2020. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mitől passzív a passzívház?

Egyre többen ismerik a passzívház fogalmát, tudják, hogy a passzívház energiaigénye töredéke a hagyományos épületének, miközben kimagaslóan jó a lakókomfortja. De mitől passzívház a passzívház?

Szigetelés

A passzívház ismérve, hogy a hőburkát, azaz a falakat, a tetőt, a padlót és a nyílászáró szerkezeteket extrém jól szigeteljük.

A hőburoknak folytonosnak kell lennie, megközelítőleg azonos hőszigetelő értékekkel. Elengedhetetlen továbbá a hőburok hőhídmentes tervezése és kialakítása.

Az épület hőveszteségét tovább csökkentjük azzal, ha az épületben a légcserét nem energiapazarló módon, ablaknyitással valósítjuk meg, hanem kontrollált módon: hővisszanyerő szellőztetéssel.

Az állandóan működő, kis intenzitású szellőztetés igen nagy előnye továbbá, hogy a lakásban állandóan friss, portól, pollentől szűrt levegőt lélegezhetünk be.

Árnyékolás

Nyáron a jelentős szoláris nyereség és az extrém hőszigetelés árnyékolás nélkül az épület túlmelegedését okozná. Ennek kivédésére a zsaluzia a legjobb megoldás, amely mindig az aktuális árnyékolási igényhez alkalmazkodik, miközben nagyfokú kitekintést enged az épületből. Léteznek kevésbé beruházásigényes eszközök is az árnyékolásra, de ez esetben általában kompromisszumokat kell kötnünk.

Fűtés

A passzívházakban is kell fűtés, azonban csak minimális, kiegészítő fűtés. Ezt kis teljesítményű, de nagy hatékonyságú készülékek végzik. Számos fűtésrendszer alkalmazható egy passzívházban: lehet hőszivattyú, kompakt készülék, légfűtés, pellet- vagy faapríték-kazán, távfűtés, biomassza stb. A lényeg a jó hatásfokú, gazdaságos üzemeltetés. Az épület téli hőnyereségét nagyrészt az üvegfelületeken keresztül nyert szoláris nyereség adja.

Fotó: Wikimedia Commons / Pascal Billery-Schneider

Nincs olyan telek, amelyre ne lehetne passzívházat építeni, de egy jó adottságú helyszínre kötöttségek, kényszerű megoldások nélkül megtervezett, kedvezően tájolt ház építhető. Ideális esetben, és persze a lehetőségekhez mérten olyan telket válasszunk, amely déli irányból minél több napfényt kap, így jelentős szoláris nyereségre tesz szert az épület.

Neked ajánljuk
Hiánypótló képzési anyag a környezetbarát építkezésről Önfenntartó ház, hulladékból Egy megvalósult álmot rejteget a kanadai rengeteg Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége Csaknem félszáz delfin sodródott partra Massachusettsben, önkéntesek mentették meg őket (videóval)
Tovább a forrásra: amiotthonunk.hu
Vissza
Hírfolyam