2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klíma helyett csodavakolat

Drága az energia, ezért egyre jobb hőszigetelő anyagokat alkalmazunk. Nem is gondolnánk, de pont ennek a kellemetlen mellékhatása, hogy nyáron a lakásokban (is) szenvedünk a hőségtől! Az LB-Knauf új okosvakolata éppen ezt a mellékhatást képes kiküszöbölni, így nem csoda, hogy a zseniális megoldás iránt Kaliforniától Berlinig érdeklődnek az építtetők. A termékről a fejlesztést vezető dr. Jelinkó Róbertet kérdezte az Energiafigyelő magazin.

Egy vakolat képes helyettesíteni a klímát? Ez elég hihetetlenül hangzik…

Adott esetben teljesen helyettesíteni tudja a gépi klimatizálást, vagy csökkenteni a meglévő klímaberendezések igénybevételét és ezzel az energiafogyasztást. Új berendezések vagy épületek esetében pedig kisebb teljesítményű klímaberendezéseket lehet beépíteni. Egyedül a pára szabályozásáról érdemes mindenképpen gondoskodni, mert ha a kinti meleg levegő egy alacsonyabb hőmérsékletű térbe áramlik, akkor megnövekszik a relatív páratartalom, és ez ahhoz vezethet, hogy adott esetben ez a párás levegő kívül kerülhet a komfortzónánkon. Ugyanez a helyzet a ma divatos falfűtéseknél/falhűtéseknél is, ott is párhuzamosan szabályozni kell a hőmérsékletet, páratartalmat. A klímaberendezések általában csak a hőmérsékletet szabályozzák, de a komfortérzetet a hőmérsékleten kívül a páratartalom és a falak hőmérséklete is meghatározza.

Egy téli időszakban jobban érezzük magunkat, ha a fal hőmérséklete 24–25 fokos, miközben a levegő hőmérséklete csak 20 fok. Ha a fal hőmérséklete 16–18 fok alá csökken, akkor hiába 20 fokos a levegő, már fázni fogunk.

Az infrasugárzás miatt?

Pontosan! Ugyanezt valósítjuk meg ezekkel a vakolatokkal, amelyekbe egy rendkívül nagy aktív hőkapacitású anyagot keverünk. Ezt a nagy hőkapacitást azzal érjük el, hogy ennek az anyagnak a halmazállapot-változása – amikor szilárd halmazállapotból folyadékká alakul – nagy hőt igényel és nyel el anélkül, hogy a hőmérséklete jelentősen vagy egyáltalán megváltozna. Amikor a nyári melegben a helyiségben egy hőmérsékleti csúcs alakulna ki, mert sokan vannak a helyiségben és/vagy benapozás-szellőztetés által, ezt a csúcsot a Thermo Comfort vakolattal le lehet törni. Persze klímaberendezéssel is meg lehet tenni, csak az áramot fogyaszt.

Hová lesz a falban eltárolt hő?

Éjszaka, amikor a hőmérséklet lecsökken, egy egyszerű szellőztetéssel visszaadja a környezetnek. Éjjel hazánkban is gyakorlatilag minden esetben lemegy a hőmérséklet 26 fok alá, ahol ezek az anyagok visszafagynak, és másnapra újra használható a rendszer anélkül, hogy mi ebből valamit észrevennénk. A legnagyobb melegekben is csak 1–2 éjszaka van, amikor ennél magasabb a hőmérséklet.

Folyékonnyá válik a fal?

Természetesen nem. A halmazállapot-változás ugyan megtörténik a mikrokapszulákban, amik 5-10 mikron méretűek, de ez nem látható még a bekeverés előtti alapanyag esetében sem.

Télen is jól működik?

Ezt a vakolatot ugyan a nyári, nem kívánatos túlmelegedés ellen fejlesztettük (hasonló a szerepe, mint a klímaberendezéseknek), de télen is hasznát vehetjük olyan esetekben, amikor van például egy vaskályhánk, amibe ha begyújtunk, hirtelen túlhevíti a lakást, de aztán hamar újra hideg lesz. A vakolat képes arra, hogy egy cserép- vagy tömegkályhához hasonlóan tárolja ezt a hőt, és fokozatosan adja vissza. Ezt aktív hőtároló képességnek nevezzük.

Mennyibe kerül?

A német kollégák azt számolták ki, hogy annyiba kerül egy szoba ellátása ezzel a vakolattal, mint egy profi légkondicionáló berendezés egy eleme. A kettő között az a különbség, hogy a klímát üzemeltetni, karbantartani is kell, és viszonylag gyorsan amortizálódik is. A Thermo Comfort vakolat esetében az energiát a környezet szolgáltatja a szellőztetés által. Ha mesterségesen szellőztetünk, még annak is csak 1–2 százalék az energiaigénye egy klímaberendezéséhez képest.

A technológia megtérülési idejéről és a gyakorlati használatról további adalékok olvashatók az energiaoldal.hu-n.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: energiaoldal.hu
Vissza
Hírfolyam