2018. április 22., Csilla, Noémi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Zseniális magyar szabadalom: baromfitoll-hulladékból szigetelőanyag

Évente tízezer tonna baromfitoll keletkezik Magyarországon, melynek 90%-át költséges és környezetkárosító módon elégetik. A tollak építőipari újrahasznosításával nyújt megoldást a problémára annak a projektnek az eredménye, melyet a siklósi Bern Építő Zrt. három magyar és egy norvég szervezettel együtt indított 2014-ben.

A prototípus-kutatásban 1500 különböző kísérletet végeztek. Az előállított termékek több mint 90 százalékát egész és darált baromfitoll képezi, és kilenc adalék – köztük a polifarbe nevű – biztosítja azok statikai szilárdságát, a tűzállóságát, illetve a kártevők, rovarok elleni védelmét. A tollkarton elnevezésű külső homlokzati hőszigetelő és a tollfa nevű, belső hő- és hangszigetelő termék szigetelő hatása mellett környezetvédelmi jelentősége is óriási. Az ezek gyártásához szükséges manufakturális gyártósor létrehozása a Bern Építő Zrt. feladata volt.

A kutatást követően a hosszú távú cél a tömeggyártás és a nemzetközi piacra lépés, amelyet a termék gazdaságossága és környezetvédelmi értéke indokol. A magyarországi hőszigetelési piac évente átlagosan 15-20 millió négyzetméternyi felületet fed le. Az országban keletkező összes baromfitoll-hulladék e technológiával történő feldolgozása esetén évente mintegy 1,5-2 millió négyzetméterrel részesülhetne a piacból.

Tovább a forrásra: magyarepitok.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Jönnek a „plusz házak” – az ökoházak új generációja Újrahasznosított műanyagból készít utat egy brit startup „A nap fotói” a National Geographicról „Nehéz feldolgoznom, hogy valami szemét” 10 éves a Bélaműhely