2019. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elege van a villanyszámlákból? Nincs egyedül

Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége pozitívan vélekedik a napelemes rendszerekről. Legfőbb előnyüknek a környezettudatosság mellett az energiaszolgáltatóktól való függetlenséget tekintik azok a főként családi házban élők, akik szívesen belevágnának a saját rendszer telepítésébe. Mint kiderült, sokan tartanak a magas beépítési költségektől, az igényelhető támogatásokról pedig kevesen hallottak.

Az Optimum Solar Kft. megbízásából, a NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. által életre hívott kutatás egy 1000 fős, a 18–59-es korcsoportban, reprezentatív mintán készült az NRC Omnibuszán. A felmérés fő célja az volt, hogy a lakosság napenergiához való viszonyulását vizsgálja, mivel számára a megújuló energiaforrások közül ez a legkönnyebben elérhető energiafajta. A NetPanel segítségével készített felmérés eredményei nemcsak a papírformát hozták, hanem a jövő energiagazdálkodását érintő legfontosabb kérdésekben is rávilágítottak a magyarok gondolkodásmódjára:

„A megkérdezettek 85%-a fontos környezettudatos fejlesztésnek értékeli az elektromos áramot termelő napelemes rendszereket, a pénzügyi tudatosság terén azonban még mindig van hova fejlődnünk.

A környezettudatosság jelentősége mellett egyelőre kevesen ismerik fel, hogy a napelemes rendszer pénzügyileg jövedelmező beruházás is egyben, melyhez támogatást is lehet igényelni. Így közel sem szükséges hozzá olyan nagy kezdőtőke, mint ahogy azt sokan gondolják” – mondta el Lugos Roland, az Optimum Solar Kft. ügyvezetője.

A magyarok többsége pozitvan vélekedik a napelemes rendszerekről Fotó: Pixabay

A felmérés meglepő eredménye, hogy a saját tulajdonú családi házban vagy ikerházban élők elsöprő többsége, 84%-a tartja elképzelhetőnek, hogy napelemet szereltessen a házára.

Az érdeklődést azonban mérsékli, hogy ugyanennyien vélekednek úgy, hogy ez a technológia egyelőre túl sokba kerül. 

Mint kiderült, az érintettek 62%-a még nem hallott a napelemes rendszer felszereltetésére fordítható, kedvezményes, államilag támogatott hitelprogramról, melynek segítségével azok is belevághatnak otthonuk korszerűsítésébe, akiknek az indulótőke egy összegben nem áll rendelkezésükre.

A napelem felszerelése mögötti motivációk között első helyen a környezettudatosság (67%) és az energiaszolgáltatóktól való függetlenedés (66%) szerepel. Mindössze a válaszadók harmada vágna bele a fejlesztésbe azért, mert növeli az ingatlana értékét, vagy mert jól megtérülő beruházásnak tartja.

„A napelemes rendszerek általában 8-10 év alatt megtérülnek, és a minőségi termékeknek, illetve a 20 év termékgaranciával rendelkező napelemeknek köszönhetően ezután is üzemképesek, és hosszú évekig gyakorlatilag ingyen termelik az áramot” – mondta Lugos Roland, az Optimum Solar ügyvezetője, aki szerint egy felvilágosító kampány sokat segíthetne a napelemek elterjedésében.

Neked ajánljuk
Megújulórekordok Németországban Lengemesék újra a mozikban Barátságos fényben minden más Tovább szigorították az ivóvízminőségre vonatkozó követelményeket Intsünk búcsút természetesen a vízkőnek!
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam