2019. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan építkezhetünk környezetkímélő módon?

Az utóbbi években egyre fontosabb a környezettudatos gondolkodásmód, nemcsak az élet olyan hétköznapi dolgaiban, mint hogy mint vásároljunk vagy mit viseljünk, de az olyan nagy horderejű, sokszor életre szóló döntések esetében is, mint hogy milyen otthont válasszunk magunknak, családunknak. 

A legegyszerűbb persze az, ha megpróbálunk olyan anyagokat használni, melyek szinte korlátlan mennyiségben megtalálhatóak a természetben, ezzel a legkisebb mértékben használjuk ki a természeti forrásainkat.

Nem mindegy, mi van kint...

Nem is olyan könnyű azonban eldönteni, mi is tartozik pontosan ebbe a csoportba, hiszen nagyon sok mindenre rá lehet írni, hogy természetes építőanyag, ám ha egy lépéssel továbbmegyünk, akkor könnyen kiderülhet, hogy a természetes(nek gondolt) anyag talán mégsem annyira az.

Vegyük például a fát, aminél természetesebb anyagot elképzelni sem lehet – egészen addig, amíg le nem kezeljük valamilyen felületképző vagy azt védő vegyszerrel. Ettől a pillanattól ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy most akkor környezetbarát módon építkeztünk-e vagy sem...

Érdemes tehát azon elgondolkodni, hogy olyan anyagokat használjunk fel, melyek természetes alapanyagokból készülnek, és nem tartalmaznak szintetikus, esetleg mérgező vegyületeket.

Sok gyártó rámondja a termékére, hogy környezetbarát, azonban ezt semmilyen valós dokumentummal nem tudja igazolni, pusztán például arra hivatkozik, hogy használatával fűtési energia takarítható meg. Ha igazán környezettudatosan szeretnénk megépíteni álmaink otthonát, érdemes azt is figyelembe venni, hogy a választott anyagok előállítása, illetve majdani megsemmisítése mennyiben terheli a környezetet.  

…és bent

Persze nem csak az építkezés, a felhasznált anyagok során érdemes a környezettudatosságra figyelnünk, az is fontos, hogy mennyi energiát használunk el akkor, amikor már benne élünk.

Nyilván a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat, amihez fontos a megfelelő klíma, de azért is, mert az energia pazarlásával is károsítjuk a környezetet. Ki tudná feledni a csodálatos panelszigeteléseket...

Figyeljünk tehát oda, hogy miből építjük a falakat. Egy korszerű, önmagában is kiváló hőszigeteléssel rendelkező falazattal nemcsak a pénztárcánkat kímélhetjük meg, de a környezetet is.

Értékállóság

A fenntarthatóságról már írtam, de az sem mindegy, mennyire értékálló az otthonunk (nem mintha egy építkezés elején vagy közben az eladáson gondolkodna az ember, de az ördög sosem alszik).

A belső burkolatok megválasztásánál az ember könnyen el tud szállni a költségekkel, és talán nem is sajnálja az összeget rá, hiszen majd „az látszik”. Azonban fájdalmasabb tud lenni, mikor egy-egy nem látszó szerkezetre kell költeni. Viszont a makacs tényt, hogy annak, ami „odabent” van, a felújítása előbb-utóbb elkerülhetetlen, és ez tulajdonképpen rendben is van, az ember bekalkulálja.

Az épület nem látszó részeinek, szerkezeteinek felújítása azonban igen körülményes, és sok esetben a lehetetlennel vetekedik. Ezért fontos, hogy az építkezés elején ne akarjuk kispórolni a minőségi elemeket, hiszen ez fogja meghatározni álmaink otthonának értékállóságát. Belátható, hogy egy komplett falat nehezebb kicserélni, mint a mosdókagylót. Nem is beszélve arról, hogy így esélyt sem adunk a penészgombáknak...

Neked ajánljuk
Olcsó és környezettudatos otthon az innováció jegyében Kis lakás, kis stressz? A páratlan zoknik zöld mennyországa Tudatos vevőket nevel a Pécsi Kodály Zoltán Kollégium Ne hagyjuk elfolyni!
Tovább a forrásra: epiteniakarok.blog.hu
Vissza
Hírfolyam