2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Utánozzuk a természetet: legyen vadvirágos kertünk

Ahogy közeledik a tavasz, egyre többször kalandozunk gondolatban a kertünk felé. Ha építkezés után vagyunk, alig várjuk, hogy az utolsó sittes zsák is elhagyja a terepet, hogy átadhassuk magunkat leendő árnyas lugasunk, méhcsalogató ligetünk megvalósításának. Aki szereti a „vad” természet látványát, és lenyűgözi a burjánzó, vadvirágos mező, annak érdemes  kertjébe is becsempészni ezeket a növényeket.

A megoldás természetesen nem az, hogy kirándulásaink során összegyűjtjük a növényeket, és így próbáljuk otthon szaporítani, hiszen ez esetben akár szabálysértést is elkövethetünk, ráadásul az impulzív ültetés nem biztos, hogy a várt eredményt hozza. Aki tehát természetközeli, vadvirágos kertet szeretne, annak érdemes betartani Megyeri Szabolcs tanácsait.

Az előkészületek

Tény, hogy a vadvirágos terület létrehozása és ápolása ugyan könnyebb, mint a virágos ágyásoké, de jó tudni, hogy van néhány fontos teendőnk.

  • A virágmagvak szétszórása előtt mindenképp lazítsuk fel a gyepet, és tisztítsuk meg a gyomoktól, valamint a virágok növekedése során rendszeresen öntözni kell a területet.
  • A vadvirágos magkeverékbe keverjünk hagyományos fűmagot is, mert a füvek tartóssá és ellenállóvá teszik a vadvirágos növénytársulást, és megkötik a talajt.
  • Minél több magvat vetünk, annál biztosabb a siker. A csomagoláson feltüntetett vetési mennyiségnek nyugodtan használjuk a dupláját.
  • Úgy válogassuk össze a magvakat, hogy az egynyáriak mellett legyenek évelők is.
  • A magvak csírázásának és növekedésének időszakában rendszeresen öntözzünk, és ne hagyjuk abba a gyomlálást sem.

Milyen a természetbarát kert?

Ezekre a kertekre jellemző a színes, buja, tarka növényvilág.  Válasszunk szárazságtűrő, lehetőleg honos növényeket!

Azok a növények, amelyek a kertünk klímájához igazodnak, kevesebb ápolási munka mellett is szépen növekednek, kevesebb öntözést és gondozást igényelnek, telepítésükkel időt és pénzt is spórolhatunk.

A változatos növényvilág lehetővé teszi, hogy nyomon kövessük az évszakok változásait, egész évben gyönyörködhessünk a kertünkben. Úgy válogassuk össze az fajokat, hogy minden évszakban legyen köztük olyan, amely virágzik, zöld vagy csak dekoratív.

Rövidre nyírt pázsit? Ha lehet, akkor csak ott létesítsünk, ahol feltétlenül szükségünk van rá. Nagyobb területen alakítsunk ki kevesebb ápolást igénylő virágos rétet. Nem kell félni, az ilyen burjánzó területek is alkalmasak pihenésre, időtöltésre, és a gyerekeknek is nagyobb élvezet az ilyen házi rét, mint a katonásra vágott pázsit.

Lepkék számára ültessünk minél több virágzó, illatos, mézelő növényt.
Az ilyen kertekkel a környezetünket, állatainkat is védjük, hiszen néhány korhadt fatuskó, nagyobb kődarab búvóhelyet jelenthet az apróbb állatoknak: rovaroknak, gyíkoknak, pókoknak, sünöknek, rágcsálóknak. A terméskőből rakott lépcsők, lépőkövek, támfalak szintén búvóhelyül szolgálnak.

Törekedjünk arra, hogy a kertünk minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezzen! A kertben keletkező szerves hulladékot lehetőleg komposztáljuk, és a tápanyag-utánpótlást is az ebből keletkező komposzttal oldjuk meg!

Neked ajánljuk
Nagyon kevés új magyar ingatlan felel meg a jövő júniustól elvárt szabályoknak Búcsút mondhatnak a sötét háztetőknek Ausztráliában Vigyázzunk a sünökre a lombhullásban! (videóval) Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam