a ház és a kert harmóniájából születik

„Az élhető otthonok alapvető jellemzője, hogy intenzív kapcsolatra törekednek közvetlen természetes környezetükkel. Ez határozza meg az épület optimális elhelyezkedését, tájolását, méretét, és befolyásolja alaprajzi elrendezését is. Az élettér nem ér véget a ház falánál, a határok elmosódnak a kint és a bent között.” – fogalmaz Dávid Anita a slow mozgalom építészetre gyakorolt hatásait bemutató írásában.

csaladeshaz.hu
Építs okosan! 

A vályog múltja, jelene és jövője

A környezettudatos építészet elsősorban az épület és a környezet viszonyára koncentrál, feladata megfelelni a fenntartható fejlődés elveinek. Ehhez a megújuló energiaforrások használatán túl a környezetbarát építőanyagok és épületszerkezetek beépítése, a „szelíd technológiák” alkalmazása is hozzátartozik.

Építs okosan! 

Zöld ingatlanminősítő rendszerek

Egyre fontosabbá válik a környezettudatosság az épületek tervezésénél, kivitelezésénél, felújításánál. Számos országban fejlesztettek már ki környezettudatos épületminősítési rendszereket. Régiónkban az Egyesült Királyságból származó BREEAM, az amerikai LEED, illetve a német DGNB a legismertebbek.
 

Építs okosan! 

A hazai zöldépítészet jelene és jövője

Barta Zsombor fenntarthatósági szakértőnek, a 2009 óta működő Magyar Környezettudatos Építés Egyesület elnökének előadása a hazai zöldépítészet jelenéről és jövőjéről, a környezettudatos tervezés és kivitelezés lehetőségeiről a Mindenki Akadémiája című tévéműsor egyik adásában.

Építs okosan! 

Az okosház környezetbarát

Az intelligens házak elsődleges funkciója, hogy a környezetbarát eszközök és kialakítás révén energiahatékonyak legyenek. Ez pedig egyenesen oda vezet, hogy ezekkel az épületekkel nem kevés pénzt spórolhatunk meg. Mindezek mellett az okosotthonok a kényelmet is szolgálják.

Építs okosan! 

Egyedülálló organikus dizájn Budapest egyik legújabb irodaházában

Organikus dizájn és sok zöld jellemzi Bel-Buda egyik legelegánsabb irodaházának előcsarnokát. A MOM Park melletti HillSide Offices építése jelenleg a hatodik szintnél jár, 2018 januárjában eléri a szerkezetkész állapotot. Nemcsak elegáns külső szerkezetével, de környezettudatos technológiájával is felhívja magára a figyelmet.

Építs okosan! 

Hogyan építkezhetünk környezetkímélő módon?

Az utóbbi években egyre fontosabb a környezettudatos gondolkodásmód, nemcsak az élet olyan hétköznapi dolgaiban, mint hogy mint vásároljunk vagy mit viseljünk, de az olyan nagy horderejű, sokszor életre szóló döntések esetében is, mint hogy milyen otthont válasszunk magunknak, családunknak. 

Építs okosan! 

Aktívház, passzívház – melyiket válasszam?

Az elmúlt években egyre többet hallani az aktív- és a passzívházakról, sokan azonban – azok közül is, akik rokonszenveznek a környezetbarát technológiákkal – a mai napig nem tudják pontosan, mi a különbség a kettő között. Miben más egy passzívház, mint egy aktív? Mi alapján érdemes választani? 

Építs okosan! 

2017-ben ez lett az év ökoportája

Susan Price álmodta meg a házikót, mely a Cupriol nevű angol építőipari cég pályázatán a különleges építmények verseny nyolc kategóriája közül az ökoporták között lett az első 2017-ben.

sokszinuvidek.24.hu