2019. február 16., Julianna, Lilla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A spórolás teteje

Számos egyszerű hétköznapi gyakorlati praktika létezik, amivel csökkenteni tudjuk a rezsiköltséget és az energiafogyasztásunkat, a szakemberek szerint viszont éves szinten is százezreket spórolhatunk meg, ha már házunk építésekor vagy felújításakor energiatakarékos megoldásokat választunk.

Ne ijedjünk meg, ha a ház felújításakor vagy építkezéskor többet fizetünk egy energiatakarékos rendszerért, hosszabb távon ugyanis ezek a kiadások megtérülnek. Egy építkezés vagy felújítás előtt sokszor az jelenti a legnagyobb fejtörést, melyik munkálatra mennyit költsünk, pedig az is fontos szempont, hogy mekkora lesz kulcsrakész otthonunk fenntartási költsége.

A 2016-os Bramac–-Construma-kutatás szerint a laikus építtetők legkevésbé az alapozáson (89%), a vízszigetelésen (88%) és a hőszigetelésen spórolnának, a tető és tetőtér kialakításán, a burkoláson és a villanyszerelésen viszont annál inkább.

Pedig az épületek energiavesztesége leginkább a tetőnél jelentkezik.

Magyarországon olyan magas a napsütéses órák száma (1900–2200 óra/év), hogy a tetőre telepített solarrendszerekkel – napkollektorokkal és napelemekkel  – az év nyolc hónapjában, márciustól októberig elő lehet állítani a ház működéséhez szükséges energiamennyiség 85 százalékát, éves szinten pedig akár a melegvíz-igényünk 60-70 százaléka is előállítható napkollektorral.

A szakemberek szerint ugyanakkor a tető a napelemek, napkollektorok kiépítésén és használatán kívül számos más praktikus energiatakarékos megoldással is szolgálhat: megfelelő tető-hőszigeteléssel jelentősen csökkenthetjük a későbbi fűtési költségeket, nem beszélve a tetőszigetelés páraáteresztő képességéről, amely megakadályozhatja a vizesedést és a penészesedést. 

Neked ajánljuk
A felújítás környezettudatos döntés – de nem mindegy, hogyan fogunk hozzá Új vizeken a környezettudatos építészet Több mint 100 ezer ghánai életminőségén javíthatnak a magyar szennyvíztisztító telepek Spanyolország leállítja az atomerőműveit Ne a költési időszakban újítsunk fel házat, és vágjunk ki fákat!
Tovább a forrásra: lakaskultura.hu
Vissza
Hírfolyam