2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Merítsünk ihletet nagymamáink kertjéből!

Nagymamáink kertje. A kert, amely mindig tartogatott meglepetéseket. Minden évszakban, minden napszakban... a tavasz közeledtével új lendületet kaphatunk a kertészkedéshez. Ha egy építkezés, felújítás végére értünk, felszabadult energiáinkat kertünk megújítására fordíthatjuk.

Shutterstock

Nagymamáink kertjében a virágokon túl is volt valami titokzatosság, amit talán nyugodtan nevezhetünk a lélekkel, szeretettel való kertészkedésnek. De pontosan mit, és hogyan csináltak elődeink, hogy ilyen emlékezetes volt az eredmény?

  • Tavasztól őszig mindig virágözön fogadta a hazatérőt vagy a vendéget.
  • Az ágyások színesek, illatosak, lazán elhelyezettek voltak, többnyire nem tervezettek, a megérzésre és tapasztalatra alapozott ültetés mégis mindig elragadóan kedves látványt nyújtott.
  • A növények kiválasztásánál a fő hangsúlyt a tartósság és a virág hangulata határozta meg.
  • Szívesen csereberéltek, de a sok kerti és egyéb tennivaló mellett azokat a virágokat részesítették előnyben, amelyek minimális ellátást igényeltek.

Például a nárciszt, amely őshonos Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában. Szinte a lelkünk is felvidul, amint meglátjuk tavasszal a bókoló napsárga illatos nárciszokat a kertekben. Nem hiába, hiszen ez a virág már a jó időt és a napsütést jelzi felénk. Számtalan nárcisz közül választhatunk, hiszen több mint tízezer nárciszfajta létezik.

A gyöngyvirágot mint gyógynövényt ültették a középkorban, később azonban mennyei illata miatt szerették. Évről évre terjed, így minden tavasszal igazi ajándékot jelentett a háziaknak.

 A szívvirág Ázsiában honos, nálunk a 19. század közepén vált népszerűvé. Hazánkban szinte minden kertben megtalálható volt, hiszen gondozása és ültetése is egyszerű, és évről évre szaporodik. Kora tavasszal romantikus hangulatot varázsol a kertbe.

További szépséges virágokból meríthetünk ihletet ágyásaink berendezéséhez a sokszinuvidek.24.hu oldalon.

Neked ajánljuk
Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban Fűszerkeveréket, fűszersót házilag is készíthetsz magadnak! Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban Nyugtató erdei hangok (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam