2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zseniális magyar szabadalom: baromfitoll-hulladékból szigetelőanyag

Évente tízezer tonna baromfitoll keletkezik Magyarországon, melynek 90%-át költséges és környezetkárosító módon elégetik. A tollak építőipari újrahasznosításával nyújt megoldást a problémára annak a projektnek az eredménye, melyet a siklósi Bern Építő Zrt. három magyar és egy norvég szervezettel együtt indított 2014-ben.

A prototípus-kutatásban 1500 különböző kísérletet végeztek. Az előállított termékek több mint 90 százalékát egész és darált baromfitoll képezi, és kilenc adalék – köztük a polifarbe nevű – biztosítja azok statikai szilárdságát, a tűzállóságát, illetve a kártevők, rovarok elleni védelmét. A tollkarton elnevezésű külső homlokzati hőszigetelő és a tollfa nevű, belső hő- és hangszigetelő termék szigetelő hatása mellett környezetvédelmi jelentősége is óriási. Az ezek gyártásához szükséges manufakturális gyártósor létrehozása a Bern Építő Zrt. feladata volt.

A kutatást követően a hosszú távú cél a tömeggyártás és a nemzetközi piacra lépés, amelyet a termék gazdaságossága és környezetvédelmi értéke indokol. A magyarországi hőszigetelési piac évente átlagosan 15-20 millió négyzetméternyi felületet fed le. Az országban keletkező összes baromfitoll-hulladék e technológiával történő feldolgozása esetén évente mintegy 1,5-2 millió négyzetméterrel részesülhetne a piacból.

Neked ajánljuk
Felment a zöldhitelre alkalmas ingatlanok ára Budapesten Elszakadni a földtől, kiszakadni a mindennapokból Így fogadja be a táj az autógyárat Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: magyarepitok.hu
Vissza
Hírfolyam