2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jönnek a „plusz házak” – az ökoházak új generációja

A norvég ZEB (Zero Emission Buildings) egy ökológiai építészeti kutatóközpont, melynek célja olyan ökoházak tervezése, melyek semmilyen káros hatással nincsenek a környezetre. A folyamatos kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően az első prototípus el is készült. Bár arra még kicsit várni kell, hogy saját ZEB-házunk lehessen, inspirációnak sem utolsó elolvasni az épület jellemzőit.

A környezetbarát “ZEB pilot house” semmiféle káros anyagot és üvegházhatású gázt nem bocsát ki, az energiafelhasználása nulla, és még plusz energiát is termel. A megdöntött tetőn lévő napenergiát hasznosító napelemes paneleket kiegészítik az energiatermelő geotermikus kutak.

ZET-projektház Fotó: snohetta.com

A Lavrik városában megépült kísérleti ház annyi energiát termel, hogy teljes mértékben fedezi a ház energiaszükségletét, a többletteljesítményének köszönhetően pedig akár egy elektromos autót is folyamatosan fel tud tölteni. A ház által termelt napenergia-többlet akár a kertben lévő medence fűtésére is felhasználható.

A ZEB energiafüggetlen ház nemcsak a zéró szén-dioxid-kibocsátás miatt jó példa az ökológiailag tudatos építkezésre. A „plusz-ház” vízgazdálkodás szempontjából is környezetbarát. A ház tetején lévő esővízgyűjtők nemcsak elvezetik a vizet, hanem össze is gyűjtik, a használt „szürke-vizet” pedig szintén újrahasznosítja a ház, egy beépített víztisztító rendszer alkalmazásával.

Neked ajánljuk
Át kell alakítani az épületeinket Miért jó dolog a vályog? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam