2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milyen a jó nyílászáró?

Ha a fal a ház teste, akkor az ablak a ház szeme. És ahogy a szem a lélek tükre, úgy tükrözi vissza egyetlen ablak is a ház stílusát, igényességét, korát, állapotát. Az üveg nyílászárók funkciója összetett; a fény beengedése és a szellőztetés mellett a lakók külvilággal való kommunikációjának passzív eszköze: elválaszt és összeköt, informál és reprezentál. Az ablakválasztás rejtelmeiről Szekér László okleveles építészmérnök írt az eletszepitok.hu-n.

A jó ablak szabályozható

Az ablakok, üvegfelületek az üvegházhatás révén napcsapdaként működnek, de hőszigetelő képességük a falakéhoz viszonyítva körülbelül ötször rosszabb. Napközben, napsütéses időben hőt termelnek, de éjszaka fokozottan elengedik a belső meleget.

Szoláris szempontból a jó ablak szabályozható – éjszakára szigetelhető – redőnnyel, függönnyel, zsalugáterrel, spalettával, így a hőmérlege megfelelő tájolás esetén pozitívvá tehető.

Az üvegezett felületek jelentősen befolyásolják az épület hőháztartását – a mai hőtechnikai méretezésben ezt figyelembe is kell venni.

Élettani szempontból a keleti tájolás, szoláris hőnyereség szempontjából a déli tájolás az optimális. A nyugati tájolásnál az árnyékolás fokozottan megoldandó, északra pedig inkább csak szükségből nyitunk ablakot, akkor is a természetes és egyenleges megvilágítás érdekében.

Milyen nyílászárót válasszunk?

Az építtetők és felújítás előtt állók dilemmája, hogy fa vagy műanyag nyílászárók kerüljenek az épületre; egyedi vagy típus, íves vagy szögleges legyen az ablak? Előbbi kérdésekre csak az épület, a helyszín ismeretében adható pontos válasz. Általánosságban elmondható, hogy az íves és egyedi ablakokkal változatosabb, eredetibb hatást érhetünk el – némileg drágábban.

Nehezebb a döntés a fa és a műanyag esetében. Kétségtelen, hogy bizonyos lakóépületekhez jobban illik a fa, mint a műanyag. A fa nyílászárók évszázadokon keresztül meghatározták az épületeket.

Ami a természetes anyag mellett szól: kisipari eszközökkel is előállítható vagy éppen pótolható, házilag is karbantartható, tetszőleges színre mázolható. A műanyag ablak ellenben nem korhad, nem vetemedik, nem kell festeni, jól záródik, kiváló a hang- és hőszigetelő képessége, ráadásul az ára is egyre versenyképesebb.

Aki manapság építkezik, a korszerű gyártástechnológia jóvoltából extra igényeket is kielégítő nyílászárók között válogathat, a gyártók egyedi kéréseket is teljesítenek, formatervezett ablakok elkészítését, beépítését is vállalják. A műanyag ajtók-ablakok csak első ránézésre egyformák, a felhasznált anyagok és a gyártási technológiák eltérőek, ezért vásárlás és beépítés előtt javallott körültekintően tájékozódni, és a garantált minőség mellett dönteni.

Minimalizálható hőveszteség

Akár a régi ablakok cseréje miatt, akár egy új épülethez keresünk nyílászárókat, az esztétikai elvárásokon túl bizonyos ismérveket – szilárdság, alaktartósság, beépített acélidomok, éghetőség, záródás, karbantartási igény, hő-, hangszigetelő képesség – feltétlenül célszerű szem előtt tartani.

A szilikontömítések nemcsak a vízelvezetést, de az ajtó- és ablakszárnyak tökéletesen hézagmentes záródását is megoldják, elősegítve az optimális hangszigetelést. Az ablakok hőtartó képességét a többkamrás tok- és keretkialakítás mellett a megfelelő üvegezéssel lehet növelni. A speciális üvegezésű műanyag ablakokkal jelentősen csökkenthető a hőveszteség.

Feltétlenül érdemes szólni a korszerű dupla, tripla üvegezésű nyílászárókról, melyeket fából, műanyagból egyaránt készítenek. Rendkívül jó a hőtartó képességük, ezeket a nyílászárókat a légtömörségnek maximálisan megfelelni tudó passzívházakban alkalmazzák jobbára, de nemcsak passzívházakba építhetjük be. Amire érdemes figyelni: mivel a műanyag ablakok tökéletesen záródnak, a keletkező pára az ablakokon csapódik le. Amennyiben az épületben nincs hővisszanyerős szellőztetés, ez a kellemetlenség alapos és gyakori szellőztetéssel elkerülhető, javallott résszellőző funkcióval kiegészített ablakot választani.

Neked ajánljuk
Az energiatakarékos és komfortos tetőtér záloga az ablakok körültekintő beépítése Gyeptetős házak (képgaléria) Környezettudatos fürdőruhával rukkolt elő a Sloggi Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: eletszepitok.hu
Vissza
Hírfolyam