2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld ingatlanminősítő rendszerek

Egyre fontosabbá válik a környezettudatosság az épületek tervezésénél, kivitelezésénél, felújításánál. Számos országban fejlesztettek már ki környezettudatos épületminősítési rendszereket. Régiónkban az Egyesült Királyságból származó BREEAM, az amerikai LEED, illetve a német DGNB a legismertebbek.
 

BREEAM 

A BRE 1990-ben elsőként fejlesztette ki a BREEAM környezettudatos épületminősítési rendszert. Az angol rendszer igazi nemzetközi elterjedését 2008-ig az akadályozta, hogy mindaddig az Egyesült Királyságon kívüli projektekre külön projektspecifikus kritériumrendszert kellett kifejleszteni, aminek komoly anyagi és időbeli vonzata volt. 2008-ban megjelentek a BREEAM International Europe rendszerek, melyek az iroda, az ipari és a kereskedelmi épületek nemzetközi minősítését tették lehetővé.

2013-tól – a BREEAM International 2013 rendszer keretein belül – már nemcsak a kereskedelmi, irodai vagy ipari létesítményeket lehet minősíteni, hanem lakóingatlanokat is.

Az új épületekre vonatkozó BREEAM minősítés kétlépcsős folyamat: a tervezési fázis alatti minősítésből és az építkezés befejezését követő minősítésből. A végső minősítést az építkezés befejezését követő minősítés után lehet megszerezni, hisz ekkor lehet arról megbizonyosodni, hogy a tervezési fázisban tett nyilatkozatok vagy tervek ténylegesen, illetve hogyan valósultak meg. Magát a BREEAM minősítést, és az egész folyamat lebonyolítását csak az anyaszervezet (BRE) által tanúsított minősítők végezhetik el.

LEED

1998-ban az amerikaiak is létrehozták a maguk zöldminősítési rendszerét: a LEED az Egyesült Államokon kívül főleg a délkelet-ázsiai régióban terjedt el, de Európában is egyre népszerűbb. Alapvetően amerikai szabványokra és azokhoz kapcsolódó követelményekre alapszik, de 2012 óta alternatív (pl. európai) szabványokkal is be lehet bizonyítani a követelményeknek való megfelelőséget.

A LEED-rendszer keretében minősíteni lehet új és már meglévő épületeket is. Az értékelési rendszert öt környezeti kategória szerint dolgozták k:

 • Környezeti szempontból előnyös elhelyezkedés
 • Vízfelhasználás hatékonysága
 • Energia és légkör
 • Anyagok és anyagi eszközök
 • Belső környezet minősége

A különböző kategóriákban minimumkövetelmények is vannak, ami azt jelenti, hogy a minősítés folyamán a létesítménynek mindenképpen meg kell felelnie bizonyos (alap)követelményeknek is ahhoz, hogy az épület minősítést kaphasson. Az elért pontokat összesítik, és ez alapján ér el a projekt „Certified”, „Silver”, „Gold” vagy „Platinum” minősítést.

DGNB

A német DGNB 2009-ben indította el saját fejlesztésű környezettudatos épületminősítési rendszerét. Ennek keretében is minősíttethetők új és már meglévő épületek is, bár egyelőre nemzetközi szinten csak új irodai, kereskedelmi és ipari létesítményekre alkalmazható a rendszer. Mivel a DGNB-rendszer az egyik legfiatalabb minősítő rendszer, ezért Közép-Kelet-Európában a minősített épületek száma még jóval kevesebb, mint az angolszász rendszerek által minősített épületeké.

A DGNB-rendszer talán attól tér el a legmarkánsabban a két angolszász rendszertől, hogy egyenlő súlyozással kezeli a környezetvédelmi, a gazdasági és a társadalmi fenntarthatósághoz kapcsolódó követelményeket. Továbbá fontos szerepet kapnak az épület életciklusára vonatkozó kritériumok is. Az értékelés során 6 témát vesz figyelembe a minősítés:

 • Ökológiai minőség
 • Gazdaságossági minőség
 • Szociokulturális és funkcionális minőség
 • Technikai minőség
 • Folyamat minősége
 • Helyszín minősége

A minősítés három különböző kategóriát különböztet meg; bronz, ezüst és arany fokozatok érhetők el. Mint a többi új épületekre kifejlesztett minősítő rendszereknél is, a DGNB-nél is alapvetően két lépcsőben zajlik a minősítés; a tervezési fázis alatt és az építkezés befejeztével.

Neked ajánljuk
Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hugbc.hu
Vissza
Hírfolyam