2019. július 21., Dániel, Daniella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vályog múltja, jelene és jövője

A környezettudatos építészet elsősorban az épület és a környezet viszonyára koncentrál, feladata megfelelni a fenntartható fejlődés elveinek. Ehhez a megújuló energiaforrások használatán túl a környezetbarát építőanyagok és épületszerkezetek beépítése, a „szelíd technológiák” alkalmazása is hozzátartozik.

Az elmúlt évszázadokban az emberiség ennek megfelelően építkezett, hiszen helyben előforduló, természetes anyagokat használt a házak, utak építéséhez. Így a hagyományos módon készült épületekből a karbantartás elmaradása esetén nem rom és szemét lett, hanem szinte nyom nélkül visszasimultak abba a természeti környezetbe, ahonnan kitermelték alapanyagaikat.

Évszázadokon keresztül a föld, a fa, valamint az egyéb növényi anyagok (nád, sás) előfordulása határozta meg a hazai népi építészet jellegét. Mindezek közül kiemelhető a föld, amely eltérő minőségben, de minden területen rendelkezésre állt.

A magyar népi építészet jellemző anyaga a vályog, mely a fenntartható építészet, így az ökofalvak egyik kedvelt alapanyaga. A vályogtégla használata több évezredes múltra vezethető vissza.

A technológia hazai tömeges elterjedése a 19. századra tehető; elsősorban a tégla drága és bonyolult előállítása miatt, annak pótlására használták.

Napjainkban a vályog újból nagy népszerűségnek örvend, és kezdik egyre többen felfedezni a benne lévő lehetőségeket. Ez az építőanyag szorpciós képességénél fogva természetes módszerekkel képes nedvességet felvenni, eltárolni, majd leadni. Amellett, hogy kedvezően egyensúlyozza ki a ház páratartalmát, jól szellőzik, valamint kiváló hang- és hőszigetelő.

A szupervályog-technológia megalkotója Nader Khalili (1936-2008) felhőkarcoló-specialista, iráni építész. A hagyományos vályogépítés hátrányait kiküszöbölve hozza vissza a környezetbarát és gazdaságos építési technológiát a modern otthonteremtés alternatívái közé.

Fotó: Wikimedia Commons / Gabriel Anast from Gallup

A szupervályog tulajdonképpen egy szuperhosszú vályog- vagy földhurka, egyfajta „instant” és hajlékony „falgenerátor”, amellyel tetszőleges hosszúságú sorokat lehet formálni megszakítás nélkül.

A földdel töltött zsákokból vagy tömlőkből egyenes vagy ívelt falak, boltozatok, kupolák is formálhatók. A sorokból kialakított szerkezet lehetővé teszi, hogy stabil és tartós, a környezeti katasztrófáknak (árvíz, szélvihar, földrengés, tűzvész) ellenálló, változatos építési formákat hozhassunk létre földből, egyszerű és környezettudatos módon.

Neked ajánljuk
Az okostégla okos döntés Árnyas fákkal a magas villanyszámla ellen Pillangópalota épül New Yorkban A madarak sincsenek biztonságban a műanyagtól Egyre fontosabb a környezetvédelem a légi utasok számára
Tovább a forrásra: magyartermekonline.hu
Vissza
Hírfolyam