2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Észak-dél, fény-árnyék

Egy helyesen tájolt épület fűtési és hűtési rezsije – azaz energiafelhasználása – jóval alacsonyabb lehet, mint egy rosszul tájolt épületé. Figyelni kell a természetet, és ha alkalmazkodunk hozzá, akkor besegít a téli fűtésbe vagy a nyári klimatizálásba is.

A tájolás az épületek telken belüli elhelyezését, helyiségeinek és nyílászárói irányának meghatározását mutatja meg. Mindezek megtervezése azért fontos, mert az épület szoros kölcsönhatásban van a környezetével: a nap járásával, a széliránnyal és a kilátással.

A jó tájolással a ház energiafelhasználása és karbantartási költségei csökkenthetők, az épület élettartama pedig növelhető.

Épület elhelyezésénél az építésügyi szabályok figyelembevétele mellett fontos a természeti szabályok, például a nap járásának ismerete. Általában déli tájolásban célszerű elhelyezni egy épületet, azaz hossztengelye kelet-nyugat irányú legyen. Ha az utcavonal, vagy egyéb okok miatt ettől 20 foknál nem nagyobb szöggel térünk el, az még nem rontja a ház természetes hőháztartását.

Így a déli homlokzat nyáron ugyan meleg lesz, emiatt árnyékolni kell egyes részeit, de a többi évszakban ez a tájolás a legjobb a ház hőháztartása és fényviszonyai szempontjából. A nap beesési szöge ugyanis 30 és 65 fok között változik, ez télen a legkisebb. Ez jól kihasználható úgy, hogy nyáron a déli fekvésű helyiségek viszonylag árnyékosak, télen meg a lehetőségekhez képest világosak legyenek.

Az épületen belül a nappalit és a hálószobát a déli oldalra célszerű tenni. Lehet a nyugatira is, de ott az alacsony beesési szög miatt hamar felmelegszik a szoba nyáron, így árnyékolni kell. Az északi oldalra szokás elhelyezni a fürdőszobát, a kamrát, a garázst és más tárolóhelyiségeket.

Az épület hőgazdálkodását pozitívan befolyásolhatjuk a tájolással, korrigálhatjuk különféle árnyékolástechnikai eszközökkel: redőny, reluxa, napvitorla… De az épületet árnyékolhatja egy nagyobb fa is. A lombhullató fák előnye, hogy télen nincs rajtuk lomb, azaz pont jókor, mert akkor a kevés fény akadálytalanul jut be a házba. Nyáron lombos a fa, ez is pont jókor, mert akkor a lombfelülete árnyékolja a homlokzatot. 

A falomb ideális távolsága a faltól nagyjából 30-50 centiméter: így megfelelően árnyékolnak, de az ágak közelsége nem akadályozza a fal eső utáni száradását, és szélben nem roncsolják a vakolatot sem.

Neked ajánljuk
Svájcban nem új keletű ötlet a zöldtető Rekordgyorsan, minimális anyagfelhasználással épült fel egy iskola Malawiban Gyeptetős házak (képgaléria) Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: ezermester.hu
Vissza
Hírfolyam