2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Takarékos és környezetbarát

Elzárni a vizet fogmosás vagy szappanozás közben, a zuhanyzást választani a kád megtöltése helyett: jó szokások, amelyekkel a bolygónkat és a pénztárcánkat is kímélhetjük. De már a vizesblokk kialakításánál is sokat tehetünk azért, hogy például a víz melegítésére várva ne pazaroljunk: se vizet, se energiát.

Elöljáróban le kell szögeznünk, hogy a meleg víz előállítása és tárolása minden esetben energiaveszteséggel és több-kevesebb víz pazarlásával jár. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen eszközöket választunk, kivel terveztetjük, kivel/hogyan építtetjük ki a rendszert, és mennyire vagyunk tudatosak használat közben.

A rezsifaragok.hu tapasztalatai szerint a maximális komfortot a lehető legkisebb energiafelhasználással időprogram-alapú tárolós használati meleg víz előállításával és egy megfelelően paraméterezett cirkulációs rendszerrel lehet biztosítani.

Bizonyára Önnel is előfordult már, hogy viszonylag hosszú ideig kellett várnia a meleg víz megérkezésére, amikor megnyitotta a csapot kézmosáshoz vagy zuhanyzáshoz. Ez főleg olyankor fordul elő, amikor a meleg vizet előállító eszköz és a megnyitott csap között nagy a távolság, így a víz egy meglehetősen hosszú csőkígyón érkezik meg.

Azon túl, hogy kényelmetlen várakozni, elég sok vizet ereszt feleslegesen a csatornába ez a fajta rendszer. Annak érdekében, hogy a meleg víz azonnal megjelenjen a kinyitott csapnál, kiépíthetünk egy ún. melegvíz-cirkulációs rendszert.

Ennek röviden az a lényege, hogy a hagyományos vízvezetékrendszert kiegészítik egy szivattyúval és egy melegvíz-tartállyal. Ezek segítségével megoldható, hogy a csőrendszerben – ahol szükséges – folyamatosan meleg víz keringjen. Így, amikor megnyitjuk a meleg víz csapját, azonnal megfelelő víz folyik belőle.

Ez így nagyszerűen hangzik, de van egy kis bökkenő. Az első, hogy a hálózatban keringtetett víz – csekély mértékben ugyan, de – veszít a hőmérsékletéből, amit vissza kell pótolni fűtőanyag elégetésével. A második, hogy a szivattyú elektromos energiát használ fel a működéshez.

Ráadásul az optimális üzemelés érdekében érdemes időprogramot alkalmazni, amit nekünk magunknak érdemes kitesztelni, hogyan működik a legjobb hatásfokkal. Ez a tesztelés nem annyira rafinált, mint inkább egy kis elszántságot igénylő feladat.

Egyrészt meg kell állapítani, melyek azok az időszakok, amikor jellemző a melegvíz-felhasználás. Ebben az időszakban érdemes keringtetni a rendszerben a vizet, de amikor mindannyian házon kívül vannak, vagy alszanak, nyilván nincs semmi értelme.

Mivel a jól szigetelt melegvíz-cirkulációs rendszerben a víz csak lassan hűl ki, ezért értelmetlen a szivattyút folyamatosan járatni. Vagyis a rendszer finomhangolásához azt is meg kell figyelni, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy a meleg víz körbeérjen. Tehát meg kell mérni, milyen gyorsan melegszik fel a cirkulációs rendszer visszatérő vezetéke. Ez mutatja meg, hogy milyen hosszú ideig kell járnia a szivattyúnak.

Ha ezt már tudjuk, azt is meg kell vizsgálnunk, mennyi idő alatt hűl ki a cirkulációs hálózat. Ez az érték azt fogja megmutatni, milyen időközönként kell beindítani a szivattyút. Ily módon tudjuk optimalizálni a villamos energia és fűtőanyag felhasználását maximális komfort mellett.

Sajnos azt, hogy egy cirkulációs rendszer kiépítése mikor megtérülő beruházás, pontosan nem lehet megmondani, csak megbecsülni a kiépített rendszer paramétereit figyelembe véve. Éppen ezért érdemes szakértő véleményére alapozva dönteni.

Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a melegvíz-cirkulációs rendszer kiépítése maximális komfortot nyújt, de azt nehéz megmondani, hogy ezzel eleget tudunk-e tenni a maximális energiahatékonyság követelményének.

Neked ajánljuk
Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? A fenntarthatóság jegyében visszavásárolja a használt gyerekbútorokat az IKEA Mi legyen egy nap a tányérodon Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: rezsifaragok.hu
Vissza
Hírfolyam