2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vertikális bővítés – A környezetbarát lakásforradalom

A világ nagyvárosaiban egyre sürgetőbb probléma a lakhatás kérdése. Azonban egy környezetbarát építészeti megoldás – a vertikális, azaz hosszanti irányba történő építkezés megoldást jelenthet a lakások számának bővülésére. A modern elemekkel bővített régi épületekről a 365reblog.hu készített beszámolót!

Angliában is elfogadhatja a parlament azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi az „upfilling” nevű térkitöltést: amennyiben két magasabb ház között egy alacsonyabb áll, annak tetejét legfeljebb további két emelet ráépítésével egy szintbe lehet hozni a szomszédokkal, írja a brit The Micro Life blog. Ezzel a lehetőséggel becslések szerint csak Londonban 200 ezer új lakás épülhetne, harmaduk önkormányzati tulajdonban álló épületek tetején. Ezekkel az olcsóbb kialakítású lakásokkal pont azt a réteget céloznák meg, amely jelenleg nem képes önerőből saját otthonhoz jutni: az első önálló lakásukat tervezőket.

A meglévő épületek vertikális bővítése igazán környezetbarát megoldás lehet, nézzük, szerte a világban milyen ötletek születtek a tetők hasznosítására!

Anglia

Londonban a Clere Streeten tervezte a Tonkin Liu építészstúdió ezt az épületmagasítást (Growing House), amely télikertre emlékeztet. 

Fotó: tonkinliu.co.uk

Finnország

A finneket régi panelházak felső bővítése is foglalkoztatja, az alábbi tervek egy angol nyelvű tanulmányból származnak, amely ide kattintva olvasható.

Fotó: researchgate.net

Amerika

New Yorkban egy régi bérház tetejére álmodtak szokatlan kiegészítést. A WORKac stúdió weboldalán látható, hogy a szomszédos tetők is be vannak már építve, vagy lakóegységgel, vagy úszómedencés kerttel.

Fotó: work.ac

Szintén New Yorkban a meglévő hatszintes ház tetejére úgy építenének még 9 emeletet, hogy azok alja nem érinti a meglévő tetőt. A 711 West End Avenue-re tervezett komplexumot ugyanis acéllábak tartanák, amelyek a meglévő épület falai mentén emelkednek a magasba, és burkolva lesznek. A két épület közötti „rést” körben lezárják, hogy ne keltsen süvítő légáramlatokat. Az építkezés 18-24 hónapig fog tartani. Mármint ha megvalósul a merész terv, ugyanis a lakók egyelőre tiltakoznak ellene.

Fotó: ny.curbed.com

További érdekes lakásbővítési projektekről az alábbi linken lehet olvasni.

Neked ajánljuk
Egy „épületes” ötlet, ami nemcsak a lakhatási, de a műanyagválságot is megoldhatja Tört üvegből strapabíró beton Elbűvölő dombház Budakalászon Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőséget „Élve megfőtt” félmillió kagyló Új-Zéland partjainál
Tovább a forrásra: 365.reblog.hu
Vissza
Hírfolyam